Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Της Λέττας Καλαμαρά

Ντέρμπι αιωνίων ή εύκολο βράδυ για τον νικητή των επερχόμενων εθνικών εκλογών; Μικρή σημασία έχει. Τι πιο ωραίο από το να μιλήσει ο λαός έστω και τώρα έστω και σ’αυτή την παραμορφωμένη δημοκρατία μας. Το οφλθαλμοφθανές είναι ότι δεν τιμά κανέναν Έλληνα, καμία Έλληνίδα και
κανένα πολιτικό κόμμα αυτή η ερμαφρόδιτη κοινοβουλευτική δημοκρατία μας. Πολύ χειρότερο που γεννηθήκαμε στη χώρα που ιδρύθηκε η δημοκρατία και η σημερινή διαδικασία αποφάσεων διακυβέρνησης μας στέλνει ένα άδικο μήνυμα για τον πολιτισμό μας στο εξωτερικό.

Ο κ.Τσίπρας θα ήθελε να κυβερνάει μέχρι τον Οκτώβρη, αν όχι για πάντα. Είναι σίγουρο όμως ότι η παράταση στην αλλοίωση του Συνταγματικού πολιτεύματος μας δεν τον ωφελεί ούτε τώρα ούτε πολύ περισσότερο στο μέλλον. Το ρεύμα που εκπροσωπεί και τον έφερε στην εξουσία είναι σημαντικό στην ελληνική κοινωνία, με δομημένη ελίτ και πολύ παρασκήνιο επί δεκαετίες. Η βάση τού μία ζωή δανεική από εθνικά δάνεια, καταναλωτικά, πιστωτικές, ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως παραοικονομία ή λαθρεμπόριο με απλά λόγια. Η κατάταξη της Ελλάδας στις παγκόσμιες λίστες και το κυριότερο η καθημερινότητα μας αποδεικνύει ότι αυτή η εθνική επιλογή του "Δεν πληρώνω" δεν προκαλεί μία πιο ευτυχισμένη ζωή. Αργά ή γρήγορα ο καθένας και όλοι μαζί στροβιλίζουμε προς τον πάτο των κοινωνιών της οικουμένης, εθνικά και ατομικά. Ακόμα και η Μαντάμ "Ο" κουράστηκε να σηκώνει το χαλί της ντροπής, να μας σκεπάζει.

Το άλλο μοντέλο είναι ανταγωνιστικό και επίπονο. Απαιτεί κόπο και μόχθο που λέγανε και οι παππούδες μας μεταπολεμικά. Μ’αυτό έζησαν καλά τις δεκαετίες του ’50 και ’60, με άλματα στο βιοτικό επίπεδο και κυρίως μία κοινωνία αξιών και άξιων. Η αναγκαστική μετάβαση με την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και να είναι, σε αυτό το μοντέλο θα είναι επώδυνη καθώς τα πάντα έχουν κοκκινίσει επικίνδυνα. Πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν. Μόνο έτσι όμως και ίσως και γρήγορα αν το αποφασίσουμε όλοι μαζί μπορεί σύντομα να έρθει το χαμόγελο στα χείλη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όπως ακριβώς ήρθε στους Ιρλανδούς, τους Πορτογάλους, του Πολωνούς και πόσους άλλους.

Η συμπαγής συγκρότηση πολιτικών κομμάτων είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία με το Σύνταγμα ως το φάρο προόδου. Ατομική και δημοσιογραφική ελευθερία που θα είναι και επίκαιρη ωσονούπω απαραίτητη. Είναι δικαιολογημένοι οι τελευταίοι σπασμοί του παρελθόντος να είναι οδυνηροί και το τέρας να βρυχάται γιατί απλά φοβάται το ίδιο καταρχάς.

Εκλογές Αλέξη και ο λαός θα δώσει τη λύση στο σημερινό τεχνητό αδιέξοδο στην Ελληνική Βουλή μας. Όσο το αργούμε είναι εις βάρος όλων και κυρίως αυτών που έχουν την εξουσία στη Βουλή και το λαό και είχαν την ψευδαίσθηση ότι δεν θα τους φύγει ποτέ. Οι Στρατηγοί γίνονται και στρατιώτες αν χρειαστεί αλλά πάντα οι στρατιώτες είναι οι πραγματικοί ήρωες που γράφουν ιστορία και το Σύνταγμά μας.



Στίχοι: Άκης Πάνου

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα 
η ωρα που γεννιέται η ζωή

η ώρα που ταιριάζει η αναπνοή σου
μαζί με τη δική μου αναπνοή

και αν είναι η αρχή στην κατηφόρα 
η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα

η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα
η ώρα που μου σβήνεις το καημό...


Αφιερωμένο στον Αλέξη, τον Ραφαήλ της Δημοκρατίας μας...

Thedayaftergr