Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

7+7 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για το χάντμπολ…

1. Είναι ποδόσφαιρο με τα χέρια;
 Είναι ο προπομπός  του ποδοσφαίρου με τα χέρια. Η χειροσφαίριση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα  και είναι Ολυμπιακό άθλημα. Η χειροσφαίριση είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο.
 Αναφορές από την Οδύσσεια του Ομήρου μαρτυρούν για ένα παρόμοιο άθλημα που παιζόταν στο νησί των Φαιάκων. Ανάλογη απεικόνιση βρέθηκε και σε μια πλάκα στα τείχη της Ακρόπολης Αθηνών. Στα Ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν αρπαστόν.
 Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να παιχτεί σε κλειστό γήπεδο, σε ανοιχτό, σε γρασίδι και γενικά σε οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο με επίπεδο έδαφος. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες.

 2. Πόσοι παίκτες χρειάζονται για ένα ματς
 Επτά από κάθε ομάδα. Ο ένας από αυτούς είναι τερματοφύλακας. Αναγνωρίζεται εύκολα αφού φορά διαφορετική στολή.

 3. Τι κερδίζει κανείς παίζοντας χάντμπολ;
 Αποκτά ομαδικό πνεύμα. Πρέπει όλη η ομάδα να ενεργεί από κοινού και οι αποφάσεις να παίρνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυξάνει την αντίληψη του παίκτη και απαιτεί όχι μόνο να τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά και να σκέφτεται γρήγορα και σωστά.

 4. Είναι μεγάλο το γήπεδο;
 Δεν είναι και σαν την… Πελοπόννησο. Οι διαστάσεις του είναι 40μΧ20μ. Σε ένα γρήγορο παιχνίδι όμως μοιάζει ατελείωτο!
 5. Πόση ώρα διαρκεί;
 Δύο περιόδους των τριάντα λεπτών. Ενδιάμεσα υπάρχει κι ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα. Υπάρχει ένα time out ανά ομάδα σε κάθε ημίχρονο.

 6. Πόσους παίκτες έχει κάθε ομάδα και με τι μπάλα παίζουν;
 Δώδεκα έως Δέκα έξι. Οι επτά παίζουν και οι άλλοι κάθονται στον πάγκο. Δεν υπάρχει όριο αλλαγών. Η μπάλα που χρησιμοποιείται στο άθλημα είναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρός της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά. Για να υπάρχει καλύτερη πρόσφυση, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με ειδική  κόλλα.

 7.Και πως παίζεται;
 Είναι πανεύκολο. Αρκεί να θυμάσαι τον αριθμό 3 που είναι καθοριστικός στο χάντμπολ. Όταν πιάνω τη μπάλα κάνω τρία βήματα. Όταν σταματάω την κρατάω μέχρι τρία δευτερόλεπτα. Από την άλλη ντριπλάρω όσο θέλω, τη δίνω κι όταν ξαναπάρω τη μπάλα πάλι μπορώ να κάνω άλλα τρία βήματα ή να τη κρατήσω τρία δευτερόλεπτα και πάει λέγοντας. Το χρονικό όριο μιας επίθεσης δεν ξεπερνάει τα 30 δεύτερα κατά μέσο όρο.

 8. Υπάρχουν φάουλ;
 Φυσικά και υπάρχουν. Κάθε σωματική επαφή είναι φάουλ και κάθε σε κάθε αντικανονικό φάουλ  επιβάλετε  ποινή. Εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση ΜΟΝΟ με πάσα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα. Κι εδώ υπάρχει ο σημαδιακός αριθμός 3. Οι αντίπαλοι πρέπει να στέκονται τρία μέτρα μακριά από τον παίκτη που εκτελεί το φάουλ.

 9. Πως μπορείς να κόψεις τον αντίπαλο;
 Μόνο με το σώμα σου μπορείς να τον εμποδίσεις . Δεν μπορείς να τον πιάσεις με τα χέρια σου ή να του βάλεις… τρικλοποδιά(απ` ευθείας κόκκινη με τουλάχιστον 8 αγωνιστικές ποινή από τον αθλητικό δικαστή). Μπορείς  όμως να μπλοκάρεις ένα σουτ, να κλέψεις τη μπάλα, αλλά δεν μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα όταν την έχει στα χέρια του ο αντίπαλος.

 10. Ο τερματοφύλακας κάνει ότι και στο ποδόσφαιρο;
 Όχι ακριβώς. Για παράδειγμα έχει τη περιοχή του. Εκτίνεται σε απόσταση 6 μέτρων μπροστά από την περιοχή του. Εκεί δεν έχει δικαίωμα να εισχωρήσει κανείς άλλος χαντμπολίστας. Αν  ακόμη ο τερματοφύλακας διώξει τη μπάλα δεν έχουμε κόρνερ όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά άουτ. Είναι η επιβράβευση της επέμβασής του.

 11. Υπάρχουν και κάρτες, κίτρινες και κόκκινες;
 Φυσικά. Εάν ένας παίκτης κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αν το επαναλάβει αποβάλλεται για δύο λεπτά. Αν στο ίδιο παιχνίδι ένας παίκτης τιμωρηθεί τρεις φορές με δίλεπτη αποβολή αποβάλλεται οριστικά, μόνο απ` αυτόν  τον αγώνα με κόκκινη κάρτα. Σε εξαιρετικές βίαιες περιπτώσεις υπάρχει κι η απ’ ευθείας κόκκινη.

 12. Υπάρχουν άουτ ή ισοπαλία ή παράταση ή πέναλτι;
 Φυσικά, εάν η μπάλα βγει από τις διαχωριστικές γραμμές του γηπέδου. Τότε τη μπάλα την επαναφέρει η αντίπαλη ομάδα.
 Υπάρχει η ισοπαλία και οι ομάδες μοιράζονται από έναν βαθμό. Η νίκη επιβραβεύεται με δύο βαθμούς ενώ ο ηττημένος κανέναν βαθμό.
 Παράταση υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τον θεσμό για να υπάρχει συνέχεια.
 Όπως και στο ποδόσφαιρο υπάρχει το πέναλτι.  Η γραμμή των 7 μέτρων είναι το σημείο ποινής του πέναλτι.
 13. Πόσοι διαιτητές παίζουν σε κάθε παιχνίδι;
 Εδώ υπάρχουν κάποια κοινά με το μπάσκετ ή το βόλεϊ. Δύο διαιτητές, ένας γραμματέας και ένας  χρονομέτρης.

 14. Από πού βγαίνει ο όρος «χαντμπολ»;
 Από το hand (χέρι) και το ball (μπάλα). Παίζεται με τα χέρια και εάν η μπάλα χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από το γόνατο τότε είναι «πόδια» και η μπάλα πάει στον αντίπαλο ο οποίος εκτελεί ελεύθερη βολή.

 Συμπέρασμα : Το handball είναι ένα δύσκολο άθλημα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά με απίστευτη ένταση και δυναμισμό, και γι 'αυτό είναι ένα συναρπαστικό και ελκυστικό παιχνίδι! Προωθεί διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές χωρίς να είναι μονότονο και προβλέψιμο. Είναι ένα δυναμικό, γρήγορο και διασκεδαστικό άθλημα.

 Υπάρχει κάτι για όλους!
 Ελάτε να νιώσετε και εσείς τον δυναμισμό του Handball.
 Επιμέλεια : Άγγελος Μενδρινός




ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ