Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Νέα παρέμβαση Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά: Αν την κάνετε τέμενος θα στρέψετε τους Χριστιανούς κατά του Ισλάμ


Το μήνυμα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών εναντίον του Ισλάμ , έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Ο ίδιος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, και στην ομιλία του δήλωσε πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ και η Αγία Σοφία, η οποία λόγω της ιερότητος της είναι ένα ζωτικόν κέντρον εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση θα διασπάσει τους δυο αυτούς
κόσμους και μάλιστα εις μιαν στιγμήν κατά την οποία η ανθρωπότης , η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω και της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοϊου έχει αναγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού.
Θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνον εις τον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία, η οποία κάνει τους πιστούς των δυο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν το μεγαλείο της να γίνει. τοπίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.
Ο ναός της Του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλως ένα εκ των σπουδαιοτέρων μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού κλασσικό είναι εαυτό που πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής που.
Ο τουρκικός λαός έχει τη μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου ως μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος και σύμβολο συναντήσεως , διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, κατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι αυτή η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόησης ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής δια τον σύγχρονον κόσμο».