Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Να καταργήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές

Aleixs-Tsipras

Μέσω της βρετανικής εφημερίδας “Guardian”ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να… παρουσιαστεί στους ευρωπαϊκούς λαούς, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάτω από την ομπρέλα της στήριξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει άρθρο στον “Guardian”, όπου παρουσιάζει την οπτική του για μια Ευρώπη η οποία θα έχει… στρίψει αριστερά, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι η κρίση δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.



“Περισσότεροι από 1.000 νέοι άνθρωποι την ημέρα προστίθενται στις τάξεις των ανέργων στην Ευρώπη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ‘στρατός’ των ανέργων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, εν καιρώ ειρήνης, είναι πρωτοφανής: στο 27% η ανεργία, στο 60% η ανεργία των νέων, στο 25% η συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο 40% η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Εντούτοις, το δημόσιο χρέος φτάνει το 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας, ήταν στο 120%.

Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν περικοπεί, ενώ το κράτος πρόνοιας έχει περιοριστεί σε πρωτοφανή βαθμό, στη μεταπολεμική εποχή. Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση του Νέλσον Μαντέλα, ‘ανθρωπογενής’ φτώχεια.

Οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν ανατρέψει τις ζωές των λαών, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζουν εξυπηρετούν ένα μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει τους κινδύνους στις πλάτες των απλών ανθρώπων και των νέων.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση είναι απελπιστική. Η μοναδική πρωτοβουλία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αντιστοιχεί στο 0,6% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ισχυρίζονται ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι επιτυχημένη, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους, το ευρωπαϊκό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης.

Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρώντας στην αναμόρφωση του κράτους, στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το πλαίσιο προστασίας που ιστορικά έχει συμβάλει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, στο βορρά και στο νότο, ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, κατά της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές, το ‘χρηματικό τείχος’, μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Θα είμαι υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η απόφαση αυτή προκύπτει από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε πάνω σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον μας να παλέψουμε για αυτήν”, τονίζει με το άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα “Guardian” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

ysterografa.gr