Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ χτύπησε την Αλβανία - Κατέρρευσαν πολυκατοικίες, πληροφορίες για πολλούς τραυματίες


us70006d0m ciim geoALBANIA2
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ της Αλβανίας,10 χιλιόμετρα ανατολικά του Δυρραχίου και 35 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων.κατέγραψε το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS).
Ο σεισμός, ο οποίος είχε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 04:54 [ώρα Ελλάδας], κατά την ίδια πηγή.Κάτοικοι βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους των Τιράνων, ορισμένοι με μικρά παιδιά στα χέρια, μεταδίδει το
πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
 H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 27,7 χλμ., και επίκεντρο τα 189 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Κόνιτσας.
 Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας.
Οι πρώτες εικόνες από τον ισχυρό σεισμό στην ΑλβανίαΤουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, όμως υπάρχουν αναφορές για δεκάδες τραυματίες.Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο, που αριθμεί σχεδόν 150.000 κατοίκους, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους. Ο ισχυρός σεισμός στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με αναφορές, έγινε αισθητός τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στα Γιάννενα, Πιερία αλλά και στην Ιταλία και τα Σκόπια .
Ο ιστότοπος του αλβανικού ινστιτούτου IGJEUM έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.
Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.
Το υπουργείο Αμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.
Σύμφωνα με αναφορές, υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, ενώ οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει καταγραφή και ελέγχους για τυχόν τραυματίες.
Από τις πρώτες εικόνες που μεταδίδουν τα αλβανικά Μέσα παρατηρούνται καταρρεύσεις κτηρίων, ενώ ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους.

Λέκκας: Καμία ανησυχία για την Ελλάδα
Για πολύ μεγάλο σεισμό με επίκεντρο το Δυρράχιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας προσθέτοντας ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες στην περιοχή.
«Ιστορικά το ρήγμα αυτό δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς. Πρόκειται για την πιο δραστήρια σεισμική ζώνη στην Αλβανία η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο γιατί διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσάς που δεν επιτρέπει την όποια ανησυχία να περάσει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Λέκκας στο ΟΡΕΝ.

Πηγή: ΑΠΕ