Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Η ΣΟΦΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Της Λέττας Καλαμαρά

Ένας Κυριάκος Μητσοτάκης από τα παλιά, από την ημέρα εκλογής του από τον ελληνικό λαό, την 7η Ιουλίου 2019, εμφανίστηκε μετά από πολύ καιρό, μετά από άστοχες κινήσεις και αμφιταλαντεύσεις. Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, μίας γυναίκας της δικαιοσύνης, και η ευρεία στήριξη της από την πρώτη εκλογή με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Ελλήνων αποδεικνύει τη σωστή λύση.

Δυστυχώς, το Βαθύ Κράτος διείσδυσε στη διαδικασία από καιρό και θέλησε να μετατρέψει την εκλογή σε έναν πολιτικό εκβιασμό με την επιβολή της δικής του θέλησης. Με διάφορες δημοσιευμένες διαρροές επιχείρησε να καθορίσει μία επιλογή Μητσοτάκη που θα δίχαζε Νέα Δημοκρατία και την Ελλάδα.

Η επιλογή της Εξοχοτάτης σύντομα κας Σακελαροπούλου ήταν απολύτως επτυγχημένη όπως καταδεικνύει και το αποτέλεσμα για δύο λόγους. Πρώτον, η επιλογή μίας γυναίκας σε ένα Κράτος και κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα στη διεθνή λίστα είναι μία καλή αρχή για μία πιο ισχυρή κοινωνία με δυναμική παρουσία των γυναικών. Αποτελεί ντροπή η Ελλάδα να βρίσκεται πίσω από την Αλβανία και τη Βουλγαρία στο ζήτημα της ισότητας των γυναικών με τους άνδρες και ελπίζουμε η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας να επιφέρει ανατροπές.


Δεύτερον, μία γυναίκα της δικαιοσύνης, η οποία νοσεί σοβαρά στην Ελλάδα, αγγίζει τον πυρήνα του Κράτους όπου παράλληλα με άλλους καίριους τομείς όπως τις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για μία ανερχόμενη Ελλάδα και ευημερούσα κοινωνία. Οι ειδικοί θεωρούν τη Δικαιοσύνη τον ένα από τους δύο βασικούς πυλώνες όπου μπορεί μία βαριά αρρωστημένη κοινωνία, ένα αποτυχημένο Κράτος όπως θεωρείται για πολλούς η Ελλάδα, με υψηλή διαφθορά και όλα όσα βιώνουμε κάθε μέρα, να διορθωθεί σύντομα. 

Η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πέρα από τις γνώσεις και εμπειρία της θα έχει την ευκαιρία ως Ανώτατη Άρχων να επιβλέπει και το Νομοθετικό έργο της Ελληνικής Βουλής που αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" της ελληνικής δικαιοσύνης. Η τελευταία επαίσχυντη διακυβέρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα έφερε σε εφαρμογή σκοπίμως νόμους όπου απελευθέρωσαν ό,τι πιο δόλιο στην κοινωνία, από κακοποιούς μέχρι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, με διάφορα προσχήματα και κατέστησαν έντιμους Έλληνες δικαστές όμηρους δόλιων Νόμων στις αποφάσεις τους.

Η επιτυχία της επιλογής Μητσοτάκη έγκειται και στο γεγονός ότι μετά από 30 χρόνια, μία ολόκληρη γενιά, χαμένη για τη χώρα υπό τον έλεγχο του βαθέος Κράτους, των διεφθαρμένων πολιτικών, των ευπατρίδων επιχειρηματιών και της τυφλής ενημέρωσης, ένα μη πολιτικό πρόσωπο επιλέγεται ως πρώτη μεταξύ ίσων πολιτών. Αυτό συμβολίζει αν μη τι άλλο μία πρόοδο της δημοκρατίας που ευχόμαστε να επαληθευτεί και από τις μελλοντικές θέσεις της κας Σακελαροπούλου στα εθνικά και μείζονος σημασίας ζητήματα.

Τέλος, το σημαντικότερο της απόφασης Μητσοτάκη δεν ήταν η επιλογή του, ούτε η λήξη ενός ζητήματος που θα μπορούσε να διχάσει. Το μείζον είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που έδειξε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ότι όταν τολμάει να γυρίσει την πλάτη στα οργανωμένα συμφέροντα που περιτριγυρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου ανέκαθεν μεταπολιτευτικά και διασπούν την Ελλάδα μπορεί και να υπερβεί τον εαυτό του για το καλό των Ελλήνων με άμεσο θετικό αντίκτυπο για τον ίδιο. Ας ευχηθούμε η ώριμη πολιτική συμπεριφορά Μητσοτάκη ότι δεν ήταν μία απλή αναλαμπή πολιτικής σοφίας και οι αποφάσεις του θα συνεχίσουν στο ίδιο επίπεδο.

Αύριο μεσημέρι συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τις κρίσεις των Άξιων Αξιωματικών για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και θα φανεί αν ο κ.Μητσοτάκης αποφασίσει, σύφωνα με τις αξίες του οριστικά, να θέσει το καλό υπεράνω του βαθέος Κράτους που ορέγεται ασύστολες αμυντικές προμήθειες ή θα επανέλθει σε έναν ανέντιμο συμβιβασμό για να μην ταράξει τους κύκλους κάποιων. 

Θα φανεί μέχρι πού βρίσκεται το ταβάνι των αξιών του κ. Μητσοτάκη, των Αξιωματικών και κατά συνέπεια το ταβάνι των αξιών της κοινωνίας από τη μελλοντική πολιτική του διαδρομή. Η ορθή απόφαση πάντως είναι και εδώ εύκολη αλλά απαιτεί περισσότερη σοφία και τόλμη αυτή τη φορά. 


Thedayaftergr