Πτώση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, παγίωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στη δεύτερη θέση και του ΠΑΣΟΚ στην πέμπτη με συνεχιζόμενη πτώση, με το άθροισμα της πληθυντικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αρμα Πολιτών) να ξεπερνά το 30%, καταγράφει η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και τις μεγάλες ανατροπές που ακολούθησαν στο πολιτικό σκηνικό.
Τα στοιχεία για τη νέα δημοσκόπηση της VPRC δημοσιεύονται την Πέμπτη στο περιοδικό «Επίκαιρα». Σύμφωνα με την ανάλυση της έρευνας από την VPRC, ενδεικτικό του ρευστού πολιτικού τοπίου, είναι η διαπίστωσή της ότι «πλέον δεν υπάρχει σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ολα μπορούν να συμβούν, ακόμα και οι πιο απίθανες προ ολίγων εβδομάδων υποθέσεις».
Πρόθεση ψήφου
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ως προς την πρόθεση ψήφου, έχουν ως εξής:
-Αποχή, λευκά και άκυρα φθάνουν συνολικά στο 31,8%.
- Η ΝΔ συγκεντρώνει το 27,5%, έναντι του 30,5% που κατέγραφε σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, πριν ένα μήνα.
-Το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται στη στην πέμπτη θέση, με 11%, έναντι 12% που κατέγραφε τον Ιανουάριο.
-Η Δημοκρατική Αριστερά, σταθερά στη δεύτερη θέση με ποσοστό 16%, έναντι 13% τον Ιανουάριο.
- Ο ΛΑΟΣ καταγράφει σχεδόν 4,5%,έναντι 6% ένα μήνα πριν, πληρώνοντας το τίμημα της συμμετοχής στην κυβέρνηση.
- Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακάμπτουν με 3,5%
- Η εθνικιστική Χρυσή Αυγή και σε αυτή τη δημοσκόπηση καταγράφει 2,5% με ανοδική τάση.
-Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών και Δημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνουν ποσοστό 2%.
- Ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητος καταγράφει ποσοστά της τάξης του 0.5%.
(Για να δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση πατήστε εδώ)
Η πορεία των κομμάτων
Η πορεία των κομμάτων σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρίας δημοσκοπήσεων VPRC, έχει ως εξής:
Για το ΠΑΣΟΚ: «Η πτωτική του πορεία δεν σταματά, πιθανόν δε να επιταθεί μετά τις τελευταίες διαγραφές, αλλά και το γενικό πλέον αίσθημα ότι συρρικνώνεται. Η διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας με τον Ευ.Βενιζέλο δεν θα ανακόψει την πορεία αυτή. Αντιθέτως, διαφαίνεται η πιθανότητα περαιτέρω συρρίκνωσης, αφού από το ΠΑΣΟΚ αποκολλάται πλέον και επισήμως η «παπανδρεϊκή» συνιστώσα. Αλλά ακόμα κι’αν όλα λειτουργούσαν ομαλώς, ένα ΠΑΣΟΚ υπό τον Βενιζέλο, σύμφωνα με όλες τις μετρήσιμες υποθέσεις που έχουμε «τρέξει» και υπό εύκρατο κοινωνικό κλίμα, δεν θα μπορούσε σήμερα να ξεπεράσει το 13-14%. Υπάρχει αντιθέτως ένα «κακό» σενάριο, που στατιστικώς βρίσκεται περισσότερο κοντά στην τωρινή δυναμική, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί κοντά στο εκλογικό όριο του 5%».
Για τη ΝΔ: «Η σημαντικότερη εκλογική μετατόπιση του Φεβρουαρίου βρίσκεται στη μείωση της ΝΔ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Η δυναμική της πτώσης που υποκρύβεται είναι όμως πολύ μεγαλύτερη. Αν ο Α.Σαμαράς δεν καταφέρει να απορροφήσει τις επόμενες ημέρες τη σημαντική δυσαρέσκεια της κεντροδεξιάς εκλογικής βάσης, η ΝΔ θα οδεύσει στις εκλογές με εκλογικό ορίζοντα το 25% (ίσως και χαμηλότερο)».
Για τον ΛΑΟΣ: «Ο τρίτος εταίρος της Κυβέρνησης Παπαδήμου (η οποία αντιμετωπίζει καθολικό βαθμό δυσαρέσκειας), ο ΛΑΟΣ, βρίσκεται σε μεγάλη πτωτική καμπή. Το 4.5% του Φεβρουαρίου αν δεν ανακοπεί η πτώση θα βρεθεί κοντά στο 3-3.5% τις επόμενες εβδομάδες, και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος».
Για την «πληθυντική Αριστερά»: «Η οξυμένη κοινωνική κατάσταση βοηθά καταλυτικά την άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και του κεντροαριστερού κόμματος της ΔΗΜΑΡ. Ηδη, το άθροισμα της πληθυντικής Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αρμα Πολιτών) ξεπερνά το 30%, ενώ και το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ καταγράφεται στο 16%. Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν σταθερά το εκλογικό τους ακροατήριο, με δεδομένο ότι αποτελούν αυτή τη στιγμή τους πιο συνεκτικούς πόλους ενός αποδιαρθρωνόμενου (ρευστοποιούμενου) κομματικού συστήματος. Η ΔΗΜΑΡ με τη σειρά της απορροφά το μετριοπαθές εκσυγχρονιστικό κεντροαριστερό κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ και όσο δεν προκύπτει μια αλλαγή της κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ τόσο σταθεροποιεί ένα εκλογικό ακροατήριο, όχι συνεκτικό ιδεολογικά και κοινωνικά, ωστόσο ικανό αυτή την στιγμή να την φέρει ακόμα και στη δεύτερη θέση των εκλογικών προτιμήσεων.
Για τα «μικρά κόμματα»: Στο χώρο των μικρότερων εκλογικών σχηματισμών επισημαίνεται: α) η σχετική δημοσκοπική ανάκαμψη των Οικολόγων- Πράσινων (3.5%), β) η σταθερότητα της ΔΗ.ΣΥ στο όριο του 2%, γ) η σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών της Χρυσής Αυγής κοντά στο όριο του 3%. Εμφανίζει συνοχή, σταθερότητα και διακριτή (εθνικιστική) ιδεολογία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεωρείται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή σχεδόν σίγουρη η κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κρίσης του ΛΑΟΣ και της ΝΔ. Επίσης, καταγράφεται αργά αλλά σταθερά δημοσκοπικά ο Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητος στα επίπεδα του 0.5%».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει: «Όλες οι αριστερές, οικολογικές και προοδευτικές δυνάμεις που καταψήφισαν το μνημόνιο Νο2, πρέπει να συσπειρωθούν σε ένα κοινό πρόγραμμα. Να διεκδικήσουν μαζί τη νίκη στις εκλογές και τη διακυβέρνηση του τόπου. Όσο η ευρεία αριστερά παραμένει διαιρεμένη θα βασιλεύει και θα θερίζει η άγρια, υφεσιακή, άδικη και αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου! Διαφορές υπάρχουν αλλά μπορούμε και πρέπει να τις υπερβούμε προτάσσοντας τα πολύ περισσότερα σημεία σύγκλισης. Μόνο "όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει"!»
eklogika.gr