Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων, ώστε να «μειωθεί η ανεργία», δήλωσε ο Βενιζέλος

Σαφή θέση υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε βάρος των κλαδικών, όπως έχει ζητήσει η τρόικα, πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε τη θέση του, επικαλούμενος την ανάγκη να ενισχυθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία.
Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο, την εργασιακή εφεδρεία, την περικοπή φοροαπαλλαγών, τα εργασιακά, κ.λπ.) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα και εκτίμησε ότι η τρόικα θα χρειαστεί περίπου 10 ημέρες για να συντάξει την έκθεσή της. Είπε ακόμη ότι η έγκριση της δόσης από την ευρωζώνη μπορεί να γίνει σε Eurogroup, ίσως και τηλεφωνικά, πριν από την 23η Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα διαρθρωτικά μέτρα που είναι ανοιχτές: «Μέσα σε 15 ημέρες πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν εδώ και χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτώμενος για το ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα ή ότι δεν αποδίδουν επαρκώς όσα έχουν ληφθεί, απάντησε ότι αυτό οφείλεται στο ότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα σε σχέση με τον στόχο του ελλείμματος. Επανέλαβε δε την άποψή του, ότι «είναι προτιμότερο να πάμε πίσω στο 2004, παρά να πάμε στο 1960 (από άποψης εισοδήματος). Δεν πρέπει να ζήσουμε το κακό σενάριο κρίσης της χώρας», είπε.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δήλωσε ότι «απέχουμε από τον Ιούλιο μόνον ως προς τις τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που θα γίνει (νέο πρόγραμμα δανεισμού για την Ελλάδα), θα είναι κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο». Δήλωσε ακόμη ότι θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, καθώς, όπως είπε, «ο προϋπολογισμός του 2012 έχει ελεγχθεί πανταχόθεν από την τρόικα».
Παράλληλα, προανήγγειλε μια νέα και σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με ταυτόχρονη αλλαγή των συντελεστών του φόρου, προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη τελική επιβάρυνση. «Στόχος είναι να φέρουμε κοντά τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες, χωρίς να αυξήσουμε την επιβάρυνση. Ίσως να μειώσουμε τους συντελεστές» είπε. Σημειώνεται, ότι οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σήμερα των εμπορικών κατά τουλάχιστον 30%, και οι όποιες αλλαγές, θα γίνουν έως το τέλος του έτους, με το νέο φορολογικό σύστημα.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, τάχθηκε και πάλι κατά της συγκυβέρνησης με την ΝΔ, λέγοντας, πάντως, ότι έχει άριστες προσωπικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά, ενώ αναφερόμενος στο περιβόητο πια «λεφτά υπάρχουν», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλούσε προεκλογικά για «άδικη κατανομή του πλούτου» και επισήμανε ότι οι προσωπικές σχέσεις του με τον πρωθυπουργό «είναι άψογες».

eklogika.gr