Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο (επαναστάτης) Πάπας συνάντησε τον… Επίτιμο

Pope-Francis-Pope-Emeritus

Toυ ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Η εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία Έδρα, συνοδεύτηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή από ιστορικές πρωτιές. Μη… εντοπίσιμες στο (πολύ) μακρινό παρελθόν, μια εκ των οποίων υπήρξε και η πιο ηχηρή αφετηρία αυτής της διαδρομής: Ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος παρέδωσε “εν πτήσει” τα ηνία του Βατικανού, και έτσι όλοι περίμεναν τη στιγμή που ο νέος Ποντίφικας και ο Πάπας Επίτιμος, όπως ονομάζεται πλέον ο Βενέδικτος, θα είχαν αυτό το ιστορικό τετ-α-τετ.
Η Ιστορία… σταμάτησε σήμερα το πρωί, όταν ο Πάπας Φραγκίσκος μετέβη με ελικόπτερο στο Castel Gandolfo, για να συναντήσει τον προκάτοχό του και να συζητήσουν… για τα πάντα.
Το Βατικανό περιγράφει ως συγκινητική τη στιγμή του εναγκαλισμού τους, για να εισέλθουν στη συνέχεια μαζί στα διαμερίσματα, και να προσευχηθούν. Όταν ο Πάπας Επίτιμος προσέφερε στον Πάπα Φραγκίσκο την τιμητική θέση, ο νέος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας “απάντησε” με την αποστροφή “είμαστε αδέλφια”, και έτσι γονάτισαν και οι δυο, στο ίδιο μέρος.
Μετά την προσευχή, ακολούθησε συνάντηση στη βιβλιοθήκη του κτιρίου, που κράτησε 45 λεπτά. Και ο Πάπας Φραγκίσκος αποχώρησε, επίσης μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Η ζωή στο Βατικανό επέστρεψε στους κανονικούς ρυθμούς της. Όσο μπορεί να είναι αυτοί οι ρυθμοί… κανονικοί, με δυο Ποντίφικες. Τον… επαναστάτη, και τον… Επίτιμο.

ysterografa.gr