Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αποτελέσματα της ημερίδας με θέμα «Αγωγή Διαφυλικών Σχέσεων σε Εφήβους» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής , ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και το παιδί και του εγκεκριμένου, από το Υπουργείο Παιδείας , προγράμματος που υλοποιεί η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα έτη 2013-2014 το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την «Αγωγή Διαφυλικών σχέσεων σε έφηβους»
Στόχος της ημερίδας αποτέλεσε η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση γονέων εκπαιδευτικών και εφήβων για τη συμβολή της οικογένειας , του σχολείου και των αρμοδίων υπηρεσιών στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων στην αγωγή των διαφυλικών σχέσεων.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο κ. Ανδρέας Πουλάς θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η Αντιόπη Ζωή Μαριά ως εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πέτρου Μισθού
Αρχικά τονίσθηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης Προγράμματος Αγωγή Διαφυλικών Σχέσεων στα σχολεία από την Προισταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας κ. Αγγελική Πουλοπούλου. Η κ. Κανέλα Καράμπελα ψυχολόγος παρουσίασε το πρόγραμμα Αγωγής Διαφυλικών σχέσεων που υλοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Ο Επ. Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου Ζήσης Παπαθανασίου αναλύοντας τη θεματική ενότητα «Οικογένεια και σεξουαλικότητα» τόνισε ότι ο θεσμός της οικογένειας διέρχεται διεθνώς τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του. Ανέλυσε τα αίτια της παρακμής της ελληνικής οικογένειας και έθεσε ερώτημα για προβληματισμό και σκέψη στο κοινό σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί ο θεσμός της οικογένειας και ο ρόλος των δύο φύλων ώστε να απομακρυνθούμε από τη μηχανιστική αντίληψη της σεξουαλικότητας.
Επίσης ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Δαφνάς, συνεργάτης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Παιδιού και Εφήβου αναπτύσσοντας τη θεματική ενότητα «Σεξουαλικότητα και εφηβεία» τόνισε ότι χρειάζεται να δοθεί μεγάλη έμφαση στο επίπεδο της ενημέρωσης και της σεξουαλικής αγωγής των εφήβων και του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου στο οποίο αυτοί αναπτύσσονται. Η σεξουαλικότητα είναι και αποτελεί μια φυσιολογική πτυχή της εφηβικής ανάπτυξης. Πρέπει να εξετάζεται υπό το πρίσμα μιας αναμενόμενα κανονικής διαδικασίας ανάπτυξης και όχι σαν μια συνθήκη επικίνδυνης αναπτυξιακής πορείας αφού για να γίνει κάποιος σεξουαλικά υγιής ενήλικας αποτελεί αναπτυξιακό έργο της εφηβείας.
Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς , εκπαιδευτικούς και άλλους που συμμετείχαν και παρακολούθησαν την ημερίδα. Εκφράστηκε η αγωνία των γονέων για τον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά τους και να συζητούν μαζί τους θέματα που αφορούν τη σεξουαλική τους ανάπτυξη. Επίσης από τους εκπαιδευτικούς τέθηκε η αναγκαιότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο θέμα αγωγής διαφυλικών σχέσεων στη σχολική κοινότητα και έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τη χρησιμότητα του προγράμματος που υλοποιεί η Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου .
Εκ της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας