Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η Αρκαδία στις φλόγες


Ο εφιάλτης δεν λέει να τελειώσει για τους κατοίκους της Αρκαδίας. Σε πλήρη εξέλιξη για τρίτο 24ωρο παραμένει η φωτιά  στην Αρκαδία, παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών και από το Ραψωμάτη κινείται προς το Πάπαρι. Μάλιστα όπως λένε οι πυροσβέστες η νύχτα ήταν εφιαλτική καθώς το πύρινο μέτωπο είναι τεράστιο και η φωτιά είναι εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συνελήφθη ένας 45χρονος οδηγός ταξί για εμπρησμό από αμέλεια. Ο 45χρονος που άυριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα φαίνεται να πέταξε το τσιγάρο του και η φωτιά δεν άργησε να ξεσπάσει...
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι η πυρκαγιά είχε φτάσει στα 200 μέτρα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού Μπαλωτά.
Οι φλόγες έφτασαν στην είσοδο του χωριού, αλλά δεν υπήρξε εκκένωση, αφού η φορά του ανέμου άλλαξε και η φωτιά απομακρύνθηκε, δήλωσε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Παναγιώτης Μπούρας. Ακόμη και σήμερα, τρίτη μέρα που η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, παραμένουν χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές, μεταξύ των οποίων τα χωριά Ρούτση, Ανεμοδούρι και Σουλάρι.
Πρόβλημα υπάρχει και στην υδροδότηση και ο δήμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δίνοντας στους πολίτες ηλεκτρογεννήτριες.
Το σοβαρότερο μέτωπο είναι αυτό που κατευθύνεται προς Σκορτινού, και την ιερά Μονή Μπούρας και βρίσκεται πολύ κοντά στα όρια με την Λακωνία.
Στην φωτιά της Αρκαδίας υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρόσβεσης από δυνάμεις που έχουν φτάσει ακόμα και από την Θεσσαλία, ενώ στο έργο τους συνδράμουν δυνάμεις του στρατού με έμψυχο υλικό και μηχανήματα καθώς και ερπιστιοφόρα μηχανήματα της ΔΕΗ από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης και πολιτών.Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και εδώ. Έχουν καεί σπίτια κι αγροικίες, έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων. Τα περισσότερα από αυτά είχαν φυτευτεί μετά τη φωτιά του 2007. Μόνο στο Λεοντάρι έχουν καεί επίσης εκατοντάδες αιγοπρόβατα και βοειδή, ενώ όσα έχουν καταφέρει να επιζήσουν δεν έχουν να φάνε, αφού κάηκαν οι ζωοτροφές!
Η φωτιά καίει δίπλα στην Εθνική οδό, ο δρόμος όμως σήμερα είναι ανοιχτός. Επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής. Στη μάχη της κατάσβεσης μετέχουν 153 πυροσβέστες, με 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 21 στρατιώτες, 26 υδροφόρες δήμων, 2 αεροσκάφη καναντέρ και 2 ελικόπτερα.
Στην Κορινθία, στον Σολωμό η φωτιά εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα όχι όμως κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Επι τόπου 37 πυροσβέστες, 19 οχήματα και 5 αεροσκάφη.
Το αίτημα της Ελλάδας προς Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία να στείλουν δυνάμεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών απορρίφθηκε, γιατί υπάρχουν κι εκεί φωτιές σε εξέλιξη. Μόνο η Σερβία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και θα στείλει ένα αεροσκάφος άμεσα.