Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χιόνια

Πάνω στο άρμα του χειμώνα καταφθάνει ο Φεβρουάριος καθώς ο καιρός θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.  Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει εως την ερχόμενη Τετάρτη.
 
Ο καιρός
  Σήμερα επικρατούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Χιόνια πέφτουν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής κυρίως Μακεδονίας.
Οι άνεμοι  πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο όμως το βραδυ θα ενταθούν σε ανατολικούς 7 με 8 μποφόρ ενώ στο βόρειο Αιγαίο το βράδυ η ένταση των ανέμων θα φτάσει επίσης τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από 4 εως 15 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 5 εως 18 και στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 10 εως 17 βαθμούς κελσίου.
Στην Αττική επικρατούν νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Οι άνεμοι  πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 εως 14 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατουν λίγες νεφώσεις με λίγες παροδικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι  πνέουν ανατολικοί 3 με 6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 4 εως 9 βαθμούς κελσίου.
Στην Κεφαλονιά αρχικά περιμένουμε λιακάδα όμως από το μεσημέρι και μετά  συννεφιάσε  και καθώς προχώραμε προς το βράδυ τα σύννεφα θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι  πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 εως 15 βαθμούς κελσίου.

 Το Σάββατο στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιμένουμε αραιές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες όμως περιοχές και κυρίως από τα δυτικά, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν το απόγευμα και θα βρέξει. Καθώς θα προχωράμε προς το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν και μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου ενώ οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί - νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο όμως θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ και ίσως μέσα στη νύχτα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο όμως θα φτάσουν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 εως 11 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 11 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 3 εως 13 βαθμούς και στην Κρητη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 11 εως 18 βαθμούς κελσίου.
Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις που σιγά - σιγά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει ενώ τη νύχτα οι βροχές θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές - βορειοανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 8 εως 12 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει κυρίως στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 εως 6 βαθμούς κελσίου.
Στην Κεφαλονιά περιμένουμε νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι και μετά θα βρέξει, ενώ οι βροχές μέσα στη νύχτα θα ενταθούν και δεν αποκλείεται να έχουμε και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 10 εως 13 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλεπεται γενικευμένη κακοκαρία σε όλη τη χώρα. Στη βορειοανατολική χώρα περιμένουμε νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εχουμε νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, χιονια σε όλα τα ορεινά και τις ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλοτερο υψόμετρο και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, συμπεριλαμβονέμων και του Αργοστολίου και του Ληξουρίου, απο το βράδυ όμως τα φαινόμενα αυτά από τα βορειοδυτικά θα αρχίσουν να εξασθενούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και νότια, ανατολικοί - βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -3 εως 9 βαθμούς, στα κεντρικά από 2 εως 11 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 2 εω 13 βαθμούς, στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από 12 εως 16 βαθμούς κελσίου.
Στην Αττική περιμένουμε βροχές που κατά διαστήματα θα είναι πιο έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 και στα ανοιχτά 5 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 10 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις που θα πυκνώνουν και βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 3 εως 6 βαθμούς.
Στην Κεφαλονιά περιμένουμε νεφώσεις με βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 εως 10 βαθμούς κελσίου.

 Με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα και την Τρίτη με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις. Απο την Τετάρτη τα φαινόμενα σιγά - σιγά θα αρχίσουν να εξασθενούν και από την Πέμπτη και μετά θα ξαναβγεί ήλιος αλλά το κρύο θα παραμείνει τσουχτερό καθώς οι άνεμοι θα παραμείνουν βοριάδες, οπότε η θερμοκρασία δε φαίνεται να ξεπερνά στα ηπειρωτικά τους 11 με 12 βαθμούς κελσίου.