Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Tης Λέττας Καλαμαρά 

Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη με χιλιάδες τραυματίες και νεκρούς σε μία ιστορική καμπή του ανθρώπινου πολιτισμού όπου συστήματα υγείας, οικονομίες, θρησκείες και Κράτη δοκιμάζουν την αντοχή τους. Πολλοί είχαν μιλήσει για ένα παγκόσμιο γεγονός που θα έφερνε το μετά-μοντέρνο κόσμο αλλά δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί ένα τέτοιο γεγονός που θα έπληττε τόσο γρήγορα και τόσο καταστροφικά τα δομημένα Κράτη της μεταψυχροπολεμικής εποχής.

Ο κόσμος μετά το 1648 και τη Συνθήκη των Βερσαλλιών δομήθηκε πάνω στα Κράτη και στη συνέχεια τη Δημοκρατία  αφήνοντας Βασιλείες και Αυταρχικά Καθεστώτα στην ιστορία σταδιακά. Για να φτάσουμε στο σήμερα δύο παγκόσμιο Πόλεμοι προηγήθηκαν στο έδαφος της Ευρώπης κυρίως και τις θάλασσες της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ο γκουρού της διπλωματίας Χένρυ Κίσσινγκερ, στο διεθνή ανταγωνισμό επιβολής του καπιταλισμού έναντι του κομμουνισμού, κατέφυγε στο επαχθές εργαλείο των δικτατοριών τις δεκαετίες των '60 και '70 σε Λατινική Αμερική και σε Ευρώπη. "It is a bastard but our bastard" αποτέλεσε το δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Κίσσινγκερ που κυριάρχησε επί δεκαετίες ακόμη και μετά την επίσημη απόσυρση του. Ένα δόγμα που εξασφάλισε μεν την αποτροπή της απειλής αλλά δε επέφερε τραυματικές καταστάσεις σε Κράτη της Δύσης που ακόμη επουλώνονται. 

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιοποίησης το μοντέλο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου απέτυχε όπως απέδειξε και η Lehman Brothers το 2008 και τα περίφημα Panama Papers όταν και δημιουργήθηκε και κυριάρχησε μία αυταρχική παγκόσμια ελίτ διακυβέρνησης του Πλανήτη. Σήμερα όμως όλα αυτά είναι παρελθόν. Το ξέσπασμα του ιού Coronavirus ανέτρεψε τα δεδομένα μέχρι χθες ανεπιστρεπτί. Σε λίγες ημέρες κατέρρευσαν κολοσσοί προπύργια της παγκόσμιας και εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ. Ακόμα και σήμερα να σταματούσαν όλα, τα Κράτη του χθες και η ζωή δεν θα είναι ποτέ ίδια. Όσες κοινωνίες, κράτη, επιχειρήσεις, οικογένειες και άτομα προσαρμοσθούν νωρίτερα στην ηλεκτρονική εποχή θα υπάρξουν μελλοντικά. Τίποτα δεν είναι βέβαιο για τα σημερινά Κράτη καθώς μετά από κάθε Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργούνται νέα και νέες συμμαχίες.

Σε μία περίεργη σύμπτωση το αντίδοτο ορισμένων Κρατών σε Αμερική και Ευρώπη φαντάζει πάλι μία υβριδική μορφή στρατοκρατίας τύπου Κίσσινγκερ, με τους πολίτες στα σπίτια τους φυλακισμένους για απροσδιόριστο χρόνο και το Στρατό τους δρόμους με τα τανκς να καταδιώκει τους κοινωνικούς αντιρρησίες για το καλό όλων φυσικά. Η Χιλή και η Βουλγαρία μαζί με Γαλλία και Ιταλία ξεκίνησαν ήδη για το κοινό καλό την εφαρμογή του παλιού μοντέλου Κίσσινγκερ με μία νέα φυσικά βελτιωμένη έκδοση και χιλιάδες οπαδούς να το υποστηρίζουν ως αναγκαίο. Θα φανεί σύντομα αν Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία βρίσκονται στο στρατόπεδο του νικητή και ποιες θα είναι οι απώλειες τους.

Αν το μοντέλο του εκλεκτού Χένρυ, ενός λαμπρού διανοητή και αδίστακτου εκτελεστή της διπλωματίας που σημάδεψε την Κύπρο το 1974 με την επέμβαση της Χούντας Ιωαννίδη για το καλό της φυσικά, αποτελέσει τη βάση του Νέο Κόσμου θα φανεί. Είναι δεδομένο όπως σε κάθε Παγκόσμιο Πόλεμο ότι κάθε Κράτος, Πόλη-Κράτος πλέον ίσως θα επιλέξει το μοντέλο που επιθυμεί, το σύστημα διακυβέρνησής της και κυρίως το βαθμό ευημερίας των πολιτών της, εντός ή εκτός των σπιτιών τους και τη θέση του Στρατού. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο μακροχρόνιος εγκλεισμός είναι ανθυγιεινός τόσο ίσως όσο και η έκθεση στον ιό Coronavirus. Για αυτό και ο Άγγλος Πρωθυπουργός μας έχει μπλέξει με τη στάση του. Κάθε κοινωνία από τις Πολιτείες Κράτη των ΗΠΑ μέχρι τα Κρατίδια της Γερμανίας και τα Κράτη της Ευρώπης θα διαλέξει το μοντέλό της και την πλευρά που τάσσεται σ' αυτόν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι ο Χένρυ Κίσσινγκερ είναι ένας λαμπρός διανοητής του παρελθόντος με δυσκολίες όμως αντίληψης του ψηφιακού κόσμου του αύριο, της επόμενης ημέρας της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Κόσμου όλου... 

Thedayaftergr