Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Η πρώτη ήττα της Γερμανίας

 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
 


Οι τελευταίες εξελίξεις στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου δεν αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την απόφαση του Κοινοβουλίου της Μεγαλονήσου να καταψηφίσει το «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων που είχε αποφασίσει το Γιούρογκρουπ.

Η αντίδραση της Ευρώπης, μετά την αρχική αμηχανία, ήταν η εμμον...ή στη σκληρή γραμμή που επιβάλλει ότι για να υπάρξει χρηματοδοτική βοήθεια θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες που έθεσε η Γερμανία και να γίνει δεκτή η φορολόγηση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, απορρίπτεται από την τρόικα το εναλλακτικό σχέδιο της Λευκωσίας, ενώ και η αναζήτηση στήριξης από τη Μόσχα δεν έχει τελεσφορήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, παρά το δίαυλο επικοινωνίας που άνοιξε από την πρώτη στιγμή.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, και χωρίς αυτές τις κρίσιμες ώρες να μπορεί να προδικάσει οποιοσδήποτε την κατάληξη της υπόθεσης, το βέβαιο είναι ότι με το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής, η Γερμανία υπέστη την πρώτη της ήττα στην προσπάθεια χειραγώγησης των χωρών και των λαών της ευρωζώνης.

Και είναι σίγουρο, επαναλαμβάνουμε ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, ότι αυτή η ήττα υπήρξε οδυνηρή για τη γερμανική ηγεσία, η οποία ήταν συνηθισμένη να επιβάλλει τους δικούς της όρους στις άλλες χώρες, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες.

Με τη στάση της, δείχνει με τον πλέον άκομψο τρόπο ότι στόχος της δεν είναι ούτε η τραπεζική εξυγίανση ούτε η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά η υποταγή όλης της ευρωζώνης στους δικούς της κανόνες.

Αναμφίβολα, η Κύπρος θα περάσει δύσκολες στιγμές, όπως, άλλωστε, και η Ελλάδα την τελευταία τριετία.

Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Γι’ αυτό οι δύο χώρες θα πρέπει να στηριχθούν και στις δικές τους δυνάμεις και να αξιοποιήσουν πρωτίστως την παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να μπορέσουν να ανακάμψουν.
 
Ελεύθερος Τύπος