Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Τρία κραχ σε ένα μήνα: Πού πήγε η «καθαρή έξοδος» οέο;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Πανικός! Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία μετά την περίφημη «καθαρή έξοδο» - ένα προπαγανδιστικό σύνθημα που έχει ήδη καταρρεύσει και ταφεί κάτω από τις χρηματιστηριακές «μαύρες»… Δευτέρες, Τρίτες, Τετάρτες και ούτω καθεξής από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Χάθηκαν από προσώπου γης όλοι εκείνοι που μήνες τώρα μας ζάλιζαν το κεφάλι ότι τάχα βγαίνουμε από τα μνημόνια, στεκόμαστε στα πόδια μας, δεν έχουμε ανάγκη κανέναν, έχουμε το μαξιλάρι των 20 δις. Και άλλα τέτοια που ακούμε από όλα τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτον και καλύτερο τον κ. Τσίπρα.

Οι μετοχές των τραπεζών βουλιάζουν, οι απώλειες σε επενδυτικά κεφάλαια και μικροεπενδυτές εμφανίζουν τεράστιες απώλειες, το Μπλούμπεργκ αναφέρει πως επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι μετοχές των τραπεζών έχασαν το 97% της αξίας τους.
Το Μαξίμου αποδίδει τις εξελίξεις σε επιθετικές ενέργειες – πάντα φταίει κάποιος άλλος για την ανικανότητα και την αναξιοπιστία τους.
Αλλά ας αφήσουμε τα αλλεπάλληλα κραχ στο χρηματιστήριο – διότι εκτός από την «μαύρη Τετάρτη» της 3ης Οκτωβρίου, είχαμε και την «μαύρη Τρίτη» της 4ης Σεπτεμβρίου και την «μαύρη Πέμπτη» της 13ης Σεπτεμβρίου. Δηλαδή τρία κραχ σε ένα μήνα! Ας δούμε τα υπόλοιπα.
Το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται εδώ και μέρες σταθερά πάνω από το 4,2%. Απαγορευτικό επιτόκιο για να βγει η χώρα στις αγορές. Και μόλις ο Τσακαλώτος αγγίζει το περίφημο «μαξιλαράκι», τα επιτόκια θα εκτιναχθούν κι’ άλλο. Συνηθισμένα τα συριζαϊκά βουνά στα χιόνια – τον Ιούλιο του 2015 το πήγαν πάνω από 19%!
Το Οικονομικό Κλίμα κατρακυλάει – στις 101,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 105,3 τον Ιούλιο.
Πώς γίνεται να έχουμε βγει με «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και το οικονομικό κλίμα να πέφτει;
Ο εισαγόμενος πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα εδώ και χρόνια και δεν λέει να κοιτάξει προς τα κάτω. Τουτέστιν ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία ανεβαίνει κάθε μήνα – τον Ιούλιο η αύξηση ήταν 9,7% και τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 7,4%.
Το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται συνεχώς στα ύψη – εξάγουμε ένα και εισάγουμε δύο. Στο επτάμηνο οι εξαγωγές ήταν 19,3 δις και οι εξαγωγές 32 δις. Μόλις στις 20 Σεπτεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 (κατά 2,2 δις ευρώ). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Ιούλιο εκτοξεύθηκε κατά 34,5%.
Από πλευράς οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα βρέθηκε στην 108η θέσεις, ισοβαθμώντας με την Κίνα και την Σουαζιλάνδη (οι επενδύσεις μας μάραναν!)
Η χώρα κρατά τον τίτλο του πρωταθλητή στις αυξήσεις φόρων.
Η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων στο

α΄ τρίμηνο του 2018 έφθασε στο 10,3%.
Και οι διεθνείς οίκοι μας περιμένουν στη γωνία. Ο Moody’s, παρά τις φήμες που επί μέρες έσπερνε η κυβέρνηση, δεν αναβάθμισε την οικονομία μας – αντίθετα προειδοποίησε για κίνδυνο υποβάθμισης.
Και αντί να επικεντρωθούν σ’ αυτά τα προβλήματα, παριστάνουν και τους Ταλεϋράνδους – λέγοντας «ναι» σε όλα και παραδίδοντας την Μακεδονία.
Με λίγα λόγια, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική και εθνική καταστροφή.
Και οι Τσίπρας και Καμμένος κάνουν σήμερα ό,τι και το καλοκαίρι του 2015 – και με τον ίδιο τυχοδιωκτικό τρόπο:
Το 2015 παρέδωσαν τη χώρα βορά στους δανειστές και το 2018 την παραδίδουν βορά στις αγορές.
Απλά, δεν ξέρουμε ακόμη για ποια χώρα μιλάμε. Διότι, αν τελικά περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε είναι ζήτημα χρόνου η διεκδίκηση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα…
elzoni.gr