Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

"Συμφωνία" σε τεντωμένο σχοινί για να αποφύγουν τις εκλογές - Το Μαξίμου προειδοποίησε για στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο εάν δεν ληφθούν τα μέτρα



Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών και ολοκληρωτικής κατάρρευσης της χώρας φαίνεται πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έκαναν πίσω και συμφώνησαν στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά με τις ρωγμές πλέον στο κυβερνητικό σχήμα να είναι εμφανέστατες.

Αυτό διεφάνη και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επανέλαβε ότι ο ίδιος πρότεινε παράταση για δύο χρόνια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης αλλά δεν έγινε προς το παρόν δεκτό, ενώ με νόημα σημείωσε πως διαφωνεί με την στρατηγική Σαμαρά, αλλά είναι αναγκασμένος να δεχθεί για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είπε ότι η υπόθεση είναι πεντακάθαρη. Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός Mega ο Αντώνης Σαμαράς προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν τα μέτρα θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες, ενώ προειδοποίησε και για στάση πληρωμών μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες", είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε, μετά τη σύσκεψη των αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου ότι συμφώνησε αναγκαστικά με τον πρωθυπουργό, στη λήψη μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ, διότι, όπως τόνισε, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συζητήσει με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μιμηθεί τη ΝΔ, επί δικής του διακυβέρνησης ούτε επί κυβέρνησης Παπαδήμου και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Αναφέρθηκε επίσης σε κλίμα που διαμορφώθηκε εναντίον του τις τελευταίες ημέρες μέσω διαρροών προς τον Τύπο, αλλά και προς την τρόικα, κάτι που συνέβαλε ώστε να συμφωνήσει, τελικά, με την πρόταση του πρωθυπουργού.

Ανέφερε επίσης ότι από τα 11,5 δισ., τα 6 δισ. αφορούν μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε πως αν είχε γίνει δεκτή η δική του πρόταση θα μπορούσε να αποφευχθεί το νέο κύμα περικοπών και δεν θα ήταν υφεσιακά και τα δύο επόμενα έτη. Θα μπορούσαμε τόνισε να εξοικονομήσουμε τα ποσά αυτά όχι μόνο από περιστολή δαπανών αλλά και από αύξηση των εσόδων.

Τόνισε επίσης ότι το μέλημα τώρα είναι να μην υπάρχουν άδικα και προδήλως οριζόντια μέτρα, καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει πακέτο μέτρων για τη ρευστότητα και τον έλεγχο των τιμών. Επίσης τόνισε ότι η τρόικα πρέπει να εισηγηθεί την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, την άμεση καταβολή των δόσεων, να αναγνωρίσουν οι εταίροι ότι η Ελλάδα έχει κάνει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταχθεί η χώρα στο πλαίσιο των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.



«Θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των τριών πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το πακέτο των μέτρων.

«Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεβρίου, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».

Τέλος υπογράμμισε ότι «η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο».



Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Για «δήθεν διαφοροποιήσεις» εντός της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή συνάντηση των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη και τονίζει ότι «η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση μήνα πορεύεται δίχως σχέδιο, δίχως στρατηγική, με μόνο οδηγό το μνημόνιο και την αγωνία μην θυμώσει η τρόικα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι οι δήθεν διαφοροποιήσεις τους αναφορικά με τον τρόπο και τη σειρά των μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα και προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές φανερώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε ότι η μόνη σωτήρια στρατηγική για την χώρα, ήταν αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά για την ακύρωση και αντικατάσταση του μνημονίου.

Δυστυχώς για τη χώρα, κάθε επιλογή της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

newsit.gr