Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Προεκλογικό “τέλος εποχής”στην ΚΕΔΕ – Απολογισμός και ευχαριστίες στη χθεσινή Συνεδρίαση


Σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς κινήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ιδίως στην έναρξη, αλλά και σε τοποθετήσεις σε όλη τη διάρκειά της.
Η 1η συνεδρίαση του 2019 ξεκίνησε, όπως συνηθίζεται, με την κοπή της πίτας από τον Πρόεδρο.  Η χαλαρή διάθεση του Προεδρείου, που συνόδεψε την εθιμοτυπική διαδικασία,σκιαγράφησε πως,φθάνοντας στις εκλογές, έκαστος τραβά το δρόμο του.
Ο Γ. Πατούλης, πριν την κοπή, έκανε μίνι απολογισμό της θητείας του.

Υποστήριξε ότι η Διοίκησή του “έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την Αυτοδιοίκηση”, συμπληρώνοντας μάλιστα πως “είναι σίγουρο ότι δημιούργησε και μια Σχολή ανθρώπων παραγωγής πολιτικής”. 
Εξηγώντας τι είναι αυτή η ...Σχολή ανέλυσε: “Πολιτικής η οποία θα φανεί μετά το Μάιο τα αποτέλεσμά της, ενδεχομένως και πιο γρήγορα, δεν το ξέρουμε αυτό, είτε μέσα από τη συμμετοχή ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είτε ανθρώπων που πηγαίνουν στο Β’ βαθμό είτε ανθρώπων που παραμένουν στην Αυτοδιοίκηση είτε και κάποιων, όπως ο αγαπητός για μένα Γ.Τζίτζιος αποφάσισε να πάει εις την χαρά του σπιτιού του”.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε γενικότερες ευχαριστίες για “επανεκλογή και εκλογή”και απευθύνθηκε προσωπικά στο Προεδρείο για την πολιτική σταδιοδρομία εκάστου.
Π.χ. στον Β’ Αντιπρόεδρο, αφού είχε απευθυνθεί αρχικά φωνάζοντας “κε Καραγιάννη, κε βουλευτά”,  ευχήθηκε “καλή επιτυχία στην καινούρια προσπάθεια και την επανεκκίνηση που έκανε”.
Για τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, κ. Τζανακούλη ανέφερε ότι “είναι ο πιο σίγουρος βουλευτής της Αυτοδιοίκησης”, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι “αστειεύεται” για να τονίσει την παρουσία του.

Ο Πρόεδρος σχεδόν αποχαιρέτησε τους υπαλλήλους, σημειώνοντας “θα σας θυμόμαστε με θετικό πρόσημο”.

Εντύπωση προκάλεσε ότι σε Συνεδρίαση με παρόντα Υπουργό και με τόσο “καυτό” θέμα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, δεν υπήρξε τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ.
Ο Γ. Πατούλης αρχικά είπε ότι θα τοποθετηθεί μετά τον Υπουργό.  Στη συνέχεια,ζήτησε να πάρει πρώτα τις απόψεις των Επικεφαλής των Παρατάξεων. 
Τελικά έφυγε, ενώ ο Υπουργός μιλούσε απαντώντας σε Ερωτήσεις.  Ούτε τους Επικεφαλής άκουσε, ούτε ο ίδιος πήρε θέση για όσα κρίσιμα και άκρως αντιτιθέμενα σε έντονους τόνους συζητήθηκαν στην αίθουσα για ώρες.

Περαιτέρω, το εκλογικό κλίμα σφράγισε σειρά τοποθετήσεων/ερωτήσεων Αιρετών προς τον κ. Σ. Φάμελλο.
Αρκεί να αναφέρουμε πως υπήρξαν Αιρετοί που λάμβαναν το λόγο και αντί να τοποθετηθούν επί της ουσίας των άρθρων, ξεκινούσαν να “διαφημίζουν” τι έχουν/είχαν κάνει οι ίδιοι στο Δήμο τους, ενδεχομένως ευελπιστώντας από το livestreamingνα παρακολουθούσε και κανένας ψηφοφόρος.
Μέχρι που είδαμε Αιρετό να παίρνει το λόγο και αρχικά να εξηγεί γιατί θα είναι υποψήφιος βουλευτής…
Η προσωπική λεπτομερής περιπτωσιολογία οδήγησε τη συνεδρίαση σε διάρκεια πολλών ωρών, με αποτέλεσμα στο τέλος ο Υπουργός, αργά το απόγευμα, να απαντά στα σημαντικά ζητήματα σχεδόν μόνος του, με ελάχιστους εναπομείναντες.

Το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη - μακρά και αμφισβητούμενου αποτελέσματος - συνεδρίαση είναι διαθέσιμο εδώ .

Να σημειωθεί ότι ο Αν. Υπουργός άφησε να διαφανεί πως θα κατατεθούν μικροδιορθώσεις σε άρθρα του Κλεισθένη1 (ν.4555/2018) περί ΦΟΔΣΑ.  Οι διορθώσεις, όπως έγινε αντιληπτό από όσα ακούστηκαν, θα είναι νομοτεχνικής φύσης και όχι σημαντικής πολιτικής ουσίας.
Τελευταία φορά που ακούσαμε για διορθώσεις στον Κλεισθένη1 ήταν την 3η Δεκεμβρίου, από τον Αλέξη Χαρίτση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για δύο εκλογικές διατάξεις,με την τύχη τους έκτοτε να αγνοείται.

airetos.gr