Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019


Η 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το νέο έτος πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 9ηΙανουαρίου στις 13.00.  Το 2019 ανοίγει με το ίδιο κεντρικό θέμα που έκλεισε το 2018 στη συνεδρίαση της 14ης/12, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων, δεδομένου ότι μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις, όπως αναλυτικά έχει παρουσιάσει ο AIRETOS.
 
Κατ’ αρχάς, ο Αναπλ. Υπουργός Σ. Φάμελλος απέστειλε Επιστολή  στην ΚΕΔΕ, ουσιαστικά αμφισβητώντας δεδομένα που οι Αιρετοί είχαν συζητήσει, εκφράζοντας “την απορία του” για την Ανακοίνωση που είχε εκδοθεί και ζητώντας να κληθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΔΣ.
Εν συνεχεία, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπ. Περιβάλλοντος νέο θεσμικό πλαίσιομε ριζικές αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική αποβλήτων και, συνεπώς, στα δημοτικά τέλη  , που “αποφασίστηκαν σε συνεργασία με τη ΓΓ Συντονισμού &Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών”.  

Οι υπό διαβούλευση ρυθμίσεις θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή συνεδρίαση, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, να στέλνει με τη σειρά του Επιστολή στον Αναπλ. Υπουργό, προσκαλώντας τον να παραστεί.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενό της:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια της με αριθ.πρωτ. 94316/7081/18.12.2018 επιστολής σας με θέμα: «Ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων» και  της με αριθ.πρωτ. 510/18/03.01.2019 με θέμα: «Ρυθμίσεις για την τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης των απορριμμάτων με κίνητρα για την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή και την κυκλική οικονομία», σας γνωρίζουμε ότι η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τετάρτη 9/1/2019, στην οποία σας καλούμε να παραβρεθείτε στις 14:00.
Το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης καθώς και το θεσμικό πλαίσιο των ΦοΔΣΑ είναι μείζονα θέματα τα οποία απασχολούν το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.
Σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει διαχρονικά τη θέση της, τις περισσότερες φορές με ομόφωνες αποφάσεις της.
Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέση της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα και αδιέξοδα.

Μάλιστα, ιδίως ως προς το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦοΔΣΑ, η ΚΕΔΕ κατέθεσε πλήρη και ολοκληρωμένη πρόταση, ομόφωνα εγκεκριμένη από το Διοικητικό της Συμβούλιο, την οποία επεξεργάστηκε επί μακρόν σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους – μέλη της και τους ΦοΔΣΑ, σε πανελλήνιο επίπεδο.
Η πρόταση αυτή, αν και αρχικά έτυχε θετικής ανταπόκρισης, εν τέλει δεν έγινε αποδεκτή, για λόγους που ουδέποτε αναλύθηκαν, τα δε συναρμόδια Υπουργεία παρουσίασαν την αποδοχή δευτερευόντων σημείων της πρότασής μας, ως δήθεν αποτέλεσμα διαλόγου.
Ήδη, κατά τη διάρκεια εφαρμογής του εν τέλει νομοθετηθέντος θεσμικού πλαισίου, ανακύπτουν όλα τα προβλήματα που κατά το στάδιο της διαβούλευσης είχε έγκαιρα και εύστοχα επισημάνει η ΚΕΔΕ, με αποτέλεσμα την έξαρση τοπικιστικών αντιπαραθέσεων, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος υλοποίησης έργων κρίσιμων για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό της Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της  14-12-2018, η ΚΕΔΕ ζήτησε την άμεση απόσυρση των άρθρων 225-247 του νόμου 4555/2018, και την εφαρμογή των προτάσεων της Αυτοδιοίκησης.
Η απόσυρση των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί αποδεδειγμένα πλέον απαραίτητη προϋπόθεσηγια την ολοκλήρωση ενός αποτελεσματικού και κοινά αποδεκτού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΦοΔΣΑ, αλλά εξακολουθεί να είναι η μία παράμετρος του όλου ζητήματος.

Σημαντικότερη όμως παράμετρος είναι αυτή της παροχής των εργαλείων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί.
Αυτά τα εργαλεία δυστυχώς δεν έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ευθύνη της Πολιτείας.
Αντ’ αυτού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού απειλείται με πρόστιμα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται από τη νομοθεσία.

Θεωρώντας ότι η συμμετοχή σας σε αυτή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια εκ νέου προσέγγισης των προβλημάτων που έχει αναδείξει η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της απόφασης του Δ.Σ. της 14-12-2018, φιλοδοξούμε να έχουμε τη δυνατότητα μέσα από μια γόνιμη συζήτηση να προωθήσουμε και επιλύσουμε τα βασικά προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. ”