Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας,ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη . Μεταξύ άλλων, είπε:
«Έχει διαμορφωθεί πλέον μια κυρίαρχη άποψη στην Ευρώπη, ότι αυτό το μαρτύριο της σταγόνας πρέπει να τελειώσει, πως ό,τι αποφάσεις ληφθούν, θα είναι αποφάσεις οριστικές και για διάρκεια, τουλάχιστον, μιας τριετίας».
Δημοσιογράφος:Εκτιμάτε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην απόφαση της 21ης Ιουλίου; Στα συμφωνηθέντα αυτά, τα οποία οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν 21 Ιουλίου και από τις 22 και μετά, άρχισαν επί της ουσίας να ξηλώνουν και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα συμπεράσματα...
Ντ. Μπακογιάννη:«Στις 21 Ιουλίου, περίμεναν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά. Οι αγορές δεν αντέδρασαν θετικά και αυτό είναι και το μεγάλο άγχος όλων των Ευρωπαίων... Πρέπει, η πολιτική, να κερδίσει τη μάχη αυτή των αγορών. Το πώς θα την κερδίσει, θα την κερδίσει μόνο έχοντας θάρρος. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υπερβούν εαυτόν, δηλαδή, να υπερβούν το τοπικιστικό ή εθνικό τους -αν θέλετε-, άμεσο συμφέρον και να δουν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι εύκολο στην πολιτική...
Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της ευθύνης για τους Ευρωπαίους. Πρέπει να καταλάβουν, ότι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ευρώπης απαιτεί την Ελλάδα μέσα, απαιτεί να είναι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και απαιτεί να μείνει αυτή η Ευρωζώνη όπως είναι σήμερα, δηλαδή ενωμένη».
Δημοσιογράφος:Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχει βάση σοβαρής συζήτησης και τελικά να το δούμε να γίνεται, μια ιδέα -κυρίως γερμανικής σχολής σκέψης-, ότι πιθανόν η Ελλάδα, για να συμμορφωθεί, θα πρέπει να τιμωρηθεί πλέον και θεσμικά στους κόλπους της Ευρωζώνης;
Ντ. Μπακογιάννη:«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Λογικές ότι τιμωρούμε χώρες κ.λπ, είναι λογικές οι οποίες το μόνο που θα κάνουν, είναι να τινάξουν την Ευρώπη στον αέρα... Αυτό που σίγουρα υπάρχει, είναι το ενδεχόμενο να πουν ότι “εντάξει, κύριοι, αναλαμβάνουμε εμείς όλα τα χρέη και θα βρούμε έναν τρόπο να τα πληρώνουμε. Αλλά, από εκεί και πέρα, δεν έχει άλλα λεφτά. Θα ζείτε με τα λεφτά που έχετε”. Αυτή η πιθανότητα υπάρχει και πολύ μεγάλη να συμβεί».
* Για δημοψήφισμα - ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας - πρόωρες εκλογές:
«Δυστυχώς και η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά -αλλά πάρα πολύ χαμηλά-, για τον απλούστατο λόγο, πως ότι έχει πει, δεν το έχει κάνει. Η αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει καθόλου, οπότε εκεί είναι τα πράγματα πολύ απλά. Διότι, ο κ. Σαμαράς μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση, για παράδειγμα. Τι επαναδιαπράγματευση; Η επαναδιαπράγματευση είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο. Με ποιον να επαναδιαπραγματευθείς, αν ο άλλος δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επαναδιαπραγματευθεί μαζί σου;».
Σε άλλο σημείο είπε: «Θεωρώ, ότι το μόνο σοβαρό πράγμα που μπορούσε να γίνει σήμερα, από πλευράς ελληνικού πολιτικού συστήματος, είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, με έναν πρωθυπουργό γενικής αποδοχής, ο οποίος θα στηριχθεί από όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της χώρας - που αυτό και μόνο, δηλαδή η ένωση των δυνάμεων, θα δημιουργούσε άλλα περιθώρια αξιοπιστίας στη συζήτηση...
Θα μπορούσε να είναι κυβέρνηση προσωπικοτήτων... Σημασία έχει να είναι μια κυβέρνηση με ανθρώπους αποφασισμένους να κάνουν δουλειά, πρώτον. Και δεύτερον, να είναι μια κυβέρνηση που να έχει την υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να βγάλει πέρα αυτή την ιστορία, κανένα. Και πιστεύω, ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας κυβέρνησης θα δημιουργούσε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα και στην Ευρώπη, που θα έλεγε “ορίστε, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να βγουν από αυτή την κρίση” και το χρωστάμε στον ελληνικό λαό».
Δημοσιογράφος:Συμπεραίνω ότι είστε κατά των απόψεων, των ιδεών που λέγονται, που διακινούνται, για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...
Ντ. Μπακογιάννη:«Είναι σαν τις διάφορες αυτές ιδέες περί δημοψηφίσματος. Θεωρώ, ότι εάν για παράδειγμα, ευκόλως -για να καταλάβετε πόσο επιπόλαιη είναι αυτή η κυβέρνηση-, μιλάει για δημοψήφισμα, γιατί έχουμε εκατόν είκοσι εκατομμύρια, τα οποία μας περισσεύουν και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα, για να ρωτήσουμε τους Έλληνες, εάν από τριακόσιους θέλουν βουλευτές διακόσιους. Βεβαίως, θέλουν διακόσιους, το ξέρουμε όλοι. Λοιπόν, ας τους κάνουμε διακόσιους να τελειώνουμε, αντί να ξοδεύουμε λεφτά. Η ουσία της υποθέσεως είναι, ότι εάν αυτή η κυβέρνηση -που σας λέω τώρα- δεν γίνει, βεβαίως νομοτελειακά από εκεί και πέρα, θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Με κόστος...».
Δημοσιογράφος:Πριν από το 2013, βεβαίως. Πρόωρες...
Ντ. Μπακογιάννη:«Πριν από το 2013, ενδεχομένως και πριν από το 2012, διότι ο Νοέμβριος θα είναι ο κρίσιμος μήνας. Και από εκεί και πέρα, θα επιβληθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας από το λαό. Αλλά θα έχει δείξει το πολιτικό σύστημα, ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου».