Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Για παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί ο ΟΗΕ

ban ki moon
Η κρίση δεν ξεπεράστηκε, σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση του Ο.Η.Ε., με την οποία υποβαθμίζονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη για τα επόμενα δύο χρόνια και εκπέμπεται σήμα κινδύνου ενόψει πιθανής νέας ύφεσης. Οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εκτιμώνται ως ιδιαίτερα μεγάλοι.
Η έκθεση του ΟΗΕ για την «Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και τις Προοπτικές για το 2013», που δημοσιεύθηκε χθες, διαπίστωσε τη μείωση, έναντι της προβλεπομένης, της παγκόσμιας ανάπτυξης για το τρέχον έτος και προεξόφλησε τη συνέχιση της ίδιας τάσης για τα έτη 2013 και 2014.
Συγκεκριμένα η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% κατά το επόμενο και 3,2% κατά το μεθεπόμενο έτος, αντί των προηγούμενων εκτιμήσεων για 2,7% και 3,9% αντίστοιχα. Συμβολή στην υποβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών έχουν οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, μιας και, σύμφωνα με την έκθεση, αμφότερες οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλες μεταρρυθμιστικές προκλήσεις.
Ο ΟΗΕ προβλέπει πως η αργή αυτή αναπτυξιακή πορεία θα επηρεάσει και την ανεργία, ενώ εκτιμά πως θα χρειαστούν ίσως πέντε ολόκληρα χρόνια πριν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταφέρουν να επανακτήσουν τις θέσεις απασχόλησης που χάθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης.
Ως πιθανές αιτίες μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης αξιολογούνται η επιδείνωση της ευρωκρίσης, ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στις ΗΠΑ, αλλά και η εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας. Κάθε μία από αυτές της γενεσιουργές αιτίες μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια ανάπτυξη σε μεσοσταθμική μείωση έως και 3 ποσοστιαίων μονάδων.
Μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στροβιλίζονται στον φαύλο κύκλο της υψηλής ανεργίας, της αδυναμίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των εξαντλητικών συνταγών λιτότητας και της χαμηλής ανάπτυξης.
Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά το επόμενο έτος με μόλις 0,3% και 1,4% το 2014, έναντι προβλεπόμενης ύφεσης 0,5% για το τρέχον έτος.

ysterografa.gr