Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η ΕΕ να εγγυηθεί την χρηματοδότηση της Ολυμπίας Οδού



Δήλωση Γιώργου Κοντογιάννη για τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την Ολυμπία Οδό.

Η ολοκλήρωση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού αποτελεί τον βασικό παράγοντα για να μπορέσει η Ηλεία να βγει από την οικονομική απομόνωση και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η Ολυμπία Οδός είναι ταυτισμένη με την επιβίωση της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδος.
Για τον λόγο αυτό ζήτησα από τον αρμόδιο υφυπουργό να επαναφέρει το σχέδιο για τη δημιουργία ειδικού εγγυητικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 500 εκατ. €, με στόχο την εξασφάλιση των τραπεζών που χρηματοδοτούν το έργο.
Ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι λόγω της οικονομικής αστάθειας δεν αρκούνται οι τράπεζες στην εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και αντιπρότεινα την εγγύηση για το συγκεκριμένο ποσόν που θα συμφωνηθεί να την παράσχει η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ή η Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων.
Διαβεβαίωση του κ. Μαγκριώτη είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό την σκέπη της ΕΕ και ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει απομακρυνθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο γιατί το έργο είναι ταυτισμένο με την ανάπτυξη της περιοχής και έχει εθνικό και όχι τοπικό χαρακτήρα.  Οι δε τράπεζες οφείλουν να σεβασθούν την υπογραφή τους και τον ελληνικό λαό.