Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Φοιτητική στέγη - Τι πρέπει να ξέρετε για να μη την πατήσετε


Mειωμένα τα ενοίκα φέτος τουλάχιστον 15% με 20%. Πόσο κοστίζουν οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια σε όλες τις μεγάλες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας. Στροφή στη συγκατοίκηση έφερε η οικονομική κρίση. Τι πρέπει να ξέρουν οι φοιτητές πριν νοικιάσουν σπίτι. Τι λέει στο Νewsit o πρόεδρος των Κτηματομεσιτών και ο πρόεδρος των Ενοικιαστών.
Μάχη για ένα σπίτι σε καλή κατάσταση με χαμηλό ενοίκιο δίνουν οι φοιητητές που πέρασαν σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Γκαρσονιέρες και δυάρια είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των φοιτητών αλλά δεν είναι και λίγοι οι φοιτητές που ενώνουν τις δυνάμεις τους και τα πορτοφόλια τους για να βρουν σπίτι.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά παρατηρειται στροφή στη συγκατοίκηση καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και λεφτά δεν υπάρχουν. Είναι συχνές λοιπόν οι περιπτώσεις που φοιτητές αναζητούν συγκάτοικους για να νοικιάσουν μεγαλύτερα σπίτια στα οποία οι τιμές έχουν πέσει πολύ περισσότερο απ΄ ότι στα δυάρια και στις γκαρσονιέρες.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηματομεσιτών, Γιάννης Ρεβύθης "υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά στη φοιτική στέγη απ΄ότι ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν πεσει 15% με 20%. Υπάρχει μεγάλη στροφή στη συγκατοίκηση που ξεκίνησε πέρυσι αλλά ιδιαίτερα φέτος δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις φοιτητές μαζί επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να μειώσουν τα έξοδά τους. Οι φοιτητές θα πρέπει να ρωτούν και για τα κοινόχρηστα ενός σπιτιού πριν το νοικιάσουν και θα πρέπει να υπογράφουν συμβόλαιο και όχι να κάνουν προφορικές συμφωνίες".
ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΙΤΗΤΟΥΠΟΛΕΙΣ - Αθήνα, Ζωγράφου: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 200€ εως 230€. ΔΥΑΡΙΑ: από 320€ εως 350€ το μήνα.
- Αθήνα, Ν.Σμύρνη: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 210€ εως 240€. ΔΥΑΡΙΑ: από 350€ εως 380€ το μήνα.
- Αθήνα, Ν.Κόσμος: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 190€ εως 210€. ΔΥΑΡΙΑ: 300€ εως 380€ το μήνα.
- Αθήνα, Καλλιθέα: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 210€ εως230€. ΔΥΑΡΙΑ: από 310€ εως 360€ το μήνα.
- Αθήνα, Αμπελόκηποι: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 220€ εως250€. ΔΥΑΡΙΑ: από 250€ εως 360€ το μήνα.
- Κρήτη, Ηράκλειο: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 210€ εως 250€. ΔΥΑΡΙΑ: από 230€ εως 350€ το μήνα.
- Πάτρα: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ από 190ε εως 240€. ΔΥΑΡΙΑ: από 240€ εως 260€ το μήνα.
- Κομοτηνή: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 160€ εως 200€. ΔΥΑΡΙΑ: από 210€ εως 300€ το μήνα.
- Αλεξανδρούπολη: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 190€ εως 220€. ΔΥΑΡΙΑ: από 220€ εως 320€ το μήνα.
- Ιωάννινα: ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ: από 180€ εως 230€. ΔΥΑΡΙΑ: από 230€ εως 300€ το μήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι φοιτητές να μην ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες που για να τις δει κάποιος απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση (δηλ. υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψη τους τέτοια περίπτωση να τηλεφωνήσουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (τηλ. 210-3621930).
ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΣΠΙΤΙΟπως δήλωσε στο Newsit ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Αγγελος Σκιαδάς "οι φοιτητές πριν νοικιάσουν ένα σπίτι πρέπει να τσεκάρουν εαν έχει ζημιές γιατί μετά την υπογραφή του συμβολαίου οι επισκευές επιβαρύνουν τους ενοικιαστές. Σε περίπτωση συγκατοίκησης αυτό πρέπει να αναγράφεται στο συμβόλαιο και οι φοιτητές πρέπει να ξέρουν πως εάν κάποιος συγκάτοικος δεν πληρώσει το μερίδιο του στο ενοίκιο ή εάν φύγει απο το σπίτι το μίσθωμα καταβάλλεται ολόκληρο στον ιδιοκτήτητη από τους αλλους ενοίκους. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στους όρους του μισθωτηρίου".
newsit.gr