Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πάω Σύνταγμα

...όμως σε ποιο Σύνταγμα ; στο « πάνω » ή στο « κάτω » ; Επάνω φωνάζουν συνθήματα κατά του μνημονίου και των πολιτικών, ανεμίζοντας Ελληνικές σημαίες.

Γι’ αυτό το τελευταίο, κάποιοι τους αποκαλούν «Φασίστες »! Η σημαία συμβολίζει την Εθνική μας « αφύπνιση » ή τον υπερκομματικό χαρακτήρα ; Πολύς λόγος για τα « απρεπή » συνθήματα .Θίγονται κάποιοι πολίτες από την εικόνα μικρών παιδιών που ακούνε υβριστικά σχόλια και φασκελώνουν τη Βουλή ! Αναρωτιούνται: « Έτσι διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά μας ;Τι τους μαθαίνουμε ; Να απαξιώνουν το σύμβολο της Δημοκρατίας ; ». Κάποιοι άλλοι θα απαντήσουν : « Τους μαθαίνουμε να εκφράζουν έμπρακτα την αγανάκτησή τους σε όποιον υποθηκεύει το μέλλον τους !»
Η εικόνα στο «κάτω» Σύνταγμα διαφορετική.Συνελεύσεις πολιτών που βγάζουν ψηφίσματα , προσπαθώντας να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η αγανάκτηση να παραμείνει απλά αγανάκτηση. Επιδιώκουν να πάρει ιδεολογική μορφή, με θέ- σεις και δράσεις ! Οι « κάτω » χαρακτηρίζονται από πολλούς ως « αριστεροί αναρχικοί, αντιεξουσιαστές ».( Όσο και αν προσπαθούν όλοι να αποφύγουν τις ταμπέλες... τους τις φοράνε με το έτσι θέλω !) Οι « κάτω » δεν κρατούν σημαίες, ζητούν Άμεση Δημοκρατία ! Πολλοί αναρωτιούνται :«Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία για κάτι τέτοιο ;» «Χρειάζεται χρόνος !»Υποστηρίζουν άλλοι « Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ζυμώσεις για να αποκτήσει το κίνημα συγκεκριμένη κατεύθυνση, να πάρει σάρκα και οστά, να περάσει στη συνείδηση όλων ! Είναι πολύ νωρίς ακόμα !» Ή μήπως είναι πολύ αργά ; Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές !
Κάποιοι άλλοι κρατούν με καμάρι το αυτοσχέδιο πλακάτ με το δικό τους ευρηματικό σύνθημα και το επιδεικνύουν με περηφάνεια, θεωρώντας προσωπικό τους άθλο το ότι ξεκουνήθηκαν από τον καναπέ και πάνε «πλατεία». Έχουν δίκιο ! Για εκείνους είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που τους συμβαίνει! Υπάρχουν και οι άλλοι...οι «βετεράνοι » των διαδηλώσεων , που επί χρόνια συμμετείχαν σε κάθε είδους πορεία και τώρα νιώθουν προδομένοι ! Και αυτοί είναι εκεί ! Ελπίζουν πως αυτοί τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά !
Υπάρχουν και οι « γεμάτοι ενοχές » ! Άνθρωποι κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών που βρίσκονται εκεί για να λυτρωθούν ! Θεωρούν ότι έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, επειδή οι ίδιοι συντήρησαν επί δεκαετίες με την ψήφο τους ένα πολιτικό σύστημα που τους « βόλεψε ! »
Πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στον Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα που επιχειρείται να αποδοθεί στις συγκεντρώσεις της Κυριακής ! Και όχι μόνο !
Δε συμφωνούν με την Πανευρωπαϊκή Διαδυκτιακή Αλληλεγγύη ! Δεν θέλουν τους Ισπανούς ή οποιουσδήποτε άλλους «συνοδοιπόρους ». « Η Πανευρωποίηση αποπροσανατολίζει ! Δεν βοηθά ! Ας παλέψει ο κάθε λαός για την δική του χώρα , για τα δικά του προβλήματα ....» είναι και αυτή μια άποψη που εκφράζεται όλο και περισσότερο !
Δεν είναι όμως λίγοι και αυτοί που βρίσκονται εκεί σχεδόν καθημερινά, προβληματισμένοι για το τι έπεται ! « Χαμένοι στην Μετάφραση », βομβαρ- δισμένοι από τις πολλαπλές «αναγνώσεις» αυτού που γίνεται στο Σύνταγμα και στις υπόλοιπες πλατείες της χώρας μας!
Πάω και πάλι Σύνταγμα, γνωρίζοντας πολύ καλά πια, ότι δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο ! Σε όλες τις απόψεις υπάρχει αλήθεια ! Δε θα χρειαστεί να επιλέξω που θα σταθώ.... « πάνω » ή « κάτω ».... γιατί το Σύνταγμα για μένα είναι η Αφετηρία ! Δεν έχει τελικά και τόση σημασία μέσα από ποια διαδρομή θα φτάσει ο καθένας στο στόχο του ! Ίσως το σημαντικότερο που γίνεται εκεί, είναι ότι όλοι μας επαναπροσδιορίζουμε τη θέση μας και την στάση μας απέναντι σε όλα όσα αφορούν την ίδια μας τη ζωή !

Αναγνώστρια