Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Θανάσης Κανελλόπουλος επικεφαλής αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, για τον διευρυμένο Δήμο Καλαβρύτων

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ ΑΡΧΕΣ


Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, αγαπητοί Καλαβρυτινοί,

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια από τις πλέον δύσκολες και αμφίρροπες στιγμές στην ιστορία της. Η δυναμική του τόπου που έμοιαζε να μην γνωρίζει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία, μοιάζει ήδη μακρινό παρελθόν και στην αυγή της επόμενης δεκαετίας ελάχιστοι είναι που βλέπουν αισιόδοξα το μέλλον. Σε αυτή τη συγκυρία οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, και ειδικά με την
προβλεπόμενη από τον «Καλλικράτη» διοικητική διαίρεση που αλλάζει άρδην τον χάρτη της αυτοδιοίκησης και συνεπώς και της δικής μας περιφέρειας, αποκτούν πολύ μεγαλύτερο νόημα και σημασία.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Οι προκλήσεις της οικονομίας, της κοινωνικής ενίσχυσης, της πραγματικής αλλά και οικολογικής ανάπτυξης δεν μας περιμένουν. Η δυσκαμψία και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος αυτοδιοικητικού μηχανισμού, με τον τοπικιστικό και έντονα χρωματισμένο χαρακτήρα του, είναι εμφανείς σε όλους, ακόμα και σε αυτούς που τον υπηρέτησαν και τον περιέθαλψαν όλα αυτά τα χρόνια. Η τοπική κοινωνία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι πια περιθωριοποιημένη και επαίτης της κεντρικής εξουσίας.
Οι πολίτες της περιφέρειας δεν είναι πλέον ξεκομμένοι και αμέτοχοι. Η τεχνολογία, η μόρφωση, ο δυναμισμός και η συνεργασία, η ανάπτυξη δεν είναι έννοιες άγνωστες στην πόλη και το χωριό της περιφέρειας. Το ξύπνημα της οικολογικής συνείδησης δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία αλλά και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ελληνική επαρχία και η ελληνική ύπαιθρος. Η εφαρμογή νέων και πρωτοπόρων τεχνολογιών ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναγέννηση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο.
Σε αυτό το τοπίο που αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα, που κάθε αλλαγή, που δεν γίνεται, σε αφήνει πίσω δεκαετίες, που κάθε απόφαση, που αφήνεται για αύριο, έχει συνέπειες για δέκα και είκοσι χρόνια μετά, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Δεν μας επιτρέπεται να εγκαταλείψουμε τον τόπο που γεννηθήκαμε, τον τόπο που πονέσαμε, τον τόπο που περπατήσαμε από άκρη σε άκρη, που έχουμε ζήσει τη χαρά και τη δυσκολία, που παλέψαμε μαζί με τους συγγενείς μας, τους φίλους, τους συγχωριανούς και τους συντοπίτες για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Σε αυτή τη στιγμή αν έχεις τη δύναμη, την διάθεση, και την στήριξη των συμπολιτών σου τραβάς μπροστά. Αφήνεις κατά μέρος τις προσωπικές σου ασχολίες, τα προσωπικά σου «θέλω" και κοιτάς κατάματα το αύριο. Το αύριο που ονειρεύτηκες από παιδί για τον τόπο σου και που βλέπεις ότι τώρα πια είναι εφικτό.
Με βάση τις ανωτέρω σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου για το μέλλον της γενέτειρας μας ανακοινώνω την απόφασή μου να τεθώ επικεφαλής ενός αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, που θα το απαρτίζουν άτομα με γνώση, εμπειρία και ικανότητα, ώστε ο διευρυμένος Δήμος Καλαβρύτων να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των κατοίκων του και στις μελλοντικές προκλήσεις.
Βέβαια η απόφαση μου να συμμετάσχω στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010 στο Δήμο Καλαβρύτων είναι αποτέλεσμα και μιας μακράς και αρκετά γόνιμης ανταλλαγής απόψεων με εκατοντάδες συμπολίτες μας, που μας δένουν οι ίδιες αγωνίες, οι ίδιες ρίζες και τα ίδια οράματα για το μέλλον ολόκληρης της επαρχίας των Καλαβρύτων.
Η πολύμηνη αυτή αναζήτηση λύσεων μπροστά στα διλήμματα της περιοχής κατέστησε σαφές ότι μέθοδοι, απόψεις και τακτικές του παρελθόντος και οι διαδικασίες μέσα από διάφορους μηχανισμούς, που η ίδια η κοινωνία έχει καταδικάσει, δεν μπορούν να προσφέρουν πλέον τίποτα, αντίθετα μάλιστα βαλτώνουν και αδρανοποιούν τα δυναμικότερα στοιχεία της περιοχής μας.
Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι μαζί, χωρίς προκαταλήψεις και παρωπίδες, αφού προερχόμαστε από όλες τις υγιείς πολιτικές τάσεις και απόψεις που εκφράζονται στη γενέτειρά μας, χωρίς αποκλεισμούς και προηγούμενες (κρυφές ή φανερές) δεσμεύσεις και περιορισμούς, ότι η μάχη για τις δημοτικές εκλογές είναι μια μάχη καθοριστική για το μέλλον του Δήμου μας, για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής των Καλαβρύτων.
Και όλοι εμείς που εδώ και χρόνια κάνουμε αγώνα σε όλα τα επίπεδα, στα Καλάβρυτα, στην Πάτρα, στην Αθήνα, μέσα από όλες τις δομές και τις διαδικασίες θεωρήσαμε ότι οι ελπίδες μας και οι στόχοι μας είναι αυτοί που μοιραζόμαστε μαζί σας και η εμπειρία, η γνώση, η διάθεση και η δύναμη που διαθέτουμε, μπορούν, και θα μας οδηγήσουν στο να τους υλοποιήσουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υπαναχωρήσεις.
Ηγούμαι σήμερα της Δημοτικής Κίνησης Ανάπτυξης των Καλαβρύτων έχοντας απόλυτη και σαφή συναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνω και με δεδομένη την αφοσίωση και την δέσμευση μου να δουλέψω ευσυνείδητα και αδιάκοπα μέχρι οι στόχοι μας και τα οράματα μας να πάρουν σάρκα και οστά.
Η Δημοτική Κίνηση Ανάπτυξης Καλαβρύτων δεν έχει καμία δέσμευση σε οποιαδήποτε οικονομική, πολιτική ή άλλη δύναμη ή συμφέρον, έχει προέλθει μέσα από διαφανείς διαδικασίες, που τις επέβαλαν οι συμπατριώτες μας, που έχουν τις ίδιες αγωνίες για την περιοχή μας, δεν φοβάται το μέλλον και δεν θα σταματήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο μέχρι να φέρει σε πέρας το έργο της.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ δεσμεύεται :
να λειτουργήσει μόνο με κέντρο τον πολίτη του διευρυμένου Δήμου Καλαβρύτων και την περαιτέρω και σταθερή ανάπτυξη της περιοχής
να δημιουργήσει τις δομές που άμεσα και χωρίς χρονοτριβή απαιτούνται και που τις επιβάλλει η σημερινή αναγκαιότητα, ώστε να ανταποκριθεί ο Δήμος μας στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.
να εξασφαλίσει τις οικονομικές συνθήκες που θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου
να βρίσκεται σε συνεχή και αδιάκοπη επικοινωνία με τους πολίτες μέσα από ανοιχτές διαδικασίες
να οδηγήσει στην ανάπτυξη μέσα από το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας έτσι ήπιες και μακροχρόνιες πηγές ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του κοινωνικού ιστού
να βασισθεί πάνω στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά εκείνα που είναι ιδιαίτερα στα Καλάβρυτα
να είναι διαφανής και σαφής ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου
να προστατέψει τα δικαιώματα του πολίτη και να συνεργασθεί μαζί του για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής αλλά και για τη δυναμική ανάπτυξή της
να αποτελέσει τον πυλώνα της ισόρροπης σχέσης μεταξύ των κοινοτήτων του Δήμου χωρίς τοπικισμούς και μικροσυμφέροντα


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Αυτά είναι μόνο οι βάσεις της προοπτικής και της δυναμικής, που εκπροσωπούν οι εκατοντάδες συμπολίτες που ήδη έχουν αρχίσει να δουλεύουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ χρειάζεται μια υπεύθυνη, έμπειρη και αξιοκρατική αρχή, χρειάζεται την εμπειρία και την αποφασιστικότητα να φέρει τους Καλαβρυτινούς κοντά, να ανοίξει τους διαύλους συνεργασίας που θα μας οδηγήσουν στους στόχους που έχουμε όλοι μας για το διευρυμένο Δήμο Καλαβρύτων. Και αυτή η δύναμη είναι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι και να εκπροσωπώ, δίνοντας την προσωπική διαβεβαίωση ότι, όπως έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου, θα συνεχίσω με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση να δουλεύω για το καλύτερο αύριο των συμπολιτών μου.
Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους εσάς, τους συμπατριώτες μου του διευρυμένου Δήμου Καλαβρύτων, και σας καλώ όλους και όλες, με οδηγό και κριτήριο μόνο την ανάπτυξη και το καλό του τόπου μας και ανεξάρτητα από τις πολιτικές σας πεποιθήσεις, να στηρίξετε τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ για να φτιάξουμε μαζί τον Δήμο, που αξίζει σε όλους εμάς και στα παιδιά μας.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Θανάσης Κανελλόπουλος