Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ / ΚΟΡΙΝΘΟΣ - Κοινή ανακοίνωση Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα



Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Κόρινθος και Παναιγιάλειος στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, εκφράζοντας τις απορίες για τους λόγους που κινδυνεύουν με υποβιβασμό , αναφορικά με την υπόθεση των πλαστών ενημεροτήτων.
Παρατίθεται η ανακοίωση των ομάδων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΙΤΗΣΗ
Των
1. ΤΑΠ Παναιγιάλειος
2. ΠΑΣ Κόρινθος

ΠΡΟΣ
1. Την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.
2. Τα μέλη των ΕΠΣ της ΕΠΟ.


Δυστυχώς όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι ομάδες μας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον υποβιβασμό για ένα αδίκημα το οποίο δυστυχώς για άλλες ομάδες δεν αποτελεί αδίκημα. Όλες οι Επιτροπές πλέον είναι φανερό ότι έχουν δρομολογήσει τον υποβιβασμό μας επιλεκτικά (για άλλες βέβαια ομάδες δεν ισχύει το ίδιο) και αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος ομάδας που είχε δώσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να θριαμβολογήσει για το γεγονός ότι η ομάδα του δεν υποβιβάστηκε για δυσφήμηση ποδοσφαίρου αλλά δικαιώθηκε παρόλο που οι υπόλοιπες ομάδες σαν τις δικές μας που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα υποβιβάζονται προ ανήγγειλε τον υποβιβασμό των δικών μας ομάδων σαν να ήταν μέλος της πειθαρχικής επιτροπής.

Η Παναχαϊκή η Βέροια και τα Τρίκαλα αν και είχαν πλαστές ενημερότητες δεν υποβιβάστηκαν αλλά τιμωρήθηκαν με απλή ανάκληση δελτίων. Πολλές ομάδες όπως γνωρίζετε δεν τιμωρήθηκαν παρόλο που δεν είχαν προσκομίσει ενημερότητες ή είχαν προσκομίσει άσχετα έγγραφα με ασφαλιστικές ενημερότητες. Έχουμε ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο της ΕΠΟ με έγγραφό μας στην σημερινή συνέλευση να γνωρίσει για ποιο λόγο οι ομάδες αυτές δεν τιμωρήθηκαν παρά μόνο με απλή ανάκληση δελτίων από την στιγμή μάλιστα που και οι δόλια απόκρυψη στοιχείων είναι ισοδύναμο ποινικό αδίκημα.

Βρήκαμε όμως τα εξιλαστήρια θύματα τα οποία αποτελούν την δυσφήμηση του αθλήματος. Οι άλλες ομάδες που απαλλάχτηκαν για τα ίδια αδικήματα δεν δυσφημούν το άθλημα όπως και οι ομάδες που δεν προσκόμισαν ενημερότητες ή προσκόμισαν άσχετα έγγραφα.

Αυτό πλέον είναι σαφές ότι αντιβαίνει κάθε αίσθημα δικαίου και δεν υπάρχει ισονομία καθώς τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μ' αυτά και μ' αυτά έρχονται οι καταδικαστικές αποφάσεις για τα εξιλαστήρια θύματα του ποδοσφαίρου που είναι ο Παναιγιάλειος, η Κόρινθος, η Καρδίτσα, ο Ασπρόπυργος , η Σαλαμίνα και ο Ηρακλής. Είναι οι ομάδες που ευρηματικά κάποιοι ανακάλυψαν ότι είναι τα πρόβατα που πρέπει να θυσιαστούν στο Βωμό της κάθαρσης που επιχειρείται.

Όλες αυτές οι ομάδες ¨δυσφημούν ¨ το ποδόσφαιρο.


Στην Β΄ Εθνική οι μισές από τις ομάδες εμπλέκονται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του Ελληνικού ποδοσφαίρου και όμως φρόντισαν κάποιοι να επικυρώσουν την βαθμολογία μέχρι την 14 θέση για να γίνουν τα μπαράζ ανόδου.

Εν μέσω ποινικών διαδικασιών με κατηγορίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στησίματος αγώνων και σύστασης παράνομης εγκληματικής συμμορίας οι αθλητικές αρχές δεν τιμωρούνται και συνεχίζουν το περήφανο έργο τους.

Είναι απίστευτη η ευρηματική υπαγωγή του άρθρου 20 του ΚΑΠ στο άρθρο 26 της δυσφήμησης.

Το αδίκημα της πλαστογραφίας προβλέπεται και τιμωρείται περιοριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Άρα οποιαδήποτε ποινή που σχετίζεται μ' αυτό το αδίκημα διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ.

Στις ποινές του συγκριμένου άρθρου προβλέπονται μόνο χρηματικές ποινές και ποινές αποκλεισμού και έκπτωσης από αξίωμα. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΙΝΗ. Ομοίως και στο άρθρο 34 παρ. γ του ΚΑΠ προβλέπεται για το αδίκημα της δόλιας έκδοσης δελτίων τη χρηματική ποινή.

Με βάση λοιπόν το κατηγορητήριο που αντικειμενικά αφορά το παράπτωμα της πλαστογραφίας και της δόλιας έκδοσης δελτίων και μόνο είναι σαφές με την ανωτέρω διάταξη ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα τιμωρούνται αυτοτελώς και με συγκεκριμένες ποινές.

Χωρίς καμία νομική βάση το κατηγορητήριο θεωρεί ότι η πλαστογραφία και η δόλια έκδοση δελτίων αποτελεί δυσφήμιση του ποδοσφαίρου και παραπέμπει και στο άρθρο 26 του ΚΑΠ που προβλέπει μεταξύ άλλων και την ποινή του υποβιβασμού. Ο νομοθέτης προκειμένου να διαφυλάξει και να προστατέψει τις ομάδες από τέτοιου είδους αποφάσεις που δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα και είναι «επικίνδυνες» προνόησε και στο άρθρο 14 του ΚΑΠ στην παράγραφο 3 αναφέρει επί λέξει τα εξής

«3. Δυσφήμιση του ποδοσφαίρου είναι κάθε πράξη ή ενέργεια ατομική ή συλλογική φυσικών ή νομικών προσώπων με την οποία δημιουργείται στο φίλαθλο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στο γήπεδο.»

Προκειμένου να μην υπάρχουν δυνατότητες και κίνδυνοι γενίκευσης της ανωτέρω διάταξης στην παράγραφο 4 αναφέρονται οι πράξεις και οι ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα του ποδοσφαίρου. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί η λεκτική διατύπωση της διάταξης που αναφέρει ότι πράξεις και ενέργειες που δυσφημούν το άθλημα του ποδοσφαίρου «ΕΙΝΑΙ». Ο ορισμός της λέξης «είναι» λειτουργεί περιοριστικά και συγκεκριμένα στις περιπτώσεις που ακολουθούν. Αν ήθελε ο νομοθέτης να αφήσει οποιοδήποτε παράθυρο για υπαγωγή στις περιπτώσεις της δυσφήμισης του αθλήματος και άλλων περιπτώσεων θα ανέφερε «κυρίως είναι».

Στις πράξεις λοιπόν που αποτελούν δυσφήμιση του αθλήματος δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση η πλαστογραφία. Κατά συνέπεια είναι νομικά άστοχη και χωρίς καμία τεκμηρίωση η υπαγωγή της πλαστογραφίας στις περιπτώσεις δυσφήμισης του ποδοσφαίρου.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 για το αδίκημα της πλαστογραφίας προβλέπονται συγκεκριμένες ποινές και σε καμία περίπτωση ο υποβιβασμός. Όταν λοιπόν «σύρεται» το αδίκημα της πλαστογραφίας που προβλέπεται ρητά και εξειδικευμένα στο άρθρο 20 με τις αναφερόμενες ποινές για αυτό στη δυσφήμιση ποδοσφαίρου που περιγράφεται και εξειδικεύεται στο άρθρο 14 του ΚΑΠ (όπου η πλαστογραφία δεν προβλέπεται) και απειλείται η ομάδα με υποβιβασμό, ήτοι ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλέπεται για την τέλεση της πράξης υπάρχει σαφέστατη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής «nullum crimen nulla poena sine lege scripta» (κανένα έγκλημα και καμία ποινή χωρίς γραπτό νόμο) η οποία προβλέπεται και από το Σύνταγμα στο άρθρο 7 παρ. 1. Κατά συνέπεια , συνιστά και παραβίαση του Συντάγματος το σκεπτικό της υπό κρίση κλήσεως αφού προωθείται τιμωρία της ομάδας με ποινή βαρύτερη από εκείνη που προβλέπεται για την τέλεση της πράξης.

Σε κάθε περίπτωση με τον τρόπο αυτό και με το σκεπτικό αυτό υπάρχει ο κίνδυνος υποκειμενικών ερμηνειών για τον όρο «δυσφήμιση του αθλήματος» που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και ελλοχεύει κίνδυνος υποβιβασμού οποιασδήποτε ομάδας με βάση προσωπικές και μόνο εκτιμήσεις. Άραγε για ποιον λόγο δεν υποβιβάστηκαν ομάδες με τεράστια οπαδική βάση όταν κατά συρροή έχουν υποπέσει λόγω επεισοδίων σε περιπτώσεις σαφέστατης δυσφήμισης του αθλήματος. Εκεί άραγε δεν υπήρχε η ευαισθησία οι ομάδες αυτές να παραπεμφθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΚΑΠ και να υποβιβαστούν? Μήπως η ομάδα μας είναι εξιλαστήριο θύμα? Πώς είναι δυνατόν να απειλείται με υποβιβασμό οι ομάδες μας που σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου δεν έχουν υποπέσει σε δυσφήμιση του αθλήματος όταν με σχετικές κλήσεις και ποινές που έχουν επιβάλει οι πειθαρχικές επιτροπές οι μεγάλες ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου που αποδεδειγμένα έχουν τελέσει δυσφήμιση του αθλήματος σύμφωνα με το άρθρο 14 δεν καλούνται σε απολογία βάσει του άρθρου 26. Με βάση τα ανωτέρω δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι είναι μη νόμιμη η υπαγωγή σύμφωνα με την κλήση του αδικήματος της πλαστογραφίας στις περιπτώσεις δυσφήμισης του αθλήματος. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει καμία απόφαση της UEFA και της FIFA (των Πειθαρχικών Επιτροπών τους) για υποβιβασμό ομάδας λόγω πλαστογραφίας.

Με βάση τα ανωτέρω δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη κατηγορία της δυσφήμισης είναι νομικά αστήρικτη και είναι σαφέστατη διαστρέβλωση του πειθαρχικού δικαίου.

Δυστυχώς οι πειθαρχικές επιτροπές παρόλο που τα ανωτέρω είναι σαφή όχι μόνο δεν δίνουν κάποια νομική απάντηση αλλά μας υποβιβάζουν εντελώς άδικα ενώ άλλες ομάδες για τα ίδια αδικήματα είτε τις απαλλάσσουν είτε δεν τους ασκούν διώξεις.

Πλέον και με δεδομένο το γεγονός ότι η Επιτροπή εφέσεων ευλόγως πιστεύουμε ότι θα επικυρώσει τον υποβιβασμό, ζητάμε από εμάς ως κυρίαρχα όργανα της ΕΠΟ να εισάγετε λόγω σπουδαιότητας και προκειμένου να αποκατασταθεί η ισονομία θέμα στην Γενική Συνέλευση την ανάκληση όλων αυτών των καταδικαστικών αποφάσεων που επιλεκτικά και κατευθείαν παράβαση του νόμου ελήφθησαν. Η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ως κυρίαρχο όργανο έχει καταστατικά αυτή την δυνατότητα και πρέπει να το κάνει για να αποκαταστήσει έστω και την τελευταία στιγμή την ισονομία και την άρση του επιλεκτικού υποβιβασμού των ομάδων μας.

Απαιτούμε να εφαρμοστεί το πειθαρχικό δίκαιο έτσι όπως προβλέπεται και να ακολουθηθεί μια ενιαία απόφαση για όλες τις ομάδες.

Οι εκπρόσωποι των ΤΑΠ