Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Προς κύρωση η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας – Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας

final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, αλλά και εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων της χώρας μας, πραγματοποιήθηκε το πρωί η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας», προκειμένου να αναδειχθεί
στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ο συμβολισμός της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών. 
Στη συνεδρίαση προήδρευσε η βουλευτής κ. Μαρία Θελερίτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Εισηγήτριες ήταν η κ. Αφροδίτη Σταμπουλή (ΣΥΡΙΖΑ) και η κ. Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.), ενώ Ειδικές Αγορήτριες και Ειδικοί Αγορητές των υπολοίπων κομμάτων η κ. Χαρά Κεφαλίδου (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος (Χρυσή Αυγή), ο κ. Εμμανουήλ Συντυχάκης (ΚΚΕ), ο κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ), ο κ. Δημήτριος Καβαδέλας (Ένωση Κεντρώων) και ο κ. Σπυρίδων Λυκούδης (Το Ποτάμι). Τον λόγο πήρε επίσης η κ. Αννέτα Καββαδία ως μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αλλά και ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Μιλώντας ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα των Γυναικών, και αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της κύρωσης της συγκεκριμένης Σύμβασης από τη χώρα μας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η κύρωση της Σύμβασης αυτής δεν έχει μόνο έναν συμβολικό ρόλο και μια συμβολική αξία, αλλά ένα πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο. Στοχεύει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας σε βάρος των γυναικών και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη. Φανταστείτε, σε άλλα μέρη του πλανήτη, τι ακριβώς συμβαίνει».
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του προανήγγειλε επιπλέον ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε, πριν από λίγες ημέρες, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική τομή για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών και την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της έμφυλης βίας. Όπως τόνισε, στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή, θα προταθεί η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών να αυξηθεί από το 1/3 που είναι σήμερα στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων.
Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην εισαγωγή στη νομοθεσία της έννοιας της διάστασης του φύλου, σε κάθε πεδίο της ασκούμενης πολιτικής, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση του σχεδιασμού και αξιολόγηση της προώθησης των θεμάτων ισότητας. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη σημασία που αποδίδεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών, με την πρόβλεψη λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών, που θα έχουν αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής, συμβουλευτικής, αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες που πέφτουν θύματα της λεγόμενης έμφυλης βίας.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε θεσμικές πρωτοβουλίες, όσο σοβαρές και όσο ουσιαστικές κι αν είναι αυτές, γιατί η κατάργηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων σε βάρος γυναικών είναι, πρώτα απ' όλα, υπόθεση της κοινωνίας. «Ας μην ξεχνάμε ότι η αντίληψη που επικρατεί σε μια κοινωνία για τη θέση της γυναίκας είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες προόδου για την κοινωνία αυτή» σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. 

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης