Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Διπλωματικές Εξετάσεις Στο Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης

 https://www.xylokastro-evrostini.gov.gr/templates/yootheme/cache/31/vyzantini.mousiki-31ec80c8.webp 

Το Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με σκοπό την εκμάθηση και διδασκαλία της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, θεολόγος και πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου Δήμου, κ. Χρήστος Σταύρου με καταγωγή από τον Πύργο Κορινθίας. Σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου, κ. Ιωάννη Βαλιάντζα και τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ορίστηκε υπεύθυνος διδασκαλίας του τμήματος ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δερβενίου, κ. Νικόλαος Μπούζας.

Την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου πραγματοποιήθηκαν οι διπλωματικές εξετάσεις στη Βυζαντινή Μουσική. Έλαβαν μέρος τέσσερις μαθητές του Ωδείου οι οποίοι εξετάστηκαν ενώπιον πενταμελούς επιτροπής και τους αποδώθηκε με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» το Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής. Την εξεταστική επιτροπή των υποψηφίων πλαισίωσαν οι: κ. Κετσετζής Φώτιος, Οφφικίαλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κ. Παπαγεωργίου Βασίλειος, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Εκάλης, κ. Θανασούλης Διονύσιος, Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού, κ. Σταύρου Χρήστος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αττικής του ομώνυμου Δήμου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου μας , κ. Βαλιάντζας Ιωάννης.

Η Δευτέρα 17η Ιουνίου 2024 αποτελεί πλέον ημέρα-ορόσημο για το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης καθώς απονεμήθηκαν τα πρώτα διπλώματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στους μαθητές του τμήματος:

  1. Λαγουρό Ιωάννη
  2. Λαγουρό Στυλιανό
  3. Χρυσανθόπουλο Βασίλειο
  4. Αναργύρου Βασίλειο

Το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης καλεί όλους όσους αγαπούν τη Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική να ενισχύσουν και να ενθαρρύνουν νέα παιδιά του Δήμου μας και όχι μόνο να σπουδάσουν τη Βυζαντινή Μουσική. Έτσι να ενισχύσουν μια υγιή και φιλότιμη προσπάθεια που πραγματοποιείται από ανθρώπους που σέβονται, τιμούν και υπηρετούν την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Παράδοση και τα αναλόγια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική αποτελεί το σπουδαιότερο ίσως μέρος του σώματος της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης. Ας δώσουμε την ευκαιρία και ας παροτρύνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν και να εντρυφήσουν σε αυτήν. 

xylokastro-evrostini.gov.gr