Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μεσσηνία: Μικροσεισμοί αυξάνουν τις ζημιές και την ανησυχία των κατοίκων!


Πάνω από 400 δονήσεις έχουν σημειωθεί τους τελευταίους 4 μήνες στον Δήμο Οιχαλίας του Νομού Μεσσηνίας. Οι επιστήμονες, που επισκέφθηκαν την περιοχή, δεν φαίνεται να ανησυχούν, όμως οι κάτοικοι αδυνατούν να συμφιλιωθούν με τα... καμώματα του Εγκέλαδου και σχεδόν μέρα παρά μέρα "χορεύουν" στον ρυθμό του.
Χθες, το σενάριο επαναλήφθηκε τέσσερις φορές. Πιο δυνατή ωστόσο ήταν η βραδινή, η οποία ήταν εντάσεως 4,5 Ρίχτερ, για να ακολουθήσει και μετασεισμός 3,9 Ρίχτερ. Τα κτίρια που μήνες τώρα έχουν ταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς δονήσεις -παλιά στην πλειονότητά τους- άρχισαν να αποκαλύπτουν τις πρώτες τους "πληγές".
Ιδιαίτερα οι χθεσινές δονήσεις έπληξαν το χωριό Κατσαρού. Πάνω από 25 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατοίκητα. Ακόμη, αρκετοί μαντρότοιχοι έπεσαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι του χωριού.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθουν την εξέλιξη του φαινομένου

Δεν θεωρεί ότι το φαινόμενο των συνεχών σεισμών στην περιοχή ενέχει μεγάλους κινδύνους ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας. Μιλώντας στο "Εθνος", τονίζει ότι η κατάσταση μπορεί να παραμένει ενοχλητική για τους κατοίκους, υπογραμμίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να αναμένονται πολύ ισχυρότερες δονήσεις.
"Εχουμε μια συνεχή ακολουθία τους τελευταίους δυόμισι μήνες με μικρούς σεισμούς της τάξεως των 3 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία κορυφώθηκε στις 14 Αυγούστου, τον Σεπτέμβρη και χθες με τρεις σεισμούς 4,5 βαθμών", λέει ο κ. Λέκκας περιγράφοντας το φαινόμενο.
"Αυτοί οι σμηνοσεισμοί", συνεχίζει, "δεν φθάνουν σε μεγαλύτερα μεγέθη από τα ήδη καταγεγραμμένα και γι' αυτό οι συγκεκριμένες διακυμάνσεις στην έντασή τους δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές".
newsit.gr