Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Πρόβλημα χρηματοδότησης και επιβίωσης του Κέντρου Αυτισμού και Νοητικής Υστέρησης SOS

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-Α΄ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ                Αθήνα,  10 Ιανουαρίου 2012

                                                                ΕΡΩΤΗΣΗ 
                                              Προς τον Υπουργό  Εσωτερικών
                                                     κ. Αναστάσιο Γιαννίτση 

Θέμα : «Πρόβλημα χρηματοδότησης και επιβίωσης του Κέντρου Αυτισμού και Νοητικής Υστέρησης SOS»

Το Κέντρο Αυτισμού και Νοητικής Υστέρησης SOS , λειτουργεί από το 1978, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με νοητική υστέρηση. Αρχικά δημιουργήθηκε ως Μονάδα Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής για παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση και έχει αναγνωριστεί ειδικά ως φιλανθρωπικός, παρέχοντας οργανωμένη ιδρυματικά περίθαλψη. Η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από την επιχορήγηση που λάμβανε από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία μέχρι και πέρυσι ανερχόταν στις 220.000 ευρώ. Από φέτος, η εγκεκριμένη επιχορήγηση είναι αρκετά μειωμένη και φθάνει τις 140.000 ευρώ. Το Κέντρο απασχολεί σήμερα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό αναπτύσσοντας ιδιαίτερες σχέσεις συνεργασίας και κατανόησης με τα παιδιά επιτυγχάνοντας έτσι τη σωστή εκπαίδευση και την κατάλληλη ανάπτυξη της συμπεριφοράς τους και της συνύπαρξης τους στο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή, είκοσι δύο παιδιά που πάσχουν από αυτισμό παρακολουθούν τα προγράμματα του Κέντρου ενώ τα μισά από αυτά διαμένουν στο εσωτερικό Οικοτροφείο. Είναι λογικό σε περιόδους κρίσης, ιδιαίτερα μέσα σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία που  βιώνει η πατρίδα μας, να περικόπτονται δαπάνες. Ωστόσο δεν επιτρέπεται η αυστηρότητα του κράτους ως προς τις δημοσιονομικές του παρεμβάσεις να εξαντλείται σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι η προαναφερθείσα. 
                                      Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Σκοπέυετε να παρέμβετε ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Κέντρου, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες του και να συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του;                                                                                                                                                                                                                                          

Η Βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη    


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό  Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Ανδρέα Λοβέρδο

Θέμα : «Σε αδιέξοδο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν»

Εδώ και τρείς μήνες το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό) του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, παραμένει απλήρωτο. Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους  βρίσκονται σήμερα σε απόλυτο αδιέξοδο, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες επιβίωσης. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού να παραιτείται αναζητώντας εργασία σε άλλα Ιδρύματα απαξιώνοντας επί της ουσίας ένα υπερσύγχρονο νοσηλευτικό κέντρο με όλες τις υλικές και  τεχνολογικές δυνατότητες.  Στον αέρα όμως βρίσκεται και η επιβίωση του ίδιου του  νοσοκομείου, καθώς αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων τόσο με το καθεστώς λειτουργίας του όσο κυρίως με το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, ενώ κανέναν σοβαρό επιχειρησιακό πλάνο διάσωσης δεν υφίσταται, παρά μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά επιτείνουν τη σύγχυση. Τις τελευταίες μέρες, μετά και την παραίτηση του προέδρου του Ιδρύματος, το  διοικητικό αδιέξοδο έχει μεγαλώσει. Το υπουργείο Υγείας ενώ τοποθέτησε σύμβουλο διαχείρισης με υψηλό κόστος αποδοχών και ενώ ο σύμβουλος πρότεινε λύσεις αποσπασματικές και κοστοβόρες, στο τέλος παραιτήθηκε. Το ζήτημα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς ωστόσο όμως να υπάρξει κάποια απάντηση στο πρόβλημα. Επίσης, δεν έχει υπογραφεί η  σύμβαση του νοσοκομείου με  τον ΕΟΠΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς των ασφαλιστικών ταμείων να μην επιλέγουν το νοσοκομείο, καθώς ο ασφαλιστικός τους φορέας δεν μπορεί να καλύψει μέρος της νοσηλείας και έτσι το «Ερρίκος Ντυνάν» στερείται πολύτιμα έσοδα.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός : 
1.Προτίθεται να βάλει το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» σε ειδικό καθεστώς, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλα νοσοκομεία όπως το «Ωνάσειο», το «Παπαγεωργίου» κ.α.
2.Υπάρχει και αν ναι ποιο είναι το πλάνο που υπάρχει από το υπουργείο προκειμένου να μην κλείσει το Νοσοκομείο και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι.                                                

 Η Βουλευτής                                                                                                            
 Ντόρα Μπακογιάννη