Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΚΑΙ 100,3

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.
Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, ότι το μνημόνιο είναι το μόνο σοβαρό κείμενο στη χώρα;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εάν είναι έτσι, κακώς είναι έτσι. Διότι αυτό που θα χρειαζόταν η χώρα σήμερα είναι ένα ελληνικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με τις δικές μας προτεραιότητες, με τα δικά μας χρονοδιαγράμματα το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή,  αφού σήμερα δεν υπάρχει όπως καταλαβαίνω, να υπάρξει πάρα πολύ σύντομα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν υπάρχει κ. Μπακογιάννη;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό δεν είμαι σε θέση να σας το πω, αλλά αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι μετά βεβαιότητας χρειάζεται. Διότι τρόικα ξε-τρόικα μνημόνιο ξε-μνημόνιο εμείς θα πρέπει να βγούμε απ’ αυτό το λούκι στο οποίο βρισκόμαστε. Για να βγούμε απ’ αυτό το λούκι, θα πρέπει να βάλουμε τα δικά μας χρονοδιαγράμματα, τις δικές μας απόψεις πάνω σε ένα χαρτί, τους δικούς μας στόχους και να συμφωνήσουμε σ’ αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Εάν αυτό δεν το κάνουμε, τότε αργούμε πάρα πολύ και τότε ενδεχομένως το μόνο χαρτί το οποίο υπάρχει  με χρονοδιαγράμματα και στόχους να είναι αυτό του μνημονίου. Αλλά εμένα τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο δεν με καλύπτει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να πάμε σε δύο θέματα τα οποία η αλήθεια είναι ότι τα έχετε θέσει μετ’ επιτάσεως αρκετές φορές μέσα στη Βουλή, και σε δημόσιες παρεμβάσεις σας, και αναφέρομαι πάρα πολύ συγκεκριμένα στον φόρο ακινήτων που είναι και ένα από τα βασικά θέματα στις μέρες που περνάμε, και στο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα έχετε βάλει και τα δύο η αλήθεια είναι..
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα έχω βάλει από το Μάιο και τα έχω βάλει από τότε όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί έβλεπα μπροστά μου το πρόβλημα να διογκώνεται και μέχρι το Μάιο, υπήρχε ακόμα ενδεχομένως, να μιλήσω πρώτα για το φόρο πετρελαίου, η ψευδαίσθηση ότι η αύξηση του φόρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα. Ήδη από τότε είχα πει ότι δεν θα γίνει αυτό, διότι η μείωση της κατανάλωσης είναι τέτοια, ώστε αυτό δεν μπορεί να καλύψει ποτέ το ποσό το οποίο εισέπραττε το ελληνικό κράτος από το φόρο κατανάλωσης όταν το πετρέλαιο είχε χαμηλότερη τιμή. Σήμερα λοιπόν, πλέον είμαστε σοφότεροι. Είναι βέβαιο ότι τα έσοδα είναι μειωμένα, είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες κρυώσανε, είναι επίσης βέβαιο ότι κανένας δεν είναι κερδισμένος απ’ αυτήν την ιστορία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέει η κυβέρνηση, σας καλύπτει; Η προσπάθεια που κάνει με την Τρόικα τέλος πάντων;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με καλύπτει, διότι πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται σήμερα, κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει και για το πετρέλαιο κίνησης, επειδή έχουμε ίδια τιμή πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για λόγους λαθρεμπορίου κλπ. Επειδή υπήρξε μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των ελεγκτικών μηχανισμών, γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να συμφωνήσουμε με τους ευρωπαίους ότι εμείς θα μειώσουμε το φόρο κατανάλωσης. Δεν είμαι μάντης, δεν έχω ικανότητες πυθίας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι τα έσοδα του κράτους θα είναι μεγαλύτερα. Διότι ψυχολογικά και μόνο η κατανάλωση θα φέρει αυξημένα έσοδα στο κράτος. Και επειδή κι εσείς κι εγώ δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε, καθώς μιλάμε σήμερα από την Αθήνα, τι θα πει Καρπενήσι, Νευροκόπι, Φλώρινα, Μακεδονία,  όπου οι άνθρωποι έχουν ανάψει σόμπες εδώ και 20 μέρες. Λοιπόν κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει και ένα άλλο κόστος, το κόστος υγείας, το κόστος στο περιβάλλον, το κόστος της αιθαλομίχλης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι όμως κ. Μπακογιάννη το παράδοξο είναι ότι το λένε όλοι τέλος πάντων στην Ελλάδα, αλλά δεν το ασπάζεται η Τρόικα. Μήπως δεν τους το λέμε σωστά;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω. Δεν είμαι εγώ η αρμόδια να μιλήσω με την Τρόικα, πάντως σας διαβεβαιώνω ότι επειδή το έχω κάνει σημαία και είναι οκτώ μήνες περίπου που τα λέω αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, οι συνομιλητές μου αυτά που τους λέω φαίνονται να τα κατανοούν πλήρως. Πιστεύω λοιπόν ότι κάποια στιγμή, αυτή η διαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει με όρους ξεκαθαρίσματος. Δηλαδή, κύριοι ξέρουμε πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα μας, τελεία. Τα έσοδα μας λοιπόν θα τα αυξήσουμε με την αύξηση της κατανάλωσης. Πρέπει κάποια στιγμή να προστατεύσουμε, και σε τελική ανάλυση αν θέλετε, ακόμα και την ψυχολογία του κόσμου μας. Χρειάζεται αυτός ο κόσμος κάποια καλά νέα. Δεν μπορεί να μείνει με την εικόνα ότι όλα είναι μια μόνιμη καταστροφή. Κάναμε τόσες πολλές θυσίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή μονομερούς κίνησης δικιάς μας;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, είναι θέμα διαπραγμάτευσης αλλά διαπραγμάτευσης πλέον εις την «γαλλικήν» όπως έλεγε παλιά η μαμά μου.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στον φόρο ακινήτων, και επειδή μιλήσατε για την επαρχία και εκεί υπάρχει μια αναστάτωση σχετικά με το θέμα των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, καταρχήν να πω ότι συμφωνώ με τον φόρο επί όλων. Αλλά, χρειάζεται μέτρο και προσοχή. Υπάρχουν ατελείωτα βοσκοτόπια σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βοσκοτόπια τα οποία δεν αποδίδουν απολύτως τίποτα. Υπάρχουνε άνθρωποι που έχουν κληρονομήσει ένα σπιτάκι στο χωριό το οποίο είναι της τάξεως των 50 τμ, και τρία χωράφια τα οποία είναι χέρσα και δεν μπορούν και να καλλιεργηθούν. Υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και υπάρχουν και πανάκριβα οικόπεδα στο Λαγονήσι, άρα χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη της πραγματικής αξίας και χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, και το λέω αυτό τώρα γιατί προσφάτως πήρανε όλοι οι πολίτες τρία ΦΑΠ μαζί,  μέσα σε τρεις μήνες τριών ετών ΦΑΠ, πρέπει να είσαι πάμπλουτος για να μπορείς να τα πληρώσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Εστία γράφει, ευφυώς κατ’ εμέ σήμερα κ. Μπακογιάννη ότι δημεύεται το παλαιό Ψυχικό. Αυτός είναι ο τίτλος.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δημεύεται το παλαιό Ψυχικό, αλλά δημεύεται και η Γλυφάδα, δημεύεται και η Νίκαια δημεύονται τα πάντα. Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα το οποίο θα το πω και στον προϋπολογισμό τη Δευτέρα. Εμένα λοιπόν με τρομάζει η λογική η οποία λέει ότι, κύριοι επειδή δεν θα τα εισπράξουμε, θα υπάρξει ένα 20% λέει η κυβέρνηση, 30% λέει η Τρόικα,  οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να τα πληρώσουν, κατόπιν τούτου θα το αυξήσουμε περισσότερο έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι μπορούν, να τα πληρώσουν.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο προϋπολογισμός μιας και αναφερθήκατε, θεωρείτε ότι βγαίνει;
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, αυτό είναι το πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο έχουμε, θα πρέπει να δούμε πλέον με προσοχή τον πραγματικό προϋπολογισμό όταν θα έρθει. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αυτό είναι βέβαιο. Θα χρειαστεί πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και κυρίως θα χρειαστεί να δούμε τους τρεις  μεγάλους κινδύνους τους οποίους έχουμε, εκ των οποίων ο πρώτος είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ταμεία, ο δεύτερος είναι η ρευστότητα στην αγορά και ο τρίτος είναι η υπερφορολόγηση. Η υπερφορολόγηση κατά τη γνώμη μου, σκοτώνει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν βλέπουμε και φως έτσι ώστε να αρχίσει να μειώνεται σιγά σιγά αυτή η υπερφορολόγηση.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε νομίζω ότι θα υπάρξει, γιατί στόχος της κυβέρνησης και εν πάση περιπτώσει και του κόμματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι να μειωθούν οι φόροι. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Από κει και πέρα όμως πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε ότι η μειωμένη φορολογία θα οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ίδια ώρα ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε σήμερα ότι απ’ όλα αυτά τα εμβάσματα που έχουν φύγει στο εξωτερικό έχουν ελεγχθεί μόλις 2 άνθρωποι. Και παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 2 οι ελεγχθέντες, έχει εισπράξει το δημόσιο 5 εκ. προφανώς υπάρχει θέμα εκεί, προφανώς υπάρχει πλούτος εκεί ο οποίος μπορεί να μπει στα δημόσια ταμεία.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Προφανώς αυτό το οποίο υπάρχει πριν απ’ αυτό το οποίο λέτε, είναι η ανικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Περί αυτού ομιλούμε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, ο πρώτιστος στόχος τον οποίο κατά τη γνώμη μου έπρεπε να βάλει η ελληνική κυβέρνηση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτό μας λένε όσοι κάθονται στο τραπέζι μαζί μας, ότι είστε ανίκανοι να εισπράξετε τους φόρους σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα της Τρόικας…
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφού λοιπόν αυτό είναι βασικό επιχείρημα της Τρόικας, εμείς θα πρέπει να αναστρέψουμε τη στόχευσή μας, να κάνουμε αυτό ως πρώτιστο. Ήδη εδώ και δύο χρόνια λέω ότι πρέπει να προσλάβουμε 500 νέα παιδιά, τα οποία να τα προσλάβουμε με 5ετή σύμβαση και τους ρίξουμε στη μάχη του ελέγχου και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν γίνεται μαγικά αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα γίνεται με το να καθίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να ψάξουν όλους αυτούς τους κυρίους που βγάλανε τα λεφτά τους. Πρέπει να γίνει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μιας και είπαμε για το βασικό επιχείρημα της Τρόικας ότι είναι αυτό και η βασική πρόταση της Τρόικας είναι – την ξέρουμε τώρα τόσα χρόνια- μέτρα. Και τα τελευταία δύο 24ωρα είδαμε και αυτήν την ανακατωσούρα πάλι που έγινε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης όταν η έκθεση του ΔΝΤ έκανε λόγο για ενδεχόμενα νέα μέτρα. Όλοι έσπευσαν να πουν προς τον κόσμο αυτό που είπατε κι εσείς πριν, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο των διαρθρωτικών μέτρων και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει αυτό.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό όμως πρέπει να το πείτε κι εσείς καθαρά, διότι εγώ το λέω, δεν κρύβομαι, και το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να μου πει ένας πολίτης ότι μας έκρυψες την αλήθεια. Διαρθρωτικά μέτρα βεβαίως θα υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν. Διαρθρωτικά μέτρα είναι τα μέτρα τα οποία θα απελευθερώσουνε τη χώρα από δεσμά. Δηλαδή διαρθρωτικό μέτρο είναι ότι δεν θα πηγαίνω στο ΙΚΑ σαν μπαλάκι και από το ΙΚΑ θα με στέλνουν στην εφορία και από την εφορία θα με στέλνουνε στο ΙΚΑ και μπρος πίσω θα χάνω ατελείωτες εργατοώρες διότι θα πρέπει να βάλει ο κάθε υπάλληλος από μια υπογραφή σε ένα χαρτί. Διαρθρωτικό μέτρο είναι ότι μειώνεται η γραφειοκρατία. Διαρθρωτικό μέτρο είναι ότι δεν υποχρεώνομαι εγώ να πληρώσω υπέρ τρίτων φόρους ή για την οποιαδήποτε συναλλαγή να πληρώνω και δεύτερο ή να έχω και συμβολαιογράφο και δικηγόρο όταν θέλω να πουλήσω το σπίτι μου, αν βέβαια καταφέρω να βρω πωλητή. Αυτά λοιπόν είναι διαρθρωτικά μέτρα και πρέπει να γίνουν. Διότι αλλιώς αν δεν γίνουν δεν θα απελευθερωθεί ποτέ αυτός ο έρημος πολίτης από το κράτος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μισή ώρα από τώρα υπάρχει Π.Ε. της ΝΔ. Όλοι περιμένουν τι ακριβώς θα πει ο Πρωθυπουργός ξανά για το θέμα της ΧΑ και θα ήθελα και το δικό σας σχόλιο για το πώς προχωρούν οι έρευνες και αν είστε ικανοποιημένη.
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, είμαι ικανοποιημένη από τις έρευνες, είμαι ικανοποιημένη από την δουλειά την οποία κάνει η δικαιοσύνη. Δεν είμαι ικανοποιημένη από τα μονοθεματικά δελτία των τηλεοράσεων τα οποία επί δεκαπέντε μέρες δεν έχουν κανένα άλλο θέμα πέραν της ΧΑ. Διότι μην ξεχνάτε ότι η ΧΑ είναι μια εγκληματική οργάνωση της οποίας οι πράξεις, οι εγκληματικές πράξεις θα τιμωρηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και η καθημερινότητα, η πραγματικότητα, τα προβλήματα του κόσμου. Και έχω πει πολλές φορές ότι η αντιμετώπιση της ΧΑ δεν είναι μόνο κατασταλτική, πρέπει να είναι και πολιτική. Και η πολιτική απάντηση είναι ευθύνη δική μας.