Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

«Κλείνει» τα σύνορα ο Μητσοτάκης – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

 
Η φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου αλλά και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες, είναι μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιώτακης,
αποφασίστηκαν τα μέτρα που θα παρθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:
1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του λιμενικού σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.
3. Στην αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.
4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.
5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.
6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Αβραμόπουλος: Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στο μεταναστευτικό

Τη διαβεβαίωση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη στο ενδεχόμενο αύξησης των ροών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επίτροπο αρμόδιο για το Μεταναστευικό Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται ροές» είπε ο κ. Αβραμόπουλος για να προσθέσει ότι «ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι». Στις δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλος είπε για την Ελλάδα ότι «είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή» για να προσθέσει ότι της αναλογεί και ευθύνη του ελέγχου των συνόρων. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, πέρασε δύσκολα πριν από πέντε χρόνια αλλά δεν είμαστε εκεί» πρόσθεσε ακόμα ο Έλλληνας επίτροπος στην ΕΕ.
Ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε και για τον μειωμένο αριθμό επιστροφών μεταναστών από την Ελλάδα στις χώρες καταγωγής του και αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η συνεργασία με την Τουρκία αποτελεί μέρος της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και θέλω να πιστεύω ότι με την θετική προδιάθεση και συνεραγσία αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα».

Κουμουτσάκος: Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό

Νωρίτερα προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε το ζήτημα «πολύ σοβαρό» και «πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη ολόκληρη».
«Σήμερα καταγράφουμε αιτήματα για ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζοντας ότι επί τάπητος βρίσκεται το σχέδιο στρατηγικής της κυβέρνησης για το θέμα.
«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.