Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Τέσσερις πόλεις στην κούρσα για την διεκδίκηση της Eurovision 2025!

 Γενεύη, Ζυρίχη, Βασιλεία και Βέρνη δηλώνουν έτοιμες για τη Eurovision 2025!

Μόλις λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία για τις πόλεις της Ελβετίας που επιθυμούν να φιλοξενήσουν τον 69ο Διαγωνισμό της Eurovision, το τοπίο φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει. Οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δηλώνουν έτοιμες για την τεράστια πρόκληση της διοργάνωσης του διαγωνισμού μετά από 26 χρόνια! Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, οι φάκελοι υποψηφιότητας των πόλεων είναι σχεδόν έτοιμοι και το έργο της επιλογής της επόμενης πόλης ιδιαίτερα δύσκολο. Ποιες είναι όμως οι τέσσερις πόλεις που θα διεκδικήσουν το χρίσμα του επόμενου διαγωνισμού;

Πάμε να δούμε μαζί τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των υποψήφιων πόλεων.

Βέρνη

Η Βέρνη, η πρωτεύουσα της Ελβετίας, αναμένεται να διεκδικήσει τη φιλοξενία του επόμενου διαγωνισμού. Παρόλο που ορισμένες αναφορές έκαναν λόγο για μη συμμετοχή της Βέρνης στον διαγωνισμό, το SRF αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να ενώσει τις δυνάμεις της με το Biel/Bienne για την υποψηφιότητά της. Το Biel/Bienne είναι η γενέτειρα του Nemo, το οποίο κέρδισε το φετινό διαγωνισμό.

Σε περίπτωση επικράτησης των δύο πόλεων, το Bern Festhalle είναι η πιο πιθανή αρένα για να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό. Επίσης, η Tissot Arena στο Biel/Bienne θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού για άλλες εκδηλώσεις. Ωστόσο, το SRF αναφέρει ότι μια νέα αρένα χωρητικότητας 9.000 θέσεων θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο χώρο της Bernexpo για τον διαγωνισμό.

Μία πιθανή επιχορήγηση ύψους 7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων εξακολουθεί να συζητείται ενώ το αεροδρόμιο της πόλης είναι μικρό. Επίσης φαίνεται ότι και οι επιλογές για τη φιλοξενία των αποστολών αλλά και των επισκεπτών είναι περιορισμένες.

Βασιλεία

Η πρώτη πόλη που αναμένεται να υποβάλει τον φάκελο της είναι η Βασιλεία, η οποία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας. Το Καντόνι της Βασιλείας-Stadt, το οποίο διοικεί την πόλη, έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει ότι θα διεκδικήσει τον διαγωνισμό του 2025.

Το καντόνι έχει ήδη προτείνει δύο πιθανούς χώρους διεξαγωγής της Eurovision στη Βασιλεία. Ο πρώτος είναι το κλειστό στάδιο St-Jakobshalle, το οποίο έχει χωρητικότητα 12.000 ατόμων. Ωστόσο, η πόλη φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να διοργανώσει τη Eurovision στο St. Jakob-Park, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 ατόμων. Καθώς το στάδιο δεν διαθέτει οροφή, καταρτίζονται σχέδια για μια “προσωρινή οροφή” σε περίπτωση που το στάδιο επιλεγεί.

Χάρη στην Art Basel και τη Fasnacht, η πόλη έχει εμπειρία με εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας. Το αεροδρόμιο αν και μέτριας χωρητικότητας, είναι ικανό να εξυπηρετήσει τους επισκέπτες του διαγωνισμού.

Γενεύη

Η Γενεύη είναι μια σημαντική πόλη στον κόσμο της Eurovision, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU). Η κυβέρνηση της Γενεύης έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να φέρει τη Eurovision στην πόλη και έχει ήδη συστήσει μια ομάδα εργασίας για να οργανώσει την υποψηφιότητά της.

H πόλη της Γενεύης διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και βρίσκεται πολύ κοντά στα Γαλλικά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν φθηνότερη διαμονή στη Γαλλία, ενώ θα μπορούσαν να επισκεφθούν τη Γενεύη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε περίπτωση που η Γενεύη πάρει το χρίσμα, θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό στο Palexpo, μια κλειστή αίθουσα χωρητικότητας 15.000 ατόμων.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η νυχτερινή ζωή είναι λίγο “μικρή” στη Γενεύη – αλλά η Λωζάνη θα μπορούσε να βοηθήσει.

Ζυρίχη

Τέλος, η Ζυρίχη αναμένεται να είναι η τέταρτη πόλη που θα διεκδικήσει τη διοργάνωση της Eurovision 2025. Η Ζυρίχη φέρεται να περίμενε περαιτέρω διευκρινίσεις από την EBU και τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει με την υποψηφιότητα της. Έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, καθώς και καλές συνδέσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη.

Η πόλη έχει δύο πιθανές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη Eurovision, το Hallenstadion (15.000 θέσεων) και τη νέα Swiss Life Arena που άνοιξε το 2022 (12.000 θέσεων). Επιπλέον, η Ζυρίχη είναι γνωστή ως το κύριο LGBTQ+ hotspot της Ελβετίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητά της. Τεράστια επιλογή για τη διαμονή αλλά και πολλά bar για τις βραδινές εξόδους στην πόλη. Η όμορφη πόλη βρίσκεται στην κορυφή πολλών ψηφοφοριών και θα μπορούσε να κερδίσει το στέμμα της ESC για το 2025.

H προθεσμία για την κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας λήγει την Παρασκευή ενώ η πόλη που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: gpstomusic.gr