Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ο Σημίτης πέταξε “λευκή πετσέτα”

Γράφει η ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Ο Κώστας Σημίτης πέρασε στην Ιστορία, μεταξύ άλλων, για το… μπλοκάκι του. Σε εποχές που ο τότε πολιτικός εκφραστής ενός εκσυγχρονισμού ο οποίος έμεινε στα λόγια, δεν είχε και την καλύτερη των σχέσεων με τις νέες τεχνολογίες, χρησιμοποιούσε ένα σημειωματάριο τσέπης για να καταγράφει όσα του έλεγαν οι υπουργοί του. Κυρίως δε, για να μην ξεχνάει τις εκκρεμότητες που είχαν.
Φαίνεται ότι με την πάροδο των ετών, το μπλοκάκι… αράχνιασε. Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός έρχεται σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την τρόικα, να κατακεραυνώσει τον Γιώργο Παπανδρέου, και να παραδεχθεί ότι το Μνημόνιο ήταν «μοιραίο λάθος» για την Ελλάδα.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις περιλαμβάνονται σε απόσπασμα ομιλίας που θα εκφωνήσει ο Κώστας Σημίτης στις 23 Ιανουαρίου στο Βερολίνο. Οι συνεργάτες του, δηλαδή… ο ίδιος, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν σήμερα τα «επίμαχα» αποσπάσματα, για να δείξουν την αντίθεση Σημίτη στο Μνημόνιο. Μόνο που προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στον Γιώργο Παπανδρέου. Αποκλειστικά, παραβλέποντας το γεγονός ότι πίσω από εκείνες τις μοιραίες αποφάσεις του διαδόχου του διαδόχου του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στοιχήθηκαν όλα τα κορυφαία στελέχη. Που σήμερα, επιδιώκουν να πείσουν την κοινωνία, ότι είχαν αντιρρήσεις.
Η… περίεργη εξωστρέφεια την οποία επιλέγει στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Κώστας Σημίτης, αποκαλύπτει την προδιάθεσή του να παρέμβει και στη διαδικασία διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Ξεχνώντας μάλλον, ότι ακόμη και «πολιτικά τέκνα» του, τον έχουν αποκηρύξει.
Αποκαλύπτει βέβαια και κάτι ακόμη: Ότι… δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει πλέον στην προοπτική που δίνει για τη χώρα το Μνημόνιο. Αφού ακόμη και ο Σημίτης πέταξε λευκή πετσέτα, καταλαβαίνετε…

statesmen.gr