Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πύρινη κόλαση στην Κυπαρισσία. Φωτιές σε Πάρο , Μάνη και Χανια (video)

Μεγάλη φωτιά στην Κυπαρισσία, υπό μερικό έλεγχο στην Πάρο
 
Η φωτιά στην Κυπαρισσία, ξέσπασε στις 10 το βράδυ της Τρίτης κοντά στην εθνική οδό που ενώνει την πόλη με τα Φιλιατρά. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις στην Κυπαρισσία, κάνοντας στάχτη μέχρι στιγμής, πολλά στρέμματα με ελιές.
Μάχη δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές και κάτοικοι της Γιαννίτσιανας με τη συνδρομή μηχανημάτων του δήμου Τριφυλίας και ιδιωτών για να μην πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή, ενώ απειλούνται σπίτια.
Πύρινη κόλαση στην Κυπαρισσία
Οι εστίες της φωτιάς στον Κάμπο, στον Παλιόμυλο, έχουν υποχωρήσει και σχεδόν κατασβεστεί όλες, αφού η φωτιά έκανε στάχτη ελαιοπερίβολα, και κινδύνεψε ξενοδοχείο και σπίτια.
Πυρκαγιά ξέσπασε στον ελαιώνα κάτω από το γήπεδο της Κυπαρισσίας και από τον ισχυρό άνεμο έφθασε μέχρι την εθνική οδό, ενώ εκτός από τη φωτιά που πρώτη ξέσπασε στον Άγιο Διονύσιο Γιαννίτσαινας, κάτω από την εθνική οδό εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στον Αγ. Δημήτριο, ελάχιστα μέτρα έξω από την πανηγυρίστρα Κυπαρισσίας, η οποία έφθασε μέχρι την παραλία της Κυπαρισσίας.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής του δήμου Τριφυλίας, εθελοντές με μηχανήματα και πολίτες που έβλεπαν τις περιουσίες τους να απειλούνται και να καταστρέφονται, έδωσαν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. Αυτή την ώρα η φωτιά είναι σε ύφεση και προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο επιχειρούν 19 οχήματα με 55 άνδρες της πυροσβεστικής.Η εθνική οδός που ενώνει την Κυπαρισσία με τα Φιλιατρά είναι ανοιχτή



Yπό μερικό έλεγχο στη Πάρο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στο νησί της Πάρου, στην περιοχή Πούντα και στις θέσεις Κάμπος και Γλυσίδια. Η φωτιά επεκτάθηκε καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
. Η πυροσβεστική δύναμη του νησιού επιχειρεί με 5 οχήματα και 15 πυροσβέστες ενώ στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν και τέσσερις δημοτικές υδροφόρες.

Πυρκαγιές σε Χανιά και Αρεόπολη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Χανιά και Αρεόπολη. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν σπεύσει στα σημεία και δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Η φωτιά στα Χανιά εκδηλώθηκε στις περιοχές Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, Κεραμειά και Βουκολιές, κινητοποιώντας το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων από τα Χανιά, που ενισχύθηκαν από δυνάμεις και από την υπόλοιπη Κρήτη.
Αυτή την ώρα, το κύριο βάρος έχει πέσει στην περιοχή του Βαμβακοπούλου όπου γίνεται προσπάθεια να σβήσουν όλες οι εστίες, ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι οι ισχυροί νότιοι ανεμοι που πνέουν στην περιοχή. Η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια χωρίς να τα απειλεί.
Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες -κάτω από δύσκολες συνθήκες- και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και πυκνοί καπνοί σκέπαζαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πρώτες φλόγες «ξεπήδησαν» από καλαμιώνες.

Οι πυρκαγιές στα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμειά και τις Βουκολιές ήταν δασικές και τέθηκαν υπό έλεγχο, ωστόσο και στα τρία σημεία παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και στην Αρεόπολη. Η φωτιά στη περιοχή Τριανταφυλλιά εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα και καίει χαμηλή βλάστηση. Ο δυνατός αέρας, που έφτανε κοντά τα 10 μποφόρ, έδωσε έκταση στη φωτιά που καίει ακατάπαυστα χαμηλή βλάστηση και ελαιοπερίβολα.