Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ολάντ: Θετικός σε επιμήκυνση αν η Ελλάδα αποδειχθεί αξιόπιστη

ΓΑΛΛΟΙΤΑΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΝΤΡΑΓΚΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ
 
Υπέρ της χρονικής παράτασης του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας υπό τον όρο η έκθεση της τρόικας να αποδείξει την αξιοπιστία στην μέχρι τώρα εφαρμογή του, τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Οπως ανέφερε ο κ. Ολάντ, «εάν η έκθεση της Τρόικας είναι θετική και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει αξιοπιστία και ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να υλοποιηθούν τα μέτρα, θα μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα σχέδιο που να διατηρεί παράλληλα την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη».
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας της συνάντησής τους, Ολάντ και Μόντι έκαναν λόγο για μεταξύ τους «ταύτιση απόψεων»: «Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη», είπε ο Μάριο Μόντι.

Πρόσθεσε δε ότι «από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».

Ακόμη «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον όσα ετοιμάζονται για την σταθεροποίηση των αγορών με τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συμβάλαμε να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να πάρουμε 'το μάθημά μας', αλλά παράλληλα ότι χρειάζεται και αναγνώριση από την Ένωση και την λειτουργία της Ευρωζώνης, ώστε να μην συνεχίσουν να υφίστανται διαφορές στις αποδόσεις των επιτοκίων που λειτουργούν ως μεγάλο εμπόδιο. Θα επαγρυπνούμε ώστε να γίνουν πράξη όλα όσα αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου», σημείωσε ο Μόντι.

Ολάντ: Τρεις σταθμοί για το ευρώ
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης.

Για το Ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σινιάλο στον Ντράγκι να προχωρήσει
Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη, η δήλωση του κ. Ολάντ ότι ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, είναι να παίρνουν αποφάσεις για την μείωση των επιτοκίων στο ομολογιακό κόστος δανεισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναγνωρίσει ότι χώρες που έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους πρέπει να βοηθούνται προκειμένου να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος δανεισμού.

ethnos.gr