Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αναστασιάδης νέος Πρόεδρος της Κύπρου, με 57,48%

Nikos-Anastasiadis
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls για τις εκλογές της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με το Mega Κύπρου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκεντρώνει ποσοστό 57%-60%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς 40%-43%.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το ποσοστό του Νίκου Αναστασιάδη θα κυμανθεί μεταξύ 57,5% και 61,5%.
Λίγο μετά τις 19.30, και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Νίκος Αναστασιάδης 57,48%, Σταύρος Μαλάς 42,52%. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%.
Με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας επικοινώνησαν για να τον συγχαρούν ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Σταύρος Μαλάς, καθώς επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.
Ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφερντ Μαρτένς, συνεχάρη προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη για την νίκη του. «Η Κύπρος έχει τώρα έναν αξιόπιστο πρόεδρο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ομάδας του ΕΛΚ.
Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε από τη Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται- με τον κ. Αναστασιάδη, συγχαίροντάς τον για τη σημερινή εκλογή του και επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Με πυξίδα στραμμένη στην Ευρώπη ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε τα μηνύματα που έστειλε απόψε από το βήμα της τελετής ανακήρυξης των νέων του καθηκόντων στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος», να είναι ηχηρά σε ότι αφορά στις προθέσεις του για τη δημιουργία νέου μοντέλου κράτους οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Φρόντισε να ξεκαθαρίσει, την επιθυμία της νέας κυβέρνησης να έχει την Ευρώπη στο πλευρό της και διαβεβαίωσε ότι θα φανούμε ως Κύπρος, απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις μας, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, προτού προλάβει να ανέβει τα σκαλιά του Προεδρικού, έθεσε ως κύριο μέλημα του την αίτηση για ένταξη στον συνεταιρισμό για την ειρήνη, για την οποία όπως διαφαίνεται έχει ήδη δεσμεύθει προς τον διεθνή παράγοντα και αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μίας από τις κορυφαίες προτεραιότητες του, είναι η συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα.

ΑΠΕ