Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης: Η 19η Φεβρουαρίου ενδεικτική ημερομηνία για τις εκλογές

Ενδεικτική ημερομηνία για τις εκλογές αποκάλεσε την 19η Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Λήδα Μπόλα.

«Δεν πρέπει να μπούμε σε μία συζήτηση με εσωστρεφή χαρακτήρα, μετρώντας τις ημέρες, τους μήνες και τις εβδομάδες για τις εκλογές. Η ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική, δεν ήταν γραμμένη πάνω στο μάρμαρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η παράταση του βίου της κυβέρνησης είναι συνάρτηση πολλών εξελίξεων παρατήρησε ο κ. Μπεγλίτης. «Μας ενδιαφέρει η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου» σημείωσε τονίζοντας ότι
Συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, μέσα από αποφάσεις τις οποίες έλαβε ο κ. Παπανδρέου, επώδυνες για τον ίδιο με την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία και η συμμετοχή μας αυτή δεν είναι μια απλή δια των Υπουργών μας αριθμητική συμμετοχή. Είναι μια ουσιαστική συμμετοχή που ορίζει το μέγεθος της εθνικής μας ευθύνης για τη χώρα.
Θέλουμε να πετύχει και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρώσει τη θητεία της, με τον πιο επιτυχημένο τρόπο προς όφελος της χώρας.
Για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η σημερινή συγκυρία είναι η πιο δύσκολη για την παράταξη από την μεταπολίτευση.

«Χρειάζεται άνοιγμα με συντεταγμένο τρόπο της εσωκομματικής συζήτησης για το πού βρισκόμαστε και να κάνουμε απολογισμό του κυβερνητικού έργου μας. Οι εσωκομματικές διαδικασίες θα γίνουν με τον πιο συντεταγμένο και ενωτικό τρόπο και όχι με την πολιτική ατζέντα του καθενός» τόνισε, ενώ δήλωσε ότι οι εκλογές αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα γίνουν από τη βάση.

«Ποιος μπορεί να αποστερήσει από τον κ. Παπανδρέου το δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητά;» διερωτήθηκε ο κ. Μπεγλίτης.

Επίσης σε συνέντευξή του ο κ. Πανος Μπεγλίτης στον ραδιοσταθμό «FLASH»  και στους δημοσιογράφους Αγγελική Σπανού και Γιώργο Κύρτσο τόνισε:
Για το δεύτερο δανειοδοτικό πακέτο, Τα νέα από Βρυξέλλες είναι πολύ δυσοίωνα
Θα σας έλεγα ότι κι εγώ έχω ανάλογες πληροφορίες, όχι μόνο γι’ αυτά καθαυτά τα θέματα που αφορούν στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου, αλλά και γενικότερα όλα εκείνα που συνδέονται με την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου. Μια απόφαση που αλλάζει ριζικά και δραματικά όλα αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης, την ευρωπαϊκή δημοσιονομική αρχιτεκτονική, στη βάση του νέου διακρατικού χαρακτήρα δημοσιονομικού Συμφώνου που αποφάσισαν οι «26» στις Βρυξέλλες.
 Άρα λοιπόν, εάν δεν δούμε το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις της χώρας μας για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, θα έχουμε χάσει πραγματικά την επαφή μας με την ίδια την πραγματικότητα. Οι εξελίξεις για την Ελλάδα δε μπορεί να είναι ξένες από τις εξελίξεις στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όποιες και να είναι αυτές οι εξελίξεις την επόμενη περίοδο.
 Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις αυτές θα είναι πάρα πολύ δύσκολες, πολύ δραματικές, μέσα από σύνθετες διαδικασίες, μέσα από συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άρα με επιπτώσεις και συνέπειες πάνω στη χώρα μας.

Γιά το ρόλο του κ. Παπαδήμου
Δεν θέλουμε ένα μοναχικό ρόλο για τον κ. Παπαδήμο. Καθημερινά υποστηρίζουμε τον κ. Παπαδήμο στην κυβερνητική λειτουργία, στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή του για την υλοποίηση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Ως ΠΑΣΟΚ, είτε στη μονοκομματική εκδοχή της κυβέρνησής μας, είτε αργότερα με τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση συνεργασίας, θέλουμε να πετύχει η χώρα, θέλουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα.
Άρα δεν θεωρούμε ότι ο κ. Παπαδήμος ακολουθεί μια μοναχική πορεία, έχει τα κυβερνητικά κόμματα συνεργασίας, εμείς από την πλευρά μας ως ΠΑΣΟΚ θα τον υπερασπιστούμε, θα τον υποστηρίξουμε, είμαστε αλληλέγγυοι και συμμέτοχοι σ’ αυτή την κοινή εθνική προσπάθεια.
Ασφαλώς τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Γι’ αυτό πρέπει καθημερινά να το λέμε στον κόσμο και αυτό έχει και τη σημασία του, την πολιτική του σημασία σε σχέση με όλη αυτή τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο περί της διάρκειας του πολιτικού βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Γιατί όλα αυτά, όπως σας είπα, συναρτώνται και με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Για τ’ αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων
Θεωρώ ότι οι δημοσκοπήσεις, παρ’ όλο ότι αποτυπώνουν απογοήτευση και οργή, τελικά μέσα από τις εκλογές θα φανεί και πάλι το «σύνδρομο» αυτοσυντήρησης και επιβίωσης της δημοκρατικής παράταξης. ‘
Ένα «σύνδρομο» που δεν είναι συγκυριακό, είναι μια αντίδραση ιστορικού χαρακτήρα για μια παράταξη που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Όχι ότι δεν μας απασχολούν οι δημοσκοπήσεις και τα στοιχεία, εξάλλου είμαστε συνηθισμένοι και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν από δημοσκοπήσεις πολύ αρνητικές.
 Να θυμίσω την περίοδο μετά το 2007, μια ολόκληρη χρονιά, πολλές από τις δημοσκοπήσεις μας έφερναν τρίτη πολιτική δύναμη μετά το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Άρα λοιπόν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους στοιχεία. Από κει και πέρα όμως η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη να κερδίσουμε και πάλι τα κοινωνικά εκείνα στρώματα που χάθηκαν στην πορεία υλοποίησης αυτού του σκληρού προγράμματος, που ήμασταν αναγκασμένοι ν’ ακολουθήσουμε μετά τον Οκτώβρη του 2009.
 Θα έλεγα, λοιπόν, να μη βιαζόμαστε να εγκλωβιζόμαστε σε στοιχεία, αριθμητικά στοιχεία συγκυριακά. Υπάρχει πολύς χρόνος ακόμα, ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένος, θα έχουμε πολλές εξελίξεις στην επόμενη περίοδο, άρα αυτά τα στοιχεία μπορούν ανά πάσα στιγμή ν’ ανατραπούν. Υπό μία προϋπόθεση: Ότι εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί, συντεταγμένοι και ενωμένοι σ’ αυτή την προσπάθεια.


Για εσωκομματικές εκλογές και υποψηφιότητα Παπανδρέου

Θα τιμήσουμε τις ίδιες μας τις αποφάσεις. Αποφάσεις που έχουμε λάβει στο πρόσφατο παρελθόν, που ανέδειξαν το δημοκρατικό χαρακτήρα του κινήματός μας, αποφάσεις που αποτέλεσαν θετικό δημοκρατικό προηγούμενο γι’ άλλα κόμματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Δε θ’ αποστούμε από αυτές τις αποφάσεις που είναι ένα, όπως σας είπα, θετικό δημοκρατικό κεκτημένο για την πολιτική μας ζωή και το δημοκρατικό μας σύστημα.
 Από κει και πέρα ξεκινά μια συζήτηση, μια ειλικρινής, ανοιχτή, εις βάθος συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ με αφετηρία την Τετάρτη, τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και των στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Άρα δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Δεν πρέπει να εκδηλώνουμε άγχος, πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα πρωτίστως και βεβαίως απέναντι στη δημοκρατική παράταξη.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, όπως το έχουμε όλοι μας. Όλα τα στελέχη που θεωρούν, ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν ενωμένα την παράταξή μας, μπορούν ν’ αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες που έχει αυτή η αρχηγία.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Και πότε θα ξέρουμε αν ασκήσει το δικαίωμα που μας λέτε ότι έχει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το δικαίωμα αυτό είναι αναφαίρετο.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Η επιλογή μας ενδιαφέρει. Το δικαίωμα το αναγνωρίζουμε, η επιλογή μας ενδιαφέρει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η χρονική επιλογή θα έρθει μέσα από τη συζήτηση, με εσωκομματικές διαδικασίες, γιατί πρέπει να προηγηθεί, και νομίζω ότι σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι, μια ευρύτατη εσωτερική συζήτηση για το πώς πορευθήκαμε τα δυο τελευταία κυβερνητικά χρόνια και κυρίως πώς θα πορευθούμε από δω και πέρα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Άρα δεν θα υπάρξει γρήγορη εξέλιξη γιατί αυτή η συζήτηση θέλει και κάποιο χρόνο για να ωριμάσει.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Το γρήγορο ή το πιο αργό, είναι στοιχεία που συνδέονται με τις ευρύτερες εξελίξεις, τόσο τις εσωτερικές στη χώρα μας με βάση τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Να υποθέσουμε λοιπόν ότι στο Πολιτικό Συμβούλιο θα συζητήσετε και το αν οι υποψήφιοι θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα και Υπουργοί;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό όπως σας είπα είναι κατά την άποψή μας δευτερεύον. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ομαλή λειτουργία και η καθημερινή δουλειά των στελεχών μας που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει να πετύχει η κυβέρνηση, γιατί η επιτυχία της κυβέρνησης είναι επιτυχία της χώρας για την υπέρβαση της κρίσης.
Ασφαλώς όμως και αυτά τα ζητήματα, διαδικαστικού ή ουσιαστικού χαρακτήρα, θ’ αρχίσουν να συζητούνται στην παράταξή μας