Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Στο παρά ένα «πράσινο φώς» για τις γερμανικές αποζημιώσεις



Στο παρά ένα για την εκπνοή των προθεσμιών διεκδίκησης εκ μέρους της Ελλάδας των λεγόμενων γερμανικών αποζημιώσεων, ο  πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε την απόφαση της Ελλάδας να παρέμβει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην ιταλογερμανική διένεξη για το Δίστομο. Η ανακοίνωση αυτή του κ. Παπανδρέου που έγινε στο υπουργικό  συμβούλιο, αποτελεί για πρώτη φορά μια πρωθυπουργική δήλωση ουσιαστικής πρόθεσης, πέρα από τα μεγαλόστομα «ουδέποτε παραιτηθήκαμε των διεκδικήσεων» το οποίο εδώ και δεκαετίες όλες οι απελθούσες κυβερνήσεις - και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας μέχρι πρότινος- επαναλάμβαναν  χωρίς να πείθουν κανένα και αδρανούσαν...
Η δήλωση του κ. Παπανδρέου, έρχεται μετά τις επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τους βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους ευρωβουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων με ανάλογες ενέργειες στο Ευρωκοινοβούλιο και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη ο οποίος μόνο αυτός τότε (από όλη την κυβέρνηση) υποστήριζε δημόσια ότι πρέπει να τις διεκδικήσουμε. Εκκρεμεί μάλιστα η συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΛΑΟΣ προς τον πρωθυπουργό.
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η διορία για την παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης, λήγει στις 14 Ιανουαρίου. «Είναι προφανές ότι όλες οι ενέργειές μας έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Με τις οφειλόμενες πράξεις και ενέργειές μας επιτελούμε χρέος αυτονόητο, να τιμήσουμε εμπράκτως τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την πατρίδα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Η προετοιμασία για την παρέμβαση της Ελλάδας στην συγκεκριμένη υπόθεση έγινε με τη συμβολή και συνεργασία Ελλήνων διεθνολόγων και ξένων εμπειρογνωμόνων με εμπειρία του Δικαστηρίου της Χάγης. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, καθώς και τους Χάρη Παμπούκη και Βαγγέλη Βενιζέλο.
Το αίτημα-  Η κινητοποίηση
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί και νυχτερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα που διοργανώθηκε μέσω Facebook από την ομάδα «Δίστομο - Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων», με αφορμή την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήματος παράστασης του ελληνικού κράτους στη δίκη που θα διεξαχθεί στη Χάγη, ύστερα από έφεση που άσκησε το γερμανικό κράτος κατά της απόφασης ιταλικών δικαστηρίων υπέρ των κατοίκων του Διστόμου. Σύμφωνα με την απόφαση, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων 25 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους από το 1997. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της Γερμανίας και είχαν  από το ελληνικό κράτος να παραστεί στη δίκη της Χάγης.
Είναι άγνωστο ποια θα είναι η εξέλιξη της παρουσίας του ελληνικού δημοσίου στη Χάγη . Πάντως αποτελεί σαφή μεταστροφή της κυβέρνησης σε ένα υπερώριμο αίτημα, το οποίο αγνόησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κ. Χαρδαβέλα στο newsbomb.gr, aπό το 2000 οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή δεν επέπτρεπαν να κατασχεθεί η περιουσία του γερμανικού δημοσίου, που βρίσκεται στην Ελλάδα (Γερμανικό Ινστιτούτο και άλλα), προκειμένου να καταβληθεί η αποζημίωση που έχει επιδικαστεί στα θύματα των εγκλημάτων των Γερμανών ναζί στο Δίστομο.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και ο πρόεδρός του Μανώλης Γλέζος καταγγέλλουν τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη διάπραξη αυτού του εγκλήματος σε βάρος των θυμάτων του Διστόμου.
Η Γερμανία μετά την προστατευτική αυτή παρέμβαση των Ελλήνων υπουργών Δικαιοσύνης την τελευταία δεκαετία είχε προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να απορριφθεί απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, με την οποία έχει οριστεί η κατάσχεση γερμανικού ακινήτου στη Φλωρεντία για την πληρωμή των κατοίκων του Διστόμου.
Αυτή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιταλίας δεν επέτρεψαν οι Έλληνες υπουργοί δικαιοσύνης να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

eklogika.gr