Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη - Σεισμικές δονήσεις και στην Τουρκόα

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη! 5,5 Ρίχτερ “ταρακούνησαν” το νησί!
Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου. Η πρώτη ενημέρωση του Ευρωμεσογειακού έκανε λόγο για 5,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο μερικά λεπτά αργότερα οι πρώτες μετρήσεις δίνουν το μέγεθος στα 5.5 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 31 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίζεται
στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγ. Νικολάου. 4 χιλιόμετρα ανατολικά του Παλαιοκάστρου, στο Λασίθι.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο από την πλευρά του, κάνει λόγο για σεισμό της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 27,1 χιλιόμετρα και επίκεντρο 38 χιλιόμετρα δυτικά της Κάσου..
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σχεδόν σε όλη την Κρήτη, καθώς και στην Κάσο και την Κάρπαθο. Δέκα λεπτά μετά την δόνηση των 5,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε μία ακόμη στην ίδια περιοχή, μικρότερης ευτυχώς έντασης (σ.σ. 3,2 Ρίχτερ).
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Σεισμός… και πάλι στην Τουρκία! Δεύτερο “χτύπημα” σε δέκα λεπτά!Σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα  αλλεπάλληλες  σεισμικές δονήσεις "ταρακούνησαν" την Τουρκία. Το πρώτο “χτύπημα” του Εγκέλαδου σημειώθηκε στις 22:14 το βράδυ και σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα νότια του Μπαλίκεσιρ. Λίγο αργότερα έγινε επανεκτίμηση της δόνησης στα 4,8 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα, κάτι που σε συνδυασμό με την μεγάλη του ένταση καθιστά… δεδομένο το ότι οι κάτοικοι της περιοχή τον “ένιωσαν” πολύ έντονα.
Σαν να μην έφτανε ο πρώτος, ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, 10.12.2019, στην δυτική Τουρκία, ακολούθησε και δεύτερος μόλις δέκα λεπτά αργότερα.Αυτή τη φορά η δόνηση ήταν 4,5 Ρίχτερ με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 11 χιλιόμετρα και πολύ κοντά στο σημείο του πρώτου σεισμού. Αυτή τη φορά 23 χιλιόμετρα νότια του Μπαλίκεσιρ. Να σημειωθεί, τέλος, πως μόλις τρία λεπτά μετά τον δεύτερο σεισμό, σημειώθηκε κι ένας τρίτος, μικρότερης έντασης αυτή τη φορά. Συγκεκριμένα η τρίτη δόνηση είχε ένταση 3,1 Ρίχτερ και σημειώθηκε ξανά στην ίδια περιοχή.