Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Με 179 ψήφους Πρόεδρος της Βουλής ο Β. Πολύδωρας

Με 179 ψήφους εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, έστω και για μία ημέρα, ο Βύρωνας Πολύδωρας. Αναλυτικά, στην μυστική ψηφοφορία που έγινε το πρωί της Παρασκευής ψήφισαν 293 βουλευτές. Από αυτούς οι 193 ψήφισαν ναι, 112 λευκό ενώ υπήρξαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας, ήταν πρόταση της ΝΔ, αλλά υπήρξε μία συμφωνία να στηριχθεί και από τα υπόλοιπα κόμματα, λόγω της ιδιομορφίας των συνθηκών.


"Σας ευχαριστώ από καρδιάς και όσους με τίμησαν με την θετική ψήφο τους και όσους έριξαν λευκό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο κόμμα μου και τον Αντώνη Σαμαρά επειδή με πρότειναν γιατί θα αμβλυνθεί από τώρα η κομματική μου ιδιότητα γιατί έχω υποχρέωση να υπαγάγω εαυτόν στην θεσμική ιδιότητα. Είναι μεγάλη τιμή. Νιώθω το μεγάλο θεσμικό βάρος και εύχομαι να το αντέξω".

Παράλληλα ο κ. Πολύδωρας έκανε μία σειρά από προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, λέγοντας ότι : "Δεν είναι ευχάριστο να διαλύεται η νεοκλεγείσα Βουλή, είναι επικίνδυνο θεσμικά και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις ώστε η Βουλή να μην διαλύεται, αλλά να συγκροτείται σε σώμα για μία τετραετία. Επίσης πρέπει να καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών καθώς και οι διατάξεις για τη βουλευτική ασυλία".

Παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν τόσο ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Πολύδωρα.
.



Οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής
Κατόπιν ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγησαν οι εξής αντιπρόεδροι του σώματος:

Α' αντιπρόεδρος: Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), 202 ψήφοι υπέρ, 77 λευκό, 2 άκυρες ψήφοι.
Β' αντιπρόεδρος: Θανάσης Νάκος (ΝΔ), 202 ψήφοι υπέρ, 77 λευκό, 2 άκυρες ψήφοι.
Γ' αντιπρόεδρος: Σπύρος Ταλιαδούρος (ΝΔ), 202 ψήφοι υπέρ, 77 λευκό, 2 άκυρες ψήφοι.
Δ' αντιπρόεδρος: Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), 167 ψήφοι υπέρ, 114 λευκό.
Ε' αντιπρόεδρος: Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ), 208 ψήφοι υπέρ, 73 λευκό.
ΣΤ' αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Ανεξάρτητοι Έλληνες), 185 ψήφοι υπέρ, 96 λευκό.
Ζ' αντιπρόεδρος: Ελπίδα Παντελάκη (ΚΚΕ), 190 ψήφοι υπέρ, 91 λευκό.

Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Αριστερά δεν έχουν δικαίωμα να ορίσουν αντιπρόεδρο βάσει της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Μέχρι την Κυριακή η Βουλή θα διαλυθεί προκειμένου να προκηρυχθούν εκλογές.
real.gr