Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αγωγή για τα Κατεχόμενα

Ειδικού Συνεργάτη

Αγωγή κατά του Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντάς τον για προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειας των Τουρκοκυπρίων.
Οι δεκαπέντε δικηγόροι υποστηρίζουν στην αγωγή τους ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στα Κατεχόμενα και το απαξιωτικό και  εριστικό ύφος που υιοθέτησε για να απαντήσει στους Τουρκοκύπριους, «καλλιεργεί κλίμα μίσους και εχθρότητας στον τουρκικό λαό έναντι των ομοεθνών τους στην Κύπρο».
Με ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι  αναγγέλλουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν νομικές ενέργειες και κατά των υπουργών Τζεμίλ Τσιτσέκ και Εγκεμέν Μπαγίς, που επίσης επιτέθηκαν στους Τουρκοκυπρίους με σκληρές εκφράσεις.
Η κατάθεση της αγωγής παραμονές του προγραμματισμένου για σήμερα νέου συλλαλητηρίου στα Κατεχόμενα, εντάσσεται στην προσπάθεια να αποφευχθούν νέες δηλώσεις, που βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ της «Μητέρας Πατρίδας» με τους Τουρκοκυπρίους. Και εκεί πρέπει να αναζητηθούν και τα κίνητρα των μηνυτών.
Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκος Σαλαβράκος κατήγγειλε το κατοχικό καθεστώς για προκλητική στάση απέναντι στην Ομάδα Επαφής Υψηλού Επιπέδου της ΕΕ, που επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσής τους για την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών, οι ευρωβουλευτές επρόκειτο να συναντηθούν χθες το μεσημέρι με τον Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος την τελευταία στιγμή, επικαλούμενος έκτακτο κώλυμα, όρισε αντικαταστάτη.
Ο τελευταίος απαίτησε να τοποθετηθούν στον χώρο της συνάντησης οι σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, κάτι στο οποίο ο κ. Σαλαβράκος αντέδρασε αποχωρώντας, με αποτέλεσμα να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του.
elzoni.gr