Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Γιώργος Καρασμάνης...Οι δήθεν βελτιώσεις, που υποσχόταν ο νέος νόμος, τελικά αποδεικνύονται υποβάθμιση του ρόλου και των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες


Ο Γραμματέας Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Τρανή απόδειξη της ανικανότητας, ανευθυνότητας, προχειρότητας και επιπολαιότητας, με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται κρίσιμα θέματα του αγροτικού κόσμου – όπως η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ – αποτελεί η νέα παράταση που δόθηκε στην καταβολή από τους αγρότες των φετινών ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΛΓΑ.

        Η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο να καταστρατηγεί και να παραβαίνει τον ασφαλιστικό νόμο, που η ίδια ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΓΑ για τη νέα δίμηνη παράταση, ούτε σύννομη είναι, ούτε ισχύ έχει, μια και ο νόμος και η κοινή υπουργική απόφαση, που εκδόθηκε με βάση αυτόν, ορίζουν πως, μόνο με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να καθοριστεί η καταληκτική ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε και η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανέλαβε αυθαίρετα το “βάρος” της δήθεν εξυπηρέτησης της κυβέρνησης προς τους αγρότες, βάζοντας όμως σε περιπέτειες όσους δεν κατέβαλαν τις εισφορές μέχρι την προηγούμενη προθεσμία.

        Έτσι, μετά τις αλλεπάλληλες “διορθώσεις” στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, τις συνεχείς “μεταθέσεις” των προθεσμιών καταβολής τους, τις “αλλαγές” στον τρόπο πληρωμής, τις “εκπτώσεις” στην αξία της ασφαλιζόμενης παραγωγής, τον καθορισμό εισφορών χωρίς προηγουμένως να έχει συνταχθεί ο νέος ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ,  ήρθε να προστεθεί και η νέα, μη σύννομη παράταση, που κυριολεκτικά κάνει τον νόμο για τον ΕΛΓΑ ένα κουρελόχαρτο.

        Εάν αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τους νόμους που η ίδια φέρνει στο Κοινοβούλιο και η ίδια μόνη της ψηφίζει, τότε πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αξία και την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους νόμων, που δεν οδηγούν παρά μόνο στην πλήρη αναξιοπιστία του ΕΛΓΑ και στην ολοσχερή κατάρρευση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Οι δήθεν βελτιώσεις, που υποσχόταν ο νέος νόμος, τελικά αποδεικνύονται υποβάθμιση του ρόλου και των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ προς τους αγρότες.

 Η Νέα Δημοκρατία προασπίζοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών ανέλαβε νομοθετική πρωτοβουλία για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, το οποίο θα υποβάλει στη Βουλή το προσεχές διάστημα».