Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Στα 530 τα κρούσματα στην Ελλάδα στους 13 οι νεκροί στην Ελλάδα -

Νέες ανακοινώσεις πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Τα κρούσματα του κορωνοϊού ανέρχονται σε 530, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

35 είναι τα νέα κρούσματα ενώ 98 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. Επίσης 19 άτομα πήραν εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα οι 12 που κατέληξαν είχαν υποκείμενα νοσήματα ενώ ένας ήταν άνω των 80 ετών.
Παράλληλα ανέφερε πως αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ αυτή τη στιγμή είναι 100.
«Τα σοβαρά κρούσματα αντικατοπτρίζουν την ηλικία ενός εχθρού που κυκλοφορεί», τονίζει.
«Ανοσία των πολλών που θα προστατεύσει τους λίγους δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα. Έχουμε έναν ύπουλο εχθρό που δεν σέβεται όσους δεν τον υπολογίζουν», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
«Θέλουμε να τους προστατέψουμε όλους αλλά με έναν τέτοιο ταχύτατο ιό είναι αδύνατο. Το θαύμα της ιατρικής το 2020 είναι το θαύμα της επιβίωσης των μεγάλων ανθρώπων. Τους τιμούμε και τους σεβόμαστε όλους, δεν μπορούμε να υπάρχουμε χωρίς αυτούς» είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Τσιόδρας.
«Πειραματικά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και άρα περισσότερες πόρτες υποδοχής του ιού. Η επιλογή είναι δική σας. Ξέρω πως ακόμα και οι υγιείς καπνιστές έχουν αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων», επεσήμανε.
«Να μην συρρέουν οι πολίτες στα νοσοκομεία. Κινδυνεύουν να εκτεθούν και να εκθέσουν τον ιό στις ευαίσθητες δομές. Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε σαν ιερούς χώρους. Είναι υψίστης σημασίας η προστασία των εργαζομένων στους χώρους υγείας», ανέφερε.
Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και να θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών. Στην Ισπανία δίνουν προτεραιότητα στην εισαγωγή ανθρώπων στη ΜΕΘ όσων έχουν προσδόκιμο για δύο έτη.
«Όλοι είμαστε πολύτιμοι. Προετοιμαζόμαστε για την αύξηση κρουσμάτων. Για να μην βγει εκτός προβλέψεων εξαρτάται από όλους μας. Έχουμε κερδίσει χρόνο. Είναι άδικο για όσους μένουν σπίτι και άλλοι σκεπτόμενοι εγωιστικά να χαλούν την εικόνα και να γίνονται φορείς του ιού» τόνισε.
«Σας παρακαλώ, σταματείστε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νεκρούς» είπε.
«Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος», κατέληξε.

«Έχουμε πάρει μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία»

«Η Ιταλία είχε περίπου τα αριθμητικά δεδομένα που έχουμε σήμερα. Δεν σημαίνει πως θα γίνουμε Ιταλία, έχουμε πάρει μέτρα για να μην γίνουμε. Να είστε σίγουροι πως θα λάβουμε όποια μέτρα επιβάλλεται» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας», σχολίασε.
«Είναι στο χέρι όλων μας για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες. Να μη χαθούν άνθρωποι από τον δικό μας εγωισμό. Η πλειοψηφία δείχνει ευθύνη αλλά κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και τους καλούμε να σκεφτούν τι είναι καλό για τον εαυτό τους και τους γύρω τους», επεσήμανε.
«Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επαναπατρισμό Ελλήνων στο εξωτερικό» είπε.
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Όσο μακριά αν φαντάζει το τέλος του πολέμου είναι κοντά αν ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Είναι δεδομένο ότι όταν τελειώσει η ιστορία ο κόσμος και ο μικρόκοσμος δεν θα είναι ίδιο. Θα χρειαστεί να γεννηθούμε πολλές φορές ακόμα. Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις μας, ας πάρουμε τις σωστές. Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες υγιεινής, αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό» , κατέληξε.