Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ, ΠΑΤΡΑ & ΛΑΡΙΣΑ



Για έβδομη* συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται σήμερα οι απεργιακές κινητοποίησεις και η αποχή των εργαζομένων στους δήμους από όλα τους τα καθηκόντα και τα σκουπίδια έχουν αρχίσει να συσσωρέυονται κυρίως στις γειτονίες της Αθήνας και άλλους μεγάλους Δήμους της Αττικής και της περιφέρειας. Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο από τη βροχή που διαλύει τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλήθος άλλων προβλημάτων, όπως τα υγρά που κυλούν στους δρόμους δημιουργώντας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το φράξιμο των αποχετεύσεων.
Όπως έχει γραψει η aftodioikisi.gr οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ κάνουν "ελεγχόμενη" αποκομιδή από κεντρικά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και "ευαίσθητες" περιοχές όπως νοσοκομεία και σχολεία, και γι' αυτό τα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως στις γειτονιές.
Πού εντοπίζονται τα προβλήματα
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Πατρέων (όπου πλημμύρισε το δημαρχείο): τα σκουπίδια έφραξαν τις σχάρες των υπονόμων από την καταρρακτώδη βροχή χθες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή κοντά στις πλατείες Γεωργίου και Τριών Συμμάχων, στο κέντρο, και με τους καταστηματάρχες να «διώχνουν» από μόνοι τους τα νερά.
«Βουνά» σχηματίζουν τα απορρίμματα και σε πολλούς δήμους της πρωτεύουσας, όπως η Αθήνα (περιφερειακά, στις γειτονιές) και η γειτονική της Καλλιθέα, όπου δε η Καθαριότητα έχει κατέβασει ρολά. Και λίγο πιο... απόκεντρα, όπως ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού. Στα σκουπίδια «βουλιάζει» και ο Δήμος Λαρισαίων, όπως επίσης και τρεις δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης:.
Στη Θεσσαλονίκη, καθώς παραμένει υπό κατάληψη ο ΣΜΑ, ο κεντρικός δήμος αναγκάζεται να «διανύσει» 35 χλμ. προκειμένου να εναποθέσει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Λίγο πιο κάτω, στο Δήμο Βέροιας, με σημερινή της ανακοίνωση η δημοτική Αρχή κάλεσε τους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους.
Συμμετοχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ
Να σημειωθεί πως το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο σήμερα, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ δε σταματά τις κινητοποιήσεις της και: μετέχει δυναμικά και στην σημερινή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» σε Δημόσιο και δήμους. Σήμερα επίσης, το μεσημέρι, γύρω στις 2 και μισή, θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις της.
«Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν επίσης στην απεργιακή συγκέντρωση, η οποία θα γίνει στις 12.00 το μεσημέρι στην "πλατεία Κλαυθμώνος-Αντώνη Μανιτάκη". Προσυγκέντρωση θα κάνουν στις 11.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24-πλατεία Καραϊσκάκη). Ανάλογες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς ο κ. Αντώνης Μανιτάκης αρνείται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιδεικνύει φασιστική συμπεριφορά με σκοπό να επιβάλει το μέτρο της διαθεσιμότητας-απολύσεων στο Δημόσιο και τους δήμους», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Συμμετοχή και υπαλλήλων περιφερειών
Να σημειωθεί πως στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ μετέχουν και οι υπάλληλοι των περιφερειών. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρατών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την ΑΔΕΔΥ περιφερειακά.