Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ευρωμπάσκετ 2022: Τα… μπρος - πίσω της Εθνικής και η κατάρα

Ευρωμπάσκετ 2022: Τα… μπρος  πίσω της Εθνικής και η κατάρα 

Η Εθνική ομάδα έκανε στο 41ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δύο... βήματα μπροστά και ένα πίσω, έστω και εάν δεν έφερε την πολυπόθητη για τους Ελληνες φιλάθλους επιτυχία από το Βερολίνο. Το πρώτο βήμα μπροστά ήταν η επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην «επίσημη αγαπημένη» μετά από τρία χρόνια και ύστερα από πολύ καλή συνεργασία με τους Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι είχαν εκπρόσωπό τους στο τεχνικό επιτελείο του Δημήτρη Ιτούδη, τον Τζος Οπενχάιμερ, που σίγουρα συνέβαλε στην καλή διαχείριση του «Greek Freak».

Η παρουσία του Γιάννη Αντεκούνμπο είχε ως αποτέλεσμα η Εθνική να γίνει ξανά η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων φιλάθλων, που Αύγουστο μήνα και μέσα στο κατακαλόκαιρο γέμισαν δύο φορές το χωρητικότητας 20.000 θεατών κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ στα ματς κόντρα στην Τουρκία για το τουρνουά Ακρόπολις και απέναντι στο Βέλγιο για τη δεύτερη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Ο «Greek Freak» βέβαια είναι ένας παγκόσμιος σταρ, που δεν λατρεύουν μόνο οι Ελληνες και οι φίλαθλοι των Μιλγουόκι Μπακς, όπως είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όσοι ταξίδεψαν με την Εθνική σε Μιλάνο και Βερολίνο.

Το δεύτερο βήμα μπροστά ήταν πως με την παρουσία του Δημήτρη Ιτούδη στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής, του Νίκου Ζήση στη θέση του General Manager και του Δήμου Ντικούδη σε εκείνη του διοικητικού υπευθύνου, η «επίσημη αγαπημένη» ανέκτησε το κύρος της.

Το πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο οι προπονητές όσο άνθρωποι που βρίσκονταν στο περιβάλλον της ομάδας και δεν ενέπνεαν σεβασμό στους παίκτες. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος κανείς παίκτης δεν αρνήθηκε την πρόσκληση της Εθνικής ομάδας, η οποία λειτούργησε σε ρυθμούς συλλόγου Euroleague.

Το βήμα πίσω ήταν ότι η Εθνική δεν κατάφερε να… ξορκίσει την κατάρα 13 χρόνων, μετά το 2009 και την τελευταία φορά που ανέβηκε στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Πολωνίας.

Η «επίσημη αγαπημένη» υποτίμησε τη Γερμανία, δεν μπήκε με το… μαχαίρι στα δόντια όπως όφειλε σε ένα νοκ άουτ ματς και την «πάτησε» πολύ άσχημα γιατί αποκλείστηκε από τη συνέχεια και με επιβλητική νίκη του αντιπάλου της.

Για τον τρόπο που χάθηκε ο αγώνας από τη Γερμανία ευθύνη έχουν όλοι, ο Ιτούδης, που την ανέλαβε, παίκτες και διοίκηση, ασφαλώς. Η διοίκηση γιατί επέτρεψε να… καλλιεργηθεί ένα πανηγυρικό κλίμα κάποιες μέρες μάλιστα πριν απ’ το Ευρωμπάσκετ. Κλίμα που έδινε την εντύπωση ότι είχαμε το μετάλλιο στο… τσεπάκι μας πριν πάμε να παίξουμε.

Ασφαλώς, παίκτες και προπονητές έχουν ένα σοβαρό… ελαφρυντικό. Τα τελευταία 11 χρόνια έχουν αλλάξει έξι προπονητές (Ηλίας Ζούρος, Αντρέα Τρινκιέρι, Φώτης Κατσικάρης, Κώστας Μίσσας, Θανάσης Σκουρτόπουλος και Δημήτρης Ιτούδης) όταν στην πλειοψηφία των ομάδων του Ευρωμπάσκετ οι προπονητές είναι πολλά χρόνια στο «τιμόνι» της Εθνικής τους ή, τουλάχιστον, δεν αλλάζουν τόσο συχνά.

Για παράδειγμα, ο Βενσάν Κολέ εργάζεται στη Γαλλία από το 2009, ο Σέρχιο Σκαριόλο βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ισπανίας από το ’15, ενώ είχε διατελέσει προπονητής της «Φούρια Ρόχα» και το 2009-12, ο Ρόνεν Γκίνζμπουργκ από το ’15 είναι στην τεχνική ηγεσία της Τσεχίας κ.λπ.

Μια ομάδα και ιδιαίτερα Εθνική, που δεν έχει πολύ χρόνο για δουλειά και πρέπει να βρει τα… πατήματα σε ένα μήνα το καλοκαίρι, δεν μπορεί να αποκτήσει συνοχή και ομοιογένεια όταν οι προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα.

Στην «επίσημη αγαπημένη» η δυσκολία είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει μπάσκετ NBA και η πλειοψηφία των υπόλοιπων παικτών αγωνίζεται στη Euroleague και έχει μάθει βέβαια στο διαφορετικό στιλ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η Εθνική έχει δύο πολύ καλές προϋποθέσεις επιτυχίας εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, που θα γίνει από τις 25 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία και των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024.

Η πρώτη είναι ότι ο Δημήτρης Ιτούδης έχει συμφωνήσει με την Ομοσπονδία να καθοδηγήσει την «επίσημη αγαπημένη» σε αυτές τις δύο διοργάνωσεις (για το Παγκόσμιο Κύπελλο δύσκολα θα χαθεί η πρόκριση ενώ για τους Ολυμπιακούς δύο «εισιτήρια» από την Ευρώπη θα δοθούν με βάση την κατάκτηση του Παγκοσμίου) και η δεύτερη είναι πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εάν είναι υγιής, θα αγωνιστεί.

Για τον «Greek Freak» άλλωστε είναι απωθημένο μια διάκριση με την Εθνική. Εχει κατακτήσει κάθε ομαδικό και ατομικό τίτλο στο NBA, αλλά δεν έχει ένα μετάλλιο με την «επίσημη αγαπημένη».

Από τη στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι «παρών» και ο Ιτούδης θα βρίσκεται στο «τιμόνι», όλοι οι υπόλοιποι παίκτες θα είναι στη διάθεση της Εθνικής, με πρώτο τον 33χρονο Νικ Καλάθη, που θέλει να κλείσει την καριέρα του στην «επίσημη αγαπημένη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, τους 32χρονους Κώστα Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα, τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που πρώτη φορά στο φετινό Ευρωμπάσκετ έπαιξε σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική κ.ά.

Επένδυση στο μέλλον

Στο φετινό Ευρωμπάσκετ ο Ιτούδης «επένδυσε» στο μέλλον επιλέγοντας τον 23χρονο Μιχάλη Λούντζη στη δωδεκάδα και οι υπόλοιποι νεαροί θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν υποψηφιότητα και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του στους τελευταίους τέσσερις αγώνες για τη δεύτερη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον προσεχή Νοέμβριο, εντός έδρας με αντίπαλο τη Λετονία και στο Βέλγιο, και τον ερχόμενο Φεβρουάριο εντός κόντρα στη Σερβία και για την τελευταία αγωνιστική στη Λετονία.

Η απουσία

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο μοναδικός παίκτης που απουσίασε απ’ το φετινό προσκλητήριο της Εθνικής λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Αρμάνι Μιλάνο. Ο Μήτογλου περιμένει να μάθει το ύψος της ποινής του. Εάν είναι διαθέσιμος το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είναι ουσιαστική ενίσχυση για την «επίσημη αγαπημένη».