Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Europa League Χάθηκε η μπάλα, ο Ολυμπιακός 4-0 τη Λουκέρνη

Χάθηκε η μπάλα, ο Ολυμπιακός 4-0 τη Λουκέρνη
Ονειρικό ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οι Πειραιώτες έκαναν συντρίμμια την αδύναμη Λουκέρνη νικώντας με 4-0 και κλειδώνοντας την πρόκριση στα πλέι οφ του Europa League από το πρώτο παιχνίδι. Η ρεβάνς της ερχόμενης μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία με τους "ερυθρόλευκους" να κάνουν πάρτι κόντρα στους Ελβετούς. Από δύο γκολ σημείωσαν οι Λάζαρος, Γκερέρο σε ένα ματς που η ομάδα "γέμισε" τον κόσμο της που βρέθηκε στο φαληρικό γήπεδο. Φυσικά ακόμα υπάρχει δρόμος και κανείς δεν πρέπει να ξεγελιέται από αυτό το ματς, αφού η διαφορά δυναμικότητας ήταν πολύ μεγάλη.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να μπουν στο γήπεδο και να αρπάξουν από το λαιμό τη Λουκέρνη. Αυτό ακριβώς έκαναν οι "ερυθρόλευκοι" στο πρώτο τους επίσημο παιχνίδι. Μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο βγάζοντας απίστευτη ενέργεια και διάθεση. Πήραν την κατοχή της μπάλας και έκλεισαν τους Ελβετούς στα καρέ τους. Με την ώθηση και από την κερκίδα πίεσαν ασφυκτικά τη Λουκέρνη και το γκολ ήρθε πολύ νωρίς. Στο 10' ο Τσιμίκας από κόρνερ έστειλε τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής και εκεί ο Λάζαρος παρά το γεγονός ότι τον είχε πάρει αγκαλιά ο αντίπαλος του με κεφαλιά "ψαράκι" έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.
Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε και έβγαζε φοβερή ενέργεια στο χορτάρι. Όλοι έτρεχαν ασταμάτητα και πίεζαν, ενώ η αριστερή πτέρυγα με Τσιμίκα και Ποντένσε ταλαιπωρούσε τους φιλοξενούμενους. Στο 23' ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ με τον Σάλβι να αποκρούει το σουτ του Ποντένσε και στη συνέχεια το νέο σουτ που έγινε από το Λάζαρο κόντραρε και η μπάλα έφυγε κόρνερ. Οι Ελβετοί επιχείρησαν να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό στο κέντρο της άμυνας τους και να εκμεταλλευτούν τα εύκολα λάθη που έκανε ο Μιράντα, αλλά και πάλι ο Γιαννιώτης περνούσε εύκολο βράδυ. Στο 33' ο Φορτούνης προσπάθησε να σκοράρει, αλλά μετά από κόντρες η μπάλα κατέληξε στον Λάζαρο και αυτός με αριστερό πλασέ την έστειλε στα δίχτυα για το 2-0.

Ο Ολυμπιακός πλέον έκανε ό,τι ήθελε τη Λουκέρνη και στο 36' ο Φορτούνης σε ένα ρεσιτάλ ομαδικότητας έδωσε τη μπάλα δίπλα του στον Γκερέρο και αυτός σε κενή έστειλε "έγραψε" το 3-0. Στο 42' Ποντένσε και Τσιμίκας έκρυψαν τη μπάλα, αλλά το σουτ του τελευταίου έφυγε άουτ. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να έχει εκρηκτικά διαστήματα απέναντι σε μία ομάδα που δεν μπόρεσε να αντιδράσει.
Από το πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά κόντρα στην αδύναμη και ανήμπορη να αντιδράσει Λουκέρνη. Το 3-0 του έδινε έναν άλλον αέρα και μία άλλη ψυχολογία. Φάνηκε αυτό και στην επανάληψη που η ομάδα του Πειραιά παρά το σαφέστατο προβάδισμα δεν κατέβασε ταχύτητα. Συνέχισε να αγωνίζεται με την ίδια ένταση και πάθος και στο 55' ο Φορτούνης είχε δοκάρι από απευθείας εκτέλεση φάουλ
Τσιμίκας και Ποντένσε έδιναν πραγματικό ρεσιτάλ στην αριστερή πλευρά και ήταν πηγή κινδύνου για την άμυνα της Λουκέρνης. Την ίδια ώρα ο Φορτούνης έμοιαζε ασταμάτητος βγάζοντας στον αγωνιστικό χώρο φοβερό πάθος. Οι Ελβετοί έδειχναν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας και δεν είχαν το κουράγιο να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Ο Ολυμπιακός είχε πολλές επιλογές ανάπτυξης, αφού έφτιαχνε φάσεις τόσο από τα άκρα όσο και από τον άξονα. Εκτός από τον Τσιμίκα και Ομάρ είχε πολύ καλές προωθήσεις δημιουργώντας καταστάσεις. Στο 70' ο Φορτούνης σήκωσε το γήπεδο στο πόδι όταν πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, αλλά το σουτ που έκανε σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Σάλβι. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε με την ίδια ένταση και στο 84' ο Γκερέρο έκανε το 4-0 μετατρέποντας σε θρίαμβο τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Λουκέρνης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Καμαρά (90' Τοροσίδης), Φορτούνης (86' Φετφατζίδης), Χριστοδουλόπουλος (78' Βρουσάι), Ποντένσε, Γκερέρο.
ΛΟΥΚΕΡΝΗ (Ρενέ Βάιλερ): Σάλβι, Γκρέτερ, Άλβες, Σμιντ, Σβέγκλερ (57' Βάργκας), Σίντλερ, Βόκα, Γκβίλια, Σνόιλι (58' Σουλτζ), Σιρπφ, Ελέκε (74' Ντεμχσάι).

Στους πρώτου αγώνα για τον γ` προκριματικό γύρο του Champions League, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Αστάνα (Καζακστάν) - Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) 0-2
Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν) - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία) 0-1
Μάλμε (Σουηδία) - Βίντι (Ουγγαρία) 1-1
Σλάβια Πράγας (Τσεχία) - Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 1-1
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) - Άγιαξ (Ολλανδία) 2-2
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) - Σπαρτάκ Τρνάβα (Σλοβακία) 1-1
Μπενφίκα (Πορτογαλία) - Φενερμπαχτσέ (Τουρκία) 1-0
ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ) - Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) 3-2
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) - Σκεντίγια (ΠΓΔΜ) 3-0
Σέλτικ (Σκωτία) - ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-1