Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Της Λέττας Καλαμαρά

Η 20ή Μαρτίου 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της μεγάλης παραπληροφόρησης των τηλεοπτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικών μέσων και σχολίων κοινωνικών δικτύων στην πλειοψηφία τους όταν, ενώ η περιβόητη έξοδος προς τα χωριά των Ελλήνων, σύμφωνα με τα νούμερα της Τροχαίας, αποδείχτηκε μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και επί 24ώρου τουλάχιστον μεταδίδονταν ψευδή ρεπορτάζ χωρίς στοιχεία, παρά μεμονωμένα πλάνα, snapshots, και στιγμιότυπα.
Αυτό που απαιτείται δεν είναι ρεπορτάζ τρομοκρατίας ούτε εφησυχασμού αλλά αληθινών στοιχείων και σε αυτό πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι αρμόδιες πηγές που τα συλλέγουν και οφείλουν να τα δημοσιοποιούν.  

Δυστυχώς ακόμα και σε αυτή την περίοδο του εγκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους, του κλεισίματος σχολείων και επιχειρήσεων κάποιοι επιτήδειοι και σκοτεινά ανθελληνικά κέντρα επιδίδονται στην παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του λαού και κυρίως των πολιτικών που καλούνται να αποφασίζουν για τη ζωή μας για το κοινό εθνικό συμφέρον.

Την προηγούμενη Παρασκευή (13 Μαρτίου) από τα διόδια της Αθηνών-Κορίνθου και της Αθηνών-Λαμίας πέρασαν συνολικά 35.202 (7.932 περισσότερα οχήματα σε σχέση με χθες), ενώ εχθές Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 27.270 οχήματα από τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου και της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμα του μίλησε για προσοχή στα fake news αλλά το φαινόμενο πέρασε κάθε όριο στην προσπάθεια κάποιων να εκτρέψουν τη δημοκρατία σε άλλες ολοκληρωτικές μορφές υβριδικής φύσεως.

Τα τηλεοπτικά κανάλια οφείλουν μία δημόσια συγνώμη για την παραπλάνηση του τηλεοπτικού κοινού όπου παρουσίαζαν επαγγελματίες που ταξίδευαν για την εργασία τους και άλλους ως ανεύθυνους συμπολίτες μας ενώ με στημένες εικόνες μερικών δεκάδων αυτοκινήτων χαρακτήριζαν τους Έλληνες ως ανεύθυνους που οφείλουν να μπουν κάτω από το ζυγό μίας στρατοκρατίας για να πειθαρχήσουν. Καλλιέργησαν το διχασμό κατοίκων πόλεων και χωριών με ψευδά στοιχεία. Η παραπλάνηση της 20ής Μαρτίου 2020 σε τηλεοπτικά κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα που συνεχίζεται σε μικρότερο βαθμό ακόμα και σήμερα πρέπει να μας προβληματίσει για τη συνέχεια της ενημέρωσης.

Επίσης ο αρμόδιος Υπουργός που ενδεχομένως έπεσε θύμα και αυτός της παραπληροφόρησης οφείλει να φροντίσει ώστε τα εκατομμύρια Ελλήνων και Ελληνίδων που παραμένουν σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας και του κ.Χαρδαλιά στα σπίτια τους, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού, για τους οποίους δεν μιλά κανείς, να ενημερώνονται ορθώς. Επίσης να εξετάσει αν ήταν συντονισμένη η παραπληροφόρηση των δελτίων ειδήσεων και εκπομπών για σκοτεινούς σκοπούς.

Ίσως θα ήταν καλύτερα αν ο αρμόδιος Υφυπουργός κ.Χαρδαλιάς δεν μπορεί να μας ενημερώνει ορθά για την κατάσταση να υπάρχει καθημερινά ενημέρωση από τον κ.Χρυσοχοϊδη για την τάξη και την ασφάλεια της χώρας. Ο κ.Χαρδαλιάς που γνωρίζει και τις πινακίδες όσων πέρασαν την 20ή Μαρτίου 2020, όπως μας είπε εμφατικά, να μας ενημερώσει άμεσα για το πόσοι πέρασαν τα διόδια και πόσοι επίσης τις Παρασκευές 13 και 6 Μαρτίου 2020. Εκτός αν και ο ίδιος "έπαιξε" εν αγνοία του στο θέατρο της παραπληροφόρησης.  Για την πολιτική εκμετάλλευση των χθεσινών ψευδών ειδήσεων από την κα Γενηματά και τον κ. Τσίπρα διά μέσου του κ.Καρανίκα τα σχόλια είναι περιττά στην παρούσα κατάσταση.

Μπράβο στους Έλληνες που έμειναν σπίτι και αναμένουμε εξηγήσεις και στοιχεία από τους αρμοδίους Υπουργούς για την κοινωνική δυσφήμιση και την αποκοπή των Νήσων από την υπόλοιπη Ελλάδα. 

Δεν είναι τα πάντα παλαμάκια, κύριε Μητσοτάκη, και τρομοκρατικό μάρκετινγκ που πλασάρεται από τα κεντρικά κανάλια. Ας σοβαρευτούμε επιτέλους και ας σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία...
 

Thedayaftergr