Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Κόρινθος: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τον πολιούχο Απ. Παύλο

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης της Κορίνθου προς τιμή του πολιούχου της, Απ.Παύλου . Χθες  παραμονή της εορτής, στις 7:00 το βράδυ, πραγματτοποιήθηκε ο Μέγας Συνοδικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ.Παύλου Κορίνθου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου πλαισιουμένου από τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς: Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανόν εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Αργολίδος κ. Ιάκωβον, Βρεσθένης κ. Θεόκλητον, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομον, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβαν, τους Επισκόπους Επιδαύρου κ. Καλλίνικον, Σαλώνων κ. Αντώνιον, Θαυμακού κ. Ιάκωβον, όπως και από τον Σεβασμιώτατο Ποιμανέρχη μας κ. Διονύσιον..
Στις 9:00μ.μ.  μετά τον Πανηγυρικό Συνοδικό Εσπερινό, έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Πολιούχου Κορίνθου του Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας μας, Πολιούχου της πόλης μας, προστάτου και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως επίσης και των Ιερών Λειψάνων εκ των εν τη Κορινθία Αγίων
Σήμερα το πρωί ετελέστει  στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία,προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Θαυμακού κ. Ιακώβου, όπως και του Σεβασμιωτάτου Ποιμανέρχου μας κ. Διονυσίου.

 Τέλος στις 7 το απόγευμα θα γίνει στην Αρχαία Κόρινθο στο «Βήμα του Γαλλίωνος» Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός .



Παρασκευή 29 Ιουνίου ΠΡΩΙ
ΟΡΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 6:45 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και θα ακολουθήσει η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου,
Στις 7:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας στον ίδιο Ιερό Ναό, θα τελεστεί ο Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων και θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στον Απόστολό μας Παύλο. Μετά τις Ιερές Ακολουθίες, στις 9:00 το βράδυ, θα ακολουθήσουν πολιτιστικές ενοριακές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού.
Παράλληλα, το κέντρο βάρους του πνευματικού εορτασμού θα μετατεθεί στην Αρχαία Κόρινθο, την Καθέδρα της Αποστολικής Μητροπόλεώς μας, όπου έδρασε και δίδαξε τους Κορινθίους ο Μέγας Παύλος. Εκεί στις 7:00 μμ θα εκκινήσει λιτανευτική πομπή από τον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θα καταλήξει στο Βήμα της ρωμαϊκής αγοράς, εντός του αρχαιολογικού χώρου, όπου ο Απόστολος Παύλος κρίθηκε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γαλλίωνα (Βήμα του Γαλλίωνος).
Στο Βήμα θα τελεστεί ο από πολλών ετών καθιερωμένος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού εκ του Πατριαρχείου Ρουμανίας, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, Σαλώνων κ. Αντωνίου, Θαυμακού κ. Ιακώβου, όπως και του Σεβασμιωτάτου Ποιμανέρχου μας κ. Διονυσίου.
Θα ψάλλει η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «Άγιος Κυριακός ο Υμνογράφος» υπό τη διεύθυνση του κ. Λεωνίδα Καρασταμάτη.
Στις 9:30 το βράδυ και μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση στην κεντρική Πλατεία της Αρχαίας Κορίνθου, μεταξύ του ενοριακού Ναού και του αρχαιολογικού χώρου.
Στις 10:00 τη νύκτα της 29ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Αρχαίας Κορίνθου, με την οποία και θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί της ημέρας της εορτής του πολιούχου και προστάτου μας Αποστόλου Παύλου».