Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η Λένα Παπαληγούρα διεκδικεί την «Καρφίτσα» της Μελίνας

Η Λένα Παπαληγούρα, η Ηρώ Μπέζου, η Βασιλική Τρουφάκου και η Νεφέλη Κουρή είναι οι
τέσσερις γυναίκες που διεκδικούν την «Καρφίτσα» της Μελίνας.
Ανήκουν στη νέα γενιά των ηθοποιών που κυνηγούν το όνειρο στο σανίδι. Ξεχωρίζουν για το ταλέντο και την σκηνική τους παρουσία. Περισσότερο όμως διαθέτουν το απαραίτητο «καύσιμο» που τις κάνει να είναι αισιόδοξες και απόλυτα αφοσιωμένες στο θέατρο, σε μια από τις χειρότερες εποχές για έναν νέο ηθοποιό. Ανεξάρτητα από το αν θα πάρουν το βραβείο ή, όχι κατάφεραν την περασμένη σεζόν να μαγέψουν το κοινό. Και σήμερα το βράδυ στον πολιτιστικό χώρο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στις 8 μ.μ. η Μαρία Κίτσου θα παραδώσει την «Καρφίτσα» της Μελίνας που κέρδισε πέρσι τέτοιο καιρό, σε μία από τις τέσσερις υποψήφιες για το ομώνυμο θεατρικό βραβείο, τιμώντας έτσι την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης σεζόν.
Η Λένα Παπαληγούρα, μίλησε στο ΑΠΕ για την υποψηφιότητά της, το θέατρο και τη Μελίνα. όπου τόνισε τα εξής:

«Τα όνειρα δεν πρέπει τα αποκαλύπτουμε», μας είπε η Λένα Παπαληγούρα όταν τη ρωτήσαμε αν υπάρχουν ρόλοι που θα ήθελε να ερμηνεύσει. «Κυρίως με ενδιαφέρει με ποιους ανθρώπους γίνονται πραγματικότητα. Γιατί μπορείς να κάνεις κάτι και τελικά να είναι σαν να μην το έκανες, αν δεν το κάνεις με τις συνθήκες που το ονειρευόσουν», σημειώνει.
Μας συστήθηκε κινηματογραφικά πριν από αρκετά χρόνια μέσα από την ταινία «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη και έκτοτε έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στο χώρο. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, την έχουν ήδη εμπιστευτεί ορισμένοι από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ενώ με τις ερμηνείες της στο Εθνικό θέατρο, έχει καταφέρει να καταξιωθεί ήδη στην συνείδηση των θεατρόφιλων.
Το χειμώνα που μας πέρασε συμμετείχε στην «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον στο Εθνικό θέατρο και στα έργα των Γιάννη Τσίρου («Αόρατη Όλγα») και Λένας Κιτσοπούλου («Αουστρας ή Η Αγριάδα»)με θέμα τον «Ξένο». Η ερμηνεία της στην «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, της χάρισε για δεύτερη συνεχή χρονιά την υποψηφιότητα για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη.
«Αισθάνομαι πολύ τυχερή. Και μόνο η υποψηφιότητα είναι μεγάλη χαρά και τιμή. Είναι κάτι που έρχεται να σου δώσει δύναμη.. Κάποιοι άνθρωποι είδαν αυτό που έκανα και το εκτίμησαν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτό», λέει στο ΑΠΕ η νεαρή ηθοποιός. «Δεύτερη φορά και τυχερή φέτος;», τη ρωτάμε. «Δεν το έχω σκεφτεί καν.. Θα πάω εκεί και ελπίζω να περάσουμε ωραία. Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».
Στην «Αόρατη Όλγα», υποδύθηκε μια νεαρή μετανάστρια που πέφτει θύμα τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ερμηνεύοντας το συγκεκριμένο ρόλο; «Το θέμα του έργου από μόνο του, δηλαδή το τράφικινγκ ήταν μεγάλη πρόκληση, το να καταπιαστούμε με αυτό και να φέρουμε τους θεατές αντιμέτωπους με ένα θέμα ταμπού», εξηγεί η νεαρή ηθοποιός, η οποία για να προσεγγίσει το ρόλο, επεδίωξε να γνωρίσει από κοντά γυναίκες- θύματα τράφικινγκ. « Όλη αυτή η βία που εισπράττουν αυτοί οι άνθρωποι καθημερινά ήταν πολύ δύσκολο να αναπαρασταθεί σκηνικά και να είναι και ενδιαφέρουσα με έναν τρόπο- δηλαδή να μην απωθεί τον θεατή αλλά να τον προβληματίζει», προσθέτει.
Το θέατρο μπορεί να αφυπνίζει συνειδήσεις; «Δεν πιστεύω ότι μια παράσταση μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Αλλά μπορεί να κάνει μια ρωγμή μέσα σου, να σου ξυπνήσει κάτι και αυτό να σε κάνει να θέλεις από μόνος σου να αλλάξεις τη ζωή σου», τονίζει.
Η ίδια πιστεύει στους ανθρώπους που σκέφτονται, είναι δημιουργικοί και ταγμένοι σε αυτό που κάνουν. «Στους καιρούς που ζούμε μόνο η πίστη και το πάθος γι αυτό που κάνεις μπορούν να σε πάνε μπροστά. Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα κομμάτι δικό μας και να αναμετρηθούμε πραγματικά με αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Όταν τίποτα γύρω σου δεν λειτουργεί τότε μπορείς πραγματικά να ψάξεις τί θα λειτουργούσε για σένα», συμπληρώνει.
Η ματαιοδοξία και η υπέρμετρη φιλοδοξία, είναι αυτά που την απογοητεύουν στο θέατρο σήμερα. «Όταν κάποιος βάζει τον εαυτό του πάνω από το έργο, πάνω από την ομάδα, πάνω από την παράσταση. Ευτυχώς βέβαια, η γενιά μας είναι πιο συσπειρωμένη και βλέπει το θέατρο σαν παιχνίδι ομαδικό…».
Πως αισθάνεται που είναι υποψήφια για ένα βραβείο που φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη; « Η Μελίνα είναι ιστορία για τον τόπο μας, όχι μόνο ως καλλιτέχνης αλλά και ως πολιτικός και ως προσωπικότητα. Μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι με την δυναμική της, οι οποίοι θα κάνουν όσα έκανε αυτή σε όλους τους τομείς και για την τέχνη και για τη χώρα », καταλήγει.
Αυτό τον καιρό η Λένα συμμετέχει στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Νίκου Σούλη, «Η Γαλλίδα δασκάλα», ενώ το καλοκαίρι θα την δούμε να ερμηνεύει το ρόλο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην Αθήνα.

Πληροφορίες απο το ΑΠΕ