Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αντιπαράθεση υψηλών τόνων μεταξύ Σαμαρά και Τσίπρα

Για υπονομευτική πολιτική των προσπαθειών που καταβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση και η χώρα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή.
 «Αυτή η κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ όταν εσείς είχατε τη δραχμή και τον Ούγκο Τσάβες για σημαία σας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζαλίσει με τις συνεχείς μεταμορφώσεις του. «Είπατε ότι θα διαπραγματευτείτε τα πάντα από την αρχή. Πως νομίζετε όμως πως έγινε ότι έγινε; Πως πετύχαμε τη μείωση του χρέους το τελευταίο διάστημα; Εμείς κόψαμε 145 δισ. ευρώ χρέος χωρίς χρεοκοπία. Νομίζετε ότι το πετύχαμε αυτό χωρίς διαπραγμάτευση;», είπε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει επιτυχής διαπραγμάτευση χωρίς αξιόπιστο πρωθυπουργό, χωρίς κυβέρνηση και χωρίς τη δύναμη που δίνουν οι άλλοι δύο αρχηγοί».
«Εμείς και εγώ προσωπικά είχα διαφωνήσει με τους όρους του μνημονίου αλλά ποτέ δεν είχα πει ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο. Είχαμε πει ότι θα σεβαστούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είπε ότι θα διαπραγματευτεί και διαπραγματεύτηκε, όπως είπε ότι θα δώσει επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα δοθεί.
Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε η εισροή λαθρομεταναστών, ότι η αστυνομία πιάνει τους κουκουλοφόρους και τους τρομοκράτες, τους επίορκους υπαλλήλους. «Έως τώρα καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ. Εσείς υπονομεύετε το εθνικό μας νόμισμα που είναι το ευρώ. Ε, όχι και να μας μιλάτε εσείς για ασυνέπεια», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και σχολιάζοντας την κριτική για το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου υπογράμμισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αδρανή περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να μετατραπούν σε κεφάλαιο. «Εύχομαι οι επενδυτές να μην σας παίρνουν στα σοβαρά», είπε επίσης ο πρωθυπουργός ενώ για την κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν προσέρχεται στη Βουλή να του απαντήσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του είπε: «Δουλεύω 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η Βουλή λειτουργεί και όποτε χρειάζεται παίρνετε τις απαντήσεις από τους υπουργούς. Αγωνίζομαι για έκτακτες λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις. Αλλά μια και μου κάνετε κριτική. Εσείς που έρχεστε στη Βουλή νομίζετε ότι την αναβαθμίζετε με την παρουσία σας; Δεν είναι φοιτητικό αμφιθέατρο εδώ κύριε Τσίπρα αλλά Βουλή».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για κινδυνολογία. «Λέτε ότι οι αγρότες θα χάσουν την περιουσία τους. Μην ανησυχείτε δεν θα συμβεί αυτό. Κινδυνολογείτε. Είπατε ότι θα φορολογηθούν τα παιδιά ως τεκμήριο, δώσαμε όμως επίδομα από το πρώτο παιδί. Πάψτε να πολιτεύεστε με κραυγές και πυροτεχνήματα», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τις δηλώσεις Δραγασάκη για τον κατώτατο μισθό αλλά και δηλώσεις όπως αυτές για την αντίδραση των ειδικών φρουρών στις φυλακές Τρικάλων. «Εγώ προσωπικά δίνω συγχαρητήρια στους φύλακες. Εσείς μέχρι τώρα χαϊδεύατε τους κουκουλοφόρους, τώρα χαϊδεύετε και τους βαρυποινίτες; Μήπως θέλετε ανοιχτές φυλακές;», είπε ο κ. Σαμαράς και επικαλέστηκε τις δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για κατσαπλιάδες και διεθνή λαμόγια επειδή το κόμμα του δεν θέλει καθόλου επενδύσεις. Σχολιάζοντας δε τις καταγγελίες περί ξεπουλήματος, σκανδάλων και διαπλοκής στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην χάνει τον καιρό του σε εκφοβιστικές πρακτικές διότι όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν μασάμε από απειλές».

Η απάντηση  Τσίπρα
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, για τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε
Ο κατώτατος μισθός, η κατώτατη σύνταξη θα επανέλθει, γιατί αυτό είναι το μέσον για να βγούμε απ' την κρίση. Βεβαίως, λέμε πως όταν θα έχετε καταστρέψει τη χώρα, δεν θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε όλους τους μισθούς»
 Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε τη δευτερολογία του σε υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά πως «συμπεριφέρεται σαν ψευτόμαγκας σε καφενείο, λέγοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν μασάμε». Τι δεν μασάτε; Το 1 εκ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο Πρωθυπουργός, και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης…».
Αντίστοιχα, στις νύξεις του Πρωθυπουργού για τις «οβιδιακές μεταμορφώσεις» και τις «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή πολιτική», χαρακτηρίζοντας τον Πρωθυπουργό «επικεφαλής της ομάδας λάσπης της μονταζιέρας και του διαδικτυακού υποκόσμου».
«Σε ποια άλλη ευνομούμενη πολιτεία θα ζητούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να παρέμβει ο εισαγγελέας, για ένα μονταρισμένο βίντεο που έκανε ο ίδιος;» αναρωτήθηκε σχετικά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κος Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας», υπενθυμίζοντας πως το χαράτσι της ΔΕΗ είχε εξαγγελθεί ως έκτακτο μέτρο και είχε τύχει της καταγγελίας του Αντώνη Σαμαρά, αλλά σήμερα ανακοινώνεται η παγίωσή του.
Συνεχίζοντας την έμμεση απάντησή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε πως «είναι αδιανόητο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξή του από σκοτεινά κέντρα και κερδοσκοπικά κεφάλαια, εκείνοι που ευνόησαν τους κερδοσκόπους με τις επιλογές τους. Ποιοι ευνόησαν τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών; Ο ΣΥΡΙΖΑ, ή εκείνοι που μιλούσαν για «Τιτανικό»; Εκείνοι που βγήκαν στις πλατείες ή εκείνοι που έκαναν παιχνίδια με το Τ+3 που έγινε Τ+10; Εκείνοι που έκαναν το PSI, ή εμείς που αντιστεκόμαστε;»
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και την απεργία στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η ενόχληση του Πρωθυπουργού οφειλόταν στο ότι όλη η κυβερνητική στρατηγική είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Η ουσία της επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας, ήταν η πώληση φρεγατών και η ιδιωτικοποίηση του νερού. «Στο Παρίσι, γιατί δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Γιατί ήταν ιδιωτικοποιημένο και πάρθηκε πίσω;» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πού πέτυχαν τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να μας δώσετε ένα επιτυχημένο παράδειγμα; Στη Βουλγαρία, όλα προχώρησαν. Και οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μισθοί που έπεσαν στα 180 ευρώ. Ακόμα κι εκεί ωστόσο, βγήκε ο Πρωθυπουργός και είπε πως δεν μπορεί να είναι Πρωθυπουργός με την αστυνομία να δέρνει τον κόσμο στους δρόμους…»
Οι αγρότες ήθελαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για φθηνό ρεύμα και πετρέλαιο, για μιαν ΑΤΕ που δεν θα λειτουργεί με κερδοσκοπικά κριτήρια - σημείωσε ο κος Τσίπρας. Απ' όλη όμως την αποψινή συζήτηση, «ο αγρότης θα έχει βγάλει το συμπέρασμα πως θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια μονάχα σε βάθος τετραετίας και πως όσοι έχουν ασφαλιστικές εισφορές 40 ετών θα παίρνουν σύνταξη στα 62». «Θα σας καλούσα ειλικρινά κε Πρωθυπουργέ, να πάμε να βρούμε μιαν αγρότισσα στη Μεσσηνία να μας πει αν έχει την δυνατότητα μετά από 50 χρόνια στα χωράφια να δουλέψει άλλα δυο χρόνια για να πάρει σύνταξη 330 ευρώ», κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας.